Custom album tulisan khat jawi :)

Bismillahirramanirrahim


Ingat lagi tak masa sekolah menengah dulu kita kena pilih kelab, persatuan dan unit berunifom? Dulu aku masuk kelab seni khat sebab aku tengok kelab tu satu2nya kelab yang paling tak ramai orang register. Aku malas nak beratur dan bersesak2 masuk kelab yang popular. Kalau ada gimnastik barulah aku sanggup bersesak2 beratur,kekeke.

Dari situlah aku mula belajar jenis2 khat seperti naskh, rikaah, kufi, diwani, farsi dll. Walaupun terpaksa buat semua tu, tapi terasa sangat cool sebab boleh main celup2 dakwat dan tulis guna buluh kat kertas walaupun tulisan aku macam ayam berak kapur. Ok silap peribahasa, ‘cakar ayam’ sebenarnya.

Memandangkan aku ada kemahiran tu dan ada kesedaran nak memartabarkan tulisan jawi kita yang semakin kepupusan, maka aku telah perkenalkan tulisan jawi dalam custom album aku :)

Ni salah satu sample custom album client aku yang menggunakan tulisan khat jawi sebelum ni:

Muka depan Lather + Canvas :)

Salah satu muka dalam – khat farsi

Majlis ijab dan qabul :)


Bila buat dalam tulisan jawi, maksudnya custom album tersebut memang start dari kanan ke kiri :) Sesuatu yang aku sendiri tak pernah nampak sepanjang aku menceburi bidang ni dari mana2 photographer kat Malaysia ni. Tapi aku kan memang suka cari kelainan :)

Jadi bakal client aku pasni boleh pilih nak tulisan yang normal ataupun tulisan khat. Mereka juga boleh pilih jenis khat sebab aku memang suka cabaran baru,haha. Aku sendiri akan trace khat tersebut gunakan Adobe Illustrator dan masukkan dalam album korang..:)

Honestly, feedback yang aku terima dari tulisan khat ni sangat positif. Dah ada beberapa orang client aku yang minta guna tulisan jawi dalam custom album mereka setelah aku tunjuk sample album khat jawi tu :) Aku tahu memang ada orang pencinta seni khat cam aku ni,ceewahh. Terima kasih semua.

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

rusdi – alaaa bro, yakin boleh,eheheh

Ku Azrul – Thanks bro sudi singgah sini ye..:) thanks.

Waa… terbaik…
something new… aku betol2 sokong ko buat macam ni… memartabatkan tulisan jawi ni. Anyway.. good job, and somoga dimurahkan lagi rezeki… amin.. :)

Gula Kapas – slm, terima kasih singgah sini ye..:) bleh cuba nanti ye,hehe

nasazfrog – slm kak, wahh lama tak singgah sini..:) thanks kak..memang akan sentiasa cuba perkara baru nanti..:)

snm – waaaa bestnya..:) orait falin, papehal nanti bleh kita bincang lagi ye,hehe..falin masa abg tingkatan 5 abgkan pengerusi PERSAMA tu..:) sbb tu lah persatuan tu paling best skali,haha..persatuan paling ramai orang masuk kat sekolah kita..

zool – slm bro,hehe..orait zool, bisa aja..:) kalau ada tarikh nanti bolehlah calling2 aku zool,hehe..dah lama tak ke melaka nih..:)

rusdi – slm rusdi, terima kasih sudi singgah sini ye..:) aah, akupun tak tahu betul ke tak..kekadang tulisan jawi ni memang sentiasa berubah..cuma yang ni aku ikut ejaan kat buku,hehe

din – slm din, thanks din..orait, cantik din..bleh aku pi johor sana nanti,hehehe..:) eleh, tak ada calon konon..yang aritu aku nampak dating tu apa,hahahaha…:P

salam cai
sama2 caii. bende baik elok dikongsi sm rakan2. diskaun?? hehehe.. terima kasih. aku tgk gmbr ko semmgnye ak xsbr nk hire ko jd fotograper ak t. kawin xtau bile memandangkan calon pn lum ada lg.. he3..

huhuhu… aku minat giler khat ni.. dasyat idea ko nieh. perkataan kobul tu betul ke yer.. bukan kaf alif ba wau lam ker… kabul atau khobul… eh… ntah ler.. lupo dah den..

huhuhu… aku minta giler khat ni.. dasyat idea ko nieh. perkataan kobul tu betul ke yer.. bukan kaf alif ba wau lam ker… kabul atau khobul… eh… ntah ler.. lupo dah den..

nnt discuss later k..ada pmintaan dr amin :p post-marriage pix :)

skolah kte mana ada byk tp yg best masuk PERSAMA :) Pegi rombongan kt KL, xtvt smpingan asyik la pegi The Mall :P

perghh…trace balik semua ke cai,,, bio betull,, gile gigih kamu,, bagus! den tau ekau mmg sorang yang sukakan kelainan… teruskan usahamu itu,,, semoga berjaga… :)

Khairul Faizin aka SulaimanAkhlaken – slm bro, hahahaha..bertarannum kalau blajar ngan aku memang boleh jadi ajaran sesat..ada lagu yang tak pernah kedengaran nanti:P

Vinil – thanks bro..:) alaa, ni sbnrnya ramai boleh buat cuma takde lagi yang nampak hasilkan..sbb tu aku buat,kekek

peijan – waaaaa, terer gila ko peijan bleh ingat nama diarog..kagum siot!!! aah lah tu..:) masa tu aku baru beli kamera D80 tu tak sampai seminggu,hihi..oo, kat pantai kelanang ek? rait, nanti aku cariklah port tu,hehe..nama kita satu hruf je berbeza paijan..:)

snm – slm falin,kekeke..nak tulis tulisan khat tu kat mana falin?hehe..falin, dulu kelab masuk apa sekolah?hahahahsekolah kita mana de byk kelab kan,huhu..

one – slm awk, terima kasih ye..:) memang senang meningkatkan kualiti dan persembahan,ceewahh..thanks one ye..:)

salam..shabas
tradisi islami dikekalkan
kualiti kreativiti ditingkatkan
cik fesal boleh!

*cam one m’sia punya motto lak

iskk…nk jugak cmni!!! abg faisal..nnt jumpa falin nk request cmni gak..:) blh kan? kan?

UIKS.. acaii.. mesti la kenal.. wedding khalil & Muna kan.. ;) baru aku tau nama ko ngan aku lebih kurang.. beza skit2 je.. huhu.. konpius jap td.. :P

wohhooooo~~~ nice nice…
hok nih mmg terbaek la..
lain dari lain…

lepas nih kena menuntut nih dari abam acai~~ weeEEee keh keh…
go go go

kui – waalaikumussalam awk..:) waa, mesti terer taip dalam arabic nih,hehe..:) thanks awk ye.

Far East – slm bro, yup, memang dah lama boleh buat cuma takde lagi yang try,hehe..

k@sih – wah wah, kemain lagi awk kat sana ye..:) mesti seronok..keta awk ok lah wak:) sihat2 je,hehee..jelesnya dapat pi gunung kinabalu,huhu..

roy – slm awk, thanks sudi singgah sini ye..:) bagus bagus, sama2 kita mertabatkan tulisan jawi yang semakin pupus ni..:)

salam bro..

saya puji kerja anda..xpernah tgk lg album kawen ade tulisan jawi..ni yg nk buat gak ni..

tahniah n teruskan usaha anda dlm martabatkan tulisan jawi k..

waahhh!! cantik.. :)
kreatif la acai.. hik..hik…
kasih nyer nanti buat yang paling comel tau.. :P
(walaupun ai tak chomel..ekeke)

chup! ‘katak hijau’ kasih tu sihat ker? rindu kat dia.. :(
kasih balik ahad ni tau! :)

ermm..kasih demam la kat cini..
best woo…hotel kat kaki gunung kinabalu.. superb…
jangan jaki ek.. ekeke… ;)
meh2 join kasih.. ekeke…

idea ni patut dah lama kita explore … damn! ke idea tulisan jawi ni aku baru sedar … thanks bro bg idea yang terbaik! damn! aku lambat arrrr … hahaha

السلام عليكم دان سلام سجهترا

ميمڠ چنتيقله، ميمڠ کرياتيف

mellyprue – slm lia, orait..nanti kalau jumpa sy tunjuk ek..ngan album yang biasa punya, insyaallah..:)

Salam Acai…

Wahh..mmg menarik lah tulisan khat tu lain dr yg lain.

nnt bg i tgk ya contoh album nya okie…

muiz – slm muiz, thankslah wei..ni nak mintak blanje radix ke apa nih?hahahaha..aku bahasa arab dah lupalah..:) kang kalau aku faham sendiripun susah muiz,keke

atong – wakakakakaka…aku dari dulu yang paling ingat itu jelah tong..ainun=mata, raksun=kepala,hahaha..memang best buat kat padang pasir..pastu balik kena servis kamera sebab pasir masuk sensor,hahaha

amm – slm amm yang bakal ke rome kejab lagi..:) thanks bro..kat sana nanti jgn lupa aku amm wei,hehe..:) mesti rindu kat kutuk canon ko,hihii…takle lepak tt ke minggu nih?

yor lar mula mula tulis arab lama2 leh cakp arab.babon=pintu uzunon=telinga.tapikan cai aku rasa klu dapat wat outdoor kat padang pasir pun ok kan ….

bagus la sifoo ni.. memartaabatkan tulisan khat secara x langsung memartabatkan tulisan jawi.. dan aku beranggapan myb akan dtg ko akan wat dlm bahasa arab lak..hehe.. tahniah.. aku rs berbangga la dgn hasil kerja ko yg sentiasa boleh diterima sume org…

as – slm as, terima kasih..suka sebab as suka gak,hehe..:)

fairuz – slm bro, terima kasih ye..hish, seganlah aku nak amik gambar otai fairuz,hehe..:) aku tolong buatkan khat bolehlah,hehe..

akak Qaseh – slm kak, hehehe, akk ni lawak betulla…nak tergelak saya ni,hehee..

ejal – wakakakak, siot je ko jal..:) bila nak jumpa ni jal..balik kampung tanjung tak minggu ni? ke balik kampung tunang,wakakaka

Zizei – Slm zei,thanks bro..kalau ko nak tau aku nak deal ngan kedai tu print punyelah susah..siap ada kedai tak bleh buat lagi tu,haha..tapi at last dapat gak yang sanggup, tupun dia cakap aku orang pertama yang buat camtu,hehe..

zakie – waaa, kopun terer gak ek tulis khat..blehlah kita menulis time tt nanti,wakakaka..waa, dulu ko smka mana? aku tak pandailah nak masuk smka,hehe

sitizya – hahaha, aku rasa sebab ko tak bagi bajalah ti :) kena belai2 sikit barulah subur,hehe..

Suriyani – salam suriani, terima kasih sudi singgah sini ye..:) saya hanya buat mana yang sya mampu je suriyani..alahai awk, tarikh tu saya dah tak available lah,huhu..mintak maaf ye..:)

acai,jgn kata ayam golek sekor…dengan reban-reban ayam skali aku boleh carikan khas utk ko..janji ko ajar aku..ekekeke

waa acai…as suka as suka
hehehehehe :)

keep it up
mmg as tgk acai lain dr yang lain :) great

faisal

sesangat hebatnya memertabatkan tulisan jawi.sy tak pernah jumpa lagi ni.

24 & 25 Okt faisal free tak?

pokok naga baru la bercambah satu dahan setiap batang, ade 2 kan ari tu. ntah bile la die nk bercambah2 lagi sampai jd mcm pokok naga acaii. hehehe.

salam acaii.. wahh bagus2 n menarik nie.. memartabatkn tulisan jawi.. aku pon dulu ada belajo tulisan khat nie.. tp dh lama x praktik.. budak2 skrg byk yg dh buta jawi.. huhuhu.. seb baik bapak aku masukkn aku kt smka.. huhuhu.. :D congrat bro.. boleh try gaks nie.. :D

salam acaii.

setakat tulis jawi tu aku tak heran sangat, tapi bila album tu dari kanan ke kiri MMG AKU HAIRAN gila + RESPEK..

syabas bro pasal ko boleh terpikir benda2 unik ni.. CAYA CAYA.. mmg unik

dah hebat, bertambah hebat :)

akak Qaseh – slm kak, hahaha, siap ada kecanggihan teknologi lagi tu,hehe..baikk akk, akan ingat benda tu..:P apa yang kembang kak? bunga?hahaha

shairulfaiz – thanks paiz,hehe..aku memang nak cuba tulisan yang lagi gempak, tapi takut tak faham plak nanti customer,hehe..ko nak ke? kena blanje mcD dululah,hahahaha

yus – slm yus, terima kasih singgah sini ye..:)

sitizya – haha, siot je ko ti.:) orait ti, bisa diatur..tapi aku bukanlah professional lagi :P pokok naga camne? nak berbuah?

fathiyyah – slm thiah,biasa diatur,hehe..:) bila lagi ni majlisnya,ceewahh..

atong – wakakakakaka, siot ko tong..aku bukan reti cakap arab daa..ni tulisan jawi bukan tulisan arab,haha..

azim – thanks zim :)weh, lama menghilang..bizi sangat ke sekarang zim?

sishoney – slm sis, terima kasih atas sokongan ye..:) waa, acai kenal dia..kalau terer tulis dan rajin trace bleh je sbnrnya sis..:) bleh sama2 mertabatkan tulisan jawi ni lagi kan..orait sis, thanks bebanyak ye..

Kak Masy – slm kak,hahaha..kalau akk masih reti nulis khat blehlah sy bagi upah untuk tulis nnti,hehee…

bahdin – slm din, terima kasih ye tolong promote aku,hehe..nanti kalau ko amik aku kahwin aku bagi diskaun,hehe..weii, bila nak kahwin nih? awek dah ada…:P

kak fea – slm kak,terima kasih ye..alaa, bleh je kak blaja, senang je nak buat ni..:)

ifah – slm ifah, terima kasih singgah sini ye..:) aah, memang klasik dan lain skitlah..sebab kaligrafi ni memang tak semua orang suka dan minat nak buatnya..:) waa, bila nak kahwin?hehe..tahniah ye..

chot – slm chot, lama tak jumpa ko,hehe..thanks bro :)

piiown – thanks wan..byk lagi aku kena perbaiki ni sebab takut khat tu salah,hehe..

nanba – thanks nanba..:) hahahha, maya karin, dah lama aku tak dengar pasal dia,keke

ejal – weh jal nak belajar apa? buat khat ker?hehe..nak kena pau ayam golek sekor ni,haha

kerul shukor – thanks kerul, tapi aku tak bleh lawan lagilah album ko kerul,hehe..:) thanks follow aku pada majlis dalam album kat atas ni..:)

wah memang idea yang mantop.guna tulisan J.A.W.I.jap lagi ada can lar ko gie ambik gambar kat negara arab lak.leh lar aku kirim bulu unta..

bagus abg acai..satu kelainan sikit…tapi aku rasa ko leh buat tulisan khat tue yg lebih unik..baru aku rasa nmpk cun…apa lagi try the best k…nanti leh aku copy n paste jerr hahaha

Bagus Acaii…
zaman sekarang ada juga ank muda yg x tau bace tulisan jawi nih…
kalau dapat diselitkan dalam kecanggihan dunia moden ia sesuatu yg amat bernilai…

*kembang le tuh…

suke..suke..sy pun msuk kelab khat gak dolu2.tapi khat biasa je sy pandai..
santek la custom album guna khat..klasik gitu..gud idea. keep it up!
sok2 sy kawen leh book acai la ek:)

Salam cai.
~ wah.. dh ada custom tulisan jawi. tulisan jawi kalo ikutkan bole dh bnyk smbutan cai. thniah atas prkmbgn yg bru.
~ minta ijin cai ak share blog ko kat fb ak. nk promote kpd mmber2 ak. bole yaaa.. tq

err zaman skulah dulu biasalah jugek dgn khat, skang dah lama x wat ada tumful sikitlah hehe

akak cop acai laa jadi potograper akak nanti hehehe ailepiu laa hahaha

salam cikgu acaii

wah tahniah cai.buat kelainan dan sgt2 cantek.sis tak pernah tgk photoq yg buat khat.tapi ada satu photoq nama firdaus mahadi (xsilap) mmg mahir dalam khat.tak pasti samada untuk wedding dia ada buat or tak.whatever cai,u deserve all appreciation dat all ppl gv.bangga betul jadi kawan cai..
p/s:kalau sis kawen.nampaknya kene tempat cai ni

nashrex – slm nash, lama gila tak nampak ko..ada blogpun di privatekan,heheh..:) thanks bro..

cot – slm cot,thanks cots..ko nak belajar khat tak cots, aku jar nanti,hehe..camne wei weekend nih?

yadzid – slm bro, waa dah ada domain sendirilah,tahniah:) alaa, benda tu ikut kemampuan bro..aku gunakan je kemahiran yang aku ada camtu..byk lagi benda lain aku tak tahu,hehe..:) thanks bro singgah sini..

wah..
satu pembaharuan dan memartabatkan tulisan jawi.
cayalah bro!
aku sokong hang!
aku tak mampu lagi lah.. ilustrator baru duk merangkak. hahaha

bayan – waaa, awakpun tahulah ek menulis khat?hehe..blehlah geng..aah, sekolah agama mmg ramai skit yang tahu dan minat benda2 ni..:) sypun tak pandai, cuma boleh menulis je..itupun tak lawo,huhu

Semasa tingkatan 6 di Seremban dahulu, saya masuk pertandingan khat. Dapat nombor 3 daripada 3 peserta. Benda-benda begini, di sekolah sekular amat tidak popular. Lainlah sekolah agama. Kagum dan tertawan dengan mereka yang pandai menulis khat.