Outing ke Bukit Lalang, Semenyih

Bismillahirramanirrahim


Sabtu lepas aku ikut Sifoo Adiman hensem gi panjat Bukit Lalang (Broga Hill), Semenyih. Sebelum ni jeles je tengok member2 lain panjat bukit ni. Mula2 aku ingat bukit ni rendahlah macam Bukit Tadum belakang kampung aku je. Tapi sekali panjat, mak aii. Rasa macam panjat Gunung Krakatoa kat Indonesia je,haha.

Kitorang berenam start naik dalam pukul 5 petang camtu. Perjalanan naik tu kalau orang yang selalu naik boleh amik masa dalam 20 minit je. Tapi kalau orang yang tak fit boleh makan masa sejam dan kalau orang yang last bersenam 8 tahun lepas mungkin amik masa setengah hari atau mungkin tak sampai langsung,haha. Aku yang selalu main bolapun hampir berputus asa baru 100 meter mendaki,wakakaka.


Kena lalu hutan nak naik ke atas puncak bukit


Tapi benda yang hangin bila kena pintas ngan warga emas yang rileks je mendaki tanpa rehat. Sangat tak cool ok, hahaha. Bila sampai ke puncak bukit memang segala penat setengah mati tu hilanglah. Walaupun keadaan berjerebu takde awan tapi aku tetap menikmati keindahan alam kat atas bukit tu. Korang bayangkanlah diri korang dalam gambar kat bawah ni dengan angin bertiup sepoi2 bahasa :)

Pandangan dari atas bukit. Rasa cam nak menari hindustan je,haha

Manusia yang berjaya landing :) blkg : ila, adiman, muiz, piiown, kenit lee


Sampai atas tu takde banyak aktiviti yang kitorang lakukan. Nak main CLS pun cam takde mood je. Sebab lebih best hayati keindahan pemandangan atas tu. Aku hanya amik gambar pemandangan dan gambar bukti aku dah sampai atas tu,haha. Lenkali kalau datang lagi bolehlah shoot cantik2,ceewahh. Ni ada sikit gambar-gambar kat atas tu.

Sifoo Adiman sedang termenung memikirkan gadis impiannya,wakaka

Berpura2 lihat ke atas sambil fikir tempat nak kencing,haha

Kanak2 riang yang melompat keriangan


Ni aku nak bagi tips sikit kepada sesiapa yang nak panjat Bukit Broga ni :

  1. Bawa peralatan atau kamera yang basic. Satu body, wide lens or flash (kalau perlu) sudah cukup. Tak payahlah bawak buku cerita, laptop, 2nd body, charger bagai. Ko nak cas pakai apa kat atas tu?
  2. Bawak air nak minum. Kat atas tu takde pokok kaktus yang boleh bekalkan air kalau korang mengalami dehydration. Pokok getah ada, tupun kalau nak matilah minum getah.
  3. Pakai kasut sukan. Jangan ngengada pakai seliparlah, high hill lah, terompahlah. Boleh nak pakai, tapi akan menyusahkan diri sendiri dan orang lain.
  4. Kalau turun lewat petang or malam kena bawak lampu suluh. Kang sesat dalam hutan, menyusahkan mak bapak dan pihak bomba nak carik korang dalam hutan tu.
  5. Makan dulu sebelum naik bukit untuk tenaga. Pastu buang air siap2 sebelum naik. Kang satu hal plak nak berak atas bukit,haha.

Cukuplah tips tu. bukan korang nak ikutpun,haha. Untuk akhirnya, tempat2 camtu kena bersopan. Maksudnya jangan takbur, cakap besar macam diva. Kang kena sambar petir, masuk plak Buletin Utama TV3. Buat malu ketua kampung korang je. Kalau perempuan at least adalah lelaki ikut. Untuk tujuan keselamatan. Takut kena serang ngan penduduk orang asli kat hutan tu,haha *ok, aku tipu.

Suparman nak terbang selamatkan bumi


Untuk akhirnya, akur lilit pinggang aku telah berkurangan 8 milimiter masa turun bukit tetapi telah bertambah 9 milimiter kembali setelah melantak tak ingat dunia selepas balik ke rumah,hahaha. Jangan tiru aku ya.


Nota kaki : Sabtu ni Sifoo Adiman ada buat outing kat situ lagi. Sapa berminat nak join? Kalau takde aral melintang insyaallah aku join gak.

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

voiceless – jomlah bro..lenkali aku ajak ko..:)

Ben – slm ben, thanks sudi singgah sini..:) beli jangan tak beli,hehe

arman – waaa, ku tak tahu,hehee..ingat apa tadi..orait nanti aku register nak komen..:)

sitizya – slm ti, weii jomlah sesekali naik..dah lama gila tak jumpa ko ti..:)

atong – kekeke, takpe atong..kalau ada ko amik kan jelah..nanti aku blanje ko makan,hehe

arman – slm bro, waaa lama tak gak bertanya khabar..:) aku naik atas tu guna satu lens je..fish eye 10.5mm :) arman, blog ko aku nak komen tak blehlah..camne nak tinggal komen?huhu

tang t-shirt tue tak tau ler.sbb besor dia bagi ngam2 jer lar klu ada nanti aku bagi ler..

Diya – slm diya, hehe..diya ni mmg particular betullah sampai kepala acai sengetpun perasan,hihi…:) thanks diya, sekarang acai suka pakai lens tu sbb ringan je..:P

chot – cissss, siot betul ko chot…:) weii, ko kan dah lama tak main bola..jomlah mendaki..mana tau bleh kurus lagik,hahahaha…bizi je ko ni chot.

Kasih – slm cik kasih, waaaa, mmg aktif betullah awk nih..tapi bukit ni rendah jelah..taklah tinggi sangat,hehe..takut tak mencabar untuk awk je :P nanti kalau sy jadi pergi sy calling2 ye wak,hehe..:)

Nana – hahahahha, bukit tadum kan terkenal kat kampung kita nana,hihi..ko pernah duduk sana kan?hahhaha

din – hehe, kalau akde pape halanganlah din aku pergi..:) sbb bosan gak duduk rumah weekend2..at least bleh sihatkan badan,ceewahh..

ila nursalida – slm awk,hehe..jomlah mendaki sama…:)

Fisol – hehe, kalau lama tak mendaki kena straching skit..nanti mmg semput gila..serius :)

peveyhack – hehehe, tiba2 terfikir nak buat camtu..thanks pevey..:)

atong – wehh, bila tu atong? aku tak pernah lagi amik gambar camtu..weii, kalau nak t-shirt je bleh tak tong?wakakakaak

otosan – slm sifuu,hehe..pis, jomlah mendaki sesekali..kerja je stress siot,hahaha

pergi lg??? hehehe.. k gk. tp x kot. malu ler.. ak dh jd pemalu ngn ko skrg ni. huhuhu… =)

best giler..
hmm..da lama kasih x join panjat memanjat ni..
paling last rasanya ngan bebudak jenjarom taun 2001..
gunung ledang.. gunung bunga buah..
panjat gunung mmg best..
teringat nostalgia dolu2.. =)
kalo kasih free, nak gak join acai.. huhu..

aku baru bercita2 nak pergi…dah ko ckp kat atas tu xde pokok kektus nak bekalkan air…aku cancel..xberani nak naik..

cantik lah kaler gambar2 acai ni. dan, diya slalu spot on acai ambil gambar senget kepala ke kiri. ngeh. =p acai suka guna lens fish eye eh?

acai jawe…
woi minggu nie aku kene keje lar pulak..aku kene g malam pesta indonesi..ada event tm kat sane..jom mar leh ambik gambar band indon nanti aku bagi ko pakai baju tm media..

lama juga bro tak daki-mendaki ni…kalau nak mana2 bukit lepas ni, mesti kena warm-up panjat bangunan dulu kot..haha..

thanks diatas tips2 yang diberikan..kena print ni buat ingatan..

Kak Masy – slm kak masy, wakakakaka..siot je akk..jomlah kak naik ramai2..bleh kuruskan badan kita sesama,hahahaha

one – slm kak one :P oo yang silhouette tu memang sengaja buat biru,hehe..:) waaa, tingginya ofisnya..bleh patah kaki tu kalau nak naik tangga,haha..kat sini sampai tingkat 10 je..:)

fea – slm kak, lamanya tak nampak akk..:) kak, jom jom naik atas bukit tu,hehe

Hazreen Rashid – slm bro, nak kata toughpun tak brape sangatlah..aku masih mampu gantung kamera kat leher sepanjang daki tu,ehhehe..:) jomlah naik lagi..

din – slm bahdin..:) best oo kalau naik ni din..sesekali dapat gak rehat2 kan mata tengok dari atas bukit nih..anginpun kuat gak..rasa tenang dan nyaman je..kalau aku pergi lagi mau join?hehe..lama tak jumpa ko beb..

fairuz – slm bro, laaaa den ingat ekau orang nogori,haha..angger aku ngomong jowo riko reti porak kie?hehe..weekend kie riko ke Sabah? waaa, gayah kuie..arek melu kenek?hehe..yuk lah melu munggah bukit angger riko lapang..:)

atong – alaaa ko kan bizi ngan job sekarang atong,hehehe..weekend ni mau follow tak?

tazz – slm ida, waaaaa aku taktaupun 7 waterfall tu..kat belah mana?? lagipun masa tu dah petang, nak sempat nak explore pape,huhu..wei, ko ok tak ni? lain macam je aku tengok..kalo ko nak mintak tolong pape, ko tau mana nak cari akan kan? :)

piiown – slm bro, waaa, gambar2 ko lagi mantap beb :) blehlah menuntut lagi dari ko nih..

Vinil – slm, thanks sudi singgah sini..kat atas tu luas..ramaipun tak kisah..:) memang masih dapat nikmati keindahan kawasan tinggi tu..

ok..
pic 1,4, and last
yg no 4 tu kan..biasa siluet kaler merah itam..ni versi biru..er siluet ke?

kat ofis ni boleh gak mendaki..dgn syarat rela berpeluh pagi2 dlm baju ofis le..ingat nak try daki tangga ke puncak ting 21..nak efek maximum buat 5 kali
**pengsan dulu agaknya sampai ting 7

gambau last tu cun ah ding dong!

klu akak nak pegi ni, kene naik lmbat sket laa kot. sbb acai kata kene buang siap2. akak klu buang2 ni sume take time sket. hahahahahahahahhahahahah

mmg den dah teringin lamo dah nak naik ateh ni
api ado jo halangan sampai den tak poie2 smpi skang…
igt nk join korang,tp baru terigt ado trip poie sabah lak..rugi lak raso tak poie sabah..layan org asli dgn budak2 kecik takpakai baju aka bogel.
nanti nk poie bilo2 lehla ajak den yo…

p/s:den bkn org n9.mak abah den org jawo sabak bornam.haha~

Salam cai.
~ wah.. ruginye xikut. lawanye cai. Subahanaallah..
~ “berkurangan 8 milimiter masa turun bukit tetapi telah bertambah 9 milimiter kembali”. hehehe.. tergelak bila ak bce. bole kejar bola cm dulu x bile main bola nt?? hehehe..

layannnnn~~~ huhu tapi macam sesak je atas sana kan….

view dia cun!.. tapi aku tak pernah sampai lagi… adeshh

beb,ada 7 waterfall skali ar… x g ker? aku dah g bln 2 ari tue.. superb best!

btw,sori dah lama x keep in touch.. nak jenguk blog member2 lain pun malas dah skrg… no mood at all…

noli – slm noli, thanks sudi singgah sini ye :) ada bran nak panjat bukit broga tu?hehe

SisHoney – slm sis, aah memang ramai dah pergi sis..acai je yang ketinggalan..pastu ada kesempatan ni mmg tak lepaskanlah..lagipun rasa berat dah badan ni..blehlah ajak jun buat outing kat sana..best..dapat setengah haripun jadilah..:) satu aktiviti yang menyihatkan..lagipun tak jauh sangat, kat semenyih je..:)

Kerul – kekeke…tu aksi membakar line kerul,hahaha..takpe, aku tunggu gambar2 tu nanti..minggu ni ada job?

mama – hahaha, nak terbang betul2 bleh tak?keke

salam cai,

wah ramai betul phtoq yg panjat bukit ni ye cai.baru2 ni sis ada masuk beberapa blog member2 photoq yg juga baru selesai edisi memanjat bukit ni.teringin gak sis ni.dah lama tglkan aktiviti hiking.pastu jeles plak dgn gambo2 yg cantek2 belaka.nnt sis cdgkan pada boss msjbox la.leh buat aktiviti gak ni.tapi kene tunggu sis turun sn dulu la

kak qaseh – slm kak,ahahahaha..akk cengkelat..tu daki naik kereta..sbb melaka banyak bukit,haha..kalau terer jomlah daki bukit betul2,hehe..ajak hubby..:P tapi akk dah kurus takpe, tak payah bersenam..:)

muiz- wakakakaka..anger orak enek kerjan keneklah lungo meneng..arek excersizelah wes lemu awak e,heehe

fizz – slm awk..:) ceewahh, siap boleh rasa tu ketenangannya,hehe..tapi memang bestlah..lelagi layan pemandangan sambil ada tiupan angin petang..:) gambar tu mmg sy terbang betul2 tau,haha

salam acai…

mcm best je dpt ke sini, tgk gmbr pun dapat rasakan ketenangan tempatnya *ceewahh..

gmbr superman nk slmtkn bumi tue menarikla, suka dngn gmbr camtu :D

acai,
ikut akk..memang suke daki mendaki ni..tapi tu lahkan…
akk sibuk je sekarang ni…

lagik pn akk memang hari2 dok mendaki bukit kat melaka ni…dari bukit serindit lalu bukit baru, pastu bukit piatu , kengkadang lalu bukit katil ngan bukit beruang….sampai umah akk bukit duyung…

hari2 tau….

haha teror tauuu?…

heheh :P

banyak bukit yg akk x massukkan tuh…jenuhh….

yatt – slm yatt, terima kasih ye..buatlah outing kat atas tu,bestt ooo,hehe

Glizzy – slm bro, waaa ko duduk area mana? weekend ni naik lagi skali,hehe..ada job ke?

snm – slm falin, nanti kalau abg jadi naik blehlah kitorang shoot falin jadi model,kekeke…alaa, mesti ada member lain yang bleh ajak,hehe

kak qaseh – waaaaaaa, nak kena betul akk nih..sy bukan gemuk ar..sy tunggu kawan2 yang kat belakang,kekekeke..akk nak naik tak atas nih?hehe

Zizei Wenger – Hehe, thanks zei..ada gak aku buat muka, tapi macam tak bleh blah gambar tu,hahahahaha

bayan – slm awk,hehe..alaaa, takpelah :) biasalah tu, lagipun tak bersenam sangat kan? minggu ni pastikan ebrsedia,ceewaahhh…

nnt bgtahu tau..SERIUS. nk jd model je..x minat nk snap2 ni :P

xde kwn nk ajak hiking..sob sob sob..lps grad, kwn2 semua busy..

heheheh :P

salam Acai…,
Wah…cantiknyerr pemandangan…
gambar pon cun…

kena pintas dengan warga emas…memang sangat cool…
maksudnya ape tu…. maksudnya..Acaii…

dah gemok…muahahhahahahha

:P

ejal – kekeke..tu adalah effect terus dari kamera..takde baut pape dalam ps,hihi..:) jom lah jal follow..daripada terbongkang je tido petang cuti,hahaha

muiz- keke.aah, pastu bleh amik gambar chiki2 orang asli,hihi..

Romzi -weeii, aku ingat ko ada job aritu ji,hehe..:) lenkalilah kita gi geng budak2 bukit changgang,heh..:)

adiman – wakakakaka..sifoo terbaikkk..aku ngah download gambar tu beb..

azim – hahaha, kalau pakai lens biasapun bisa aja zim..:) kalau tak bleh naik ngan ko aritu kan zim? hehe..takde rezeki..

muiz – wakakaka, sito je..itulah, lenkali kena fit skit..tercungap2 gaklah aku..tapi best, dapat kurangkan berat badan,haha..lenkali naik lagi jom..nasihat tu secara general je,hihi..

cot – oraitt, caanntiikk cots.minggu ni kalau jadi nak naik lagi..ari sabtu..:)

snm – slm falin, kekeke, bukit tadum tu terkenal kat area abg..sbb tu tempat tinggal orang asli kat situ,hehe..:) tempat ni depan skit dari pekan semenyih..dari pekan tu 10 minit je kot..:) jomlah falin panjat bukit ni lagik,hehe..

Bukit Tadum? teringat Ustazah yg ajar Pendidikan Islam tu, ms form 3, rajen beno dia sebut Bukit Tadum..sapa nama ustazah tu, dh lupa. pdhal tu la ustzh best gile kt Samttar :P

Ni hala ke Semenyih ni kan. semput x? pancit x? :P pki je kasut rm6, kasut bowling tu, dgn stoking tebal & panjang (klu ppuan) x mo nnt pacat naik kt kaki!

tgk gmba ni, Falin jeles gile sbb dh lamaaaaaa gila falin x hiking..sobssss…sobbsss..

nasihat berguna.. sebab naper sifoo bg nasihat cmtu.. sbb.. dah kne.. kuangkuangkuang..

ya sifoo.. cun penangan moto iwak ko tu.. syok naik wo.. ukur lilit pinggang aku pn kurang ckit.. tp jap jerk.. blik mlm tu melantak x ingat…hehe.. pancit wo.. mau pecah jantung aku..

cot – hahaha, itulah..punyelah aku cari sapa lagi nak join aku naik tu..takpelah, ada masa nanti kita pi lagi..aku dah tau jalan ke sana oraitlah,hehe..:)

cissss..
melepas seyh..
aku ke melaka baru ni..
klu x, mmg aku ikot ko cai…
gambar superman ko2 mmg terbaik…
cunnn giler…

*bile nk naik lg ni weh…haha