Cerita pasal durian :)

Bismillahirramanirrahim



Semalam aku makan durian. Memang best gak sesekali layan durian ni. Lelagi kalau dapat D700, eh silap D24,hehe. Sambil makan tu terkenang dulu kecik-kecik selalu tunggu kat pondok durian ngan arwah atuk aku. Masa tu ada lagi dusun durian kat kampung tu. Kalau ada bunyi durian jatuh memang aku terus lari cari durian tu. Masa tu aku rasa aktiviti tu lagi best dari makan durian,hehe.

Kalau orang ada dusun durian ni kekadang memang memalam tido kat pondok dusun durian tau. Sampai kekadang ada orang dajalkan. Ambil sebiji kelapa pastu lontar tinggi2. Jadi bunyi jatuh tu memang bunyi durianlah, pastu menyorok. Pastu tengoklah orang kat pondok tu mencari durian ngan lampu suluh,hehe. Bila dah tak jumpa dan balik ke pondok, buatlah lagi sekali sampailah orang tu balik rumah sebab takut,hahahaha.


Sedap hingga menjilat jari,hehe


Tapi kekadang memang ada orang yang tak suka dan tak makan durian ni langsung. Sebab tak tahan bau dia. Memang kerugian besarlah buat mereka,hehe. Masa belajar kat JB dulu, aku pernah jumpa Mat Salleh cuba makan durian. Dahlah tutup hidung macam nak makan ubat. Selepas telan tu boleh plak muntah, siap ngan makan tengahari dia kot keluar. Aku rasa nak lempang je sebab aku ngah makan tepi dia masa tu. Terus hilang selera aku makan durian,huhu.

Sapa kat sini tak makan durian?? Aku nak belanje makan durian ni,haha..:)

Nota kaki : Sekarang ni kebanyakkan durian yang dijual datang dari Johor. Aku suka durian Johor :)

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

Broyoes – waaaaa, kahwin gak member aku sorang ni..:)tahniah yoes, nanti aku email ko ye..

ila nursalida – waaaaaa, kang orang nak pi betul2 baru tau,hehe..kebun kat ne?hehe

hehehehe…memang selalu tuan rumah tu terkena dgn kita…asyik dapat pinggan kosong jer…nasib baik sporting….insyaAllah 25 Disember 2009 ni aku nikah…nk ajak ko jadi photographer tp sure punya jadual byk…dah terer dah skrg ko ni….hehehehe…nnt bg quotation ekk…

ina liyana – slm inas, thanks sudi singgah sini ye..:) aah, pengalaman camtu best sangat kan..dengan rimbunan pokok durian yang redup dan suasana kampung,fuhh nostalgik betul..:) samalah ngan saya, sekarang semua tu tinggal kenangan je bersama arwah atuk dan nenek..semoga mereka semua ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman,amin.

Bila bc blog awk nie.. teringat masa kecik2 dulu balik kg. atuk bila musim buah.. memang best sgt.. paling best bila dengar buah durian jatuh kat dusun atuk, bergegas lari sy n adik carik buah durian n bawak balik bagi atok n nenek mkn..
ha.ha.ha. walaupun sy tak mkn buah durian tapi seronok bila tgk dorang mkn.. Tapi 2 semua kenangan… atok n nenek dah tak ada.. Tapi dusun buah atok masih bebuah lagi..Al-fatihah buat arwah atok n nenek.. Ameen..

nurul aini – alahai, siannyelah akku sorang ni..:) sabar kak ye..

atong – wakakakka, brengsek ko atong..durian tu memanglah sedap..sebab nak dapat mmg thrill takut kena hempuk ngan tuan punye dusun,hahaha

tapi dalam banyak2 jenis durian aku makan paling sedap lar aku rasa durian curik.sbb free kan.lagi satu kesungguhan ko nak mengendap kat kebun org tue macam ala2 tentera lagi huhuuu.siap ader yang cover line…

Broyoes – waaaaaaa, aku ingat lagi yoes,hehe..:) masa tu dahlah ko ngan aku kaki makan durian..kita berdua je dah dekat separuh durian2 tu,kekeke..teringat kat imam tuan rumah tu..selalu je bagi makanan kat kita..pastu kita pagi dia pinggan kosong je setiap kali pulangkan,hahahahahha…:) weiii, bila mau kahwin nih?

Salam acai…hehehe bila ko dok cakap pasal durian, teringat pulak aku masa kita makan durian kat umah sewa kangkar pulai dulu…malam tu aku pi taman universiti…terpandang org jual durian…terus aku beli satu guni bwk balik dengan motor…nk terbalik motor…sampai je umah, ada lagi satu besen besar penuh dgn durian tuan rumah bagi….bila campur dgn yang aku beli, mau dekat 30 biji durian…lepas kita masing2 makan dekat 10 biji…rasa nak pengsan…hahahaha…

sham – slm bro, alahai bizinyalah sekarang dah jadi bos,hehehe…:) aku guna photoshop je buat semua nih,ehhe..

Vinil – kekeke…kalau tak merasa mmg rugi betullah..:) sekarang ni memang dah byk gila durian..tengokpun dah tau rasanya,hahaa

Tu la pasal, aku ni nak join korang punya gather2 ke mmg payah ler…. terikat beb…. takder maknenyer… ko lagi expert… aku ni baru jer nak blajar… psstttt… ko edit gambar guna software aper?

snm – slm falin,waaa sempat lagi tu melantak durian.bahaya oo falin makan byk2, kena jaga kesihatan..tak sampai seminggu je ni nak kahwin,hehe..gambar marena abg upload esok..:)

KAk AzieAzah – waaaaaa, ni dah lepas mengidam lah kak ye,hehe..tapi memang sesekali layan durian ni best kan kak,hehe..:) tahniah kak dah makan durian,ahhaha

firdee – slm bro, waaaa lama gila tak makan durian..ada pantang ke bro?hehe..ni yang buat nak belanja durian nih,hihi..

aj3k – wakakakakakkaka..brengsek ko jek..macam hampeh orang johor makan strawberry.. mana johor ada tanah tinggi weii yang tanam strawberry..perasan!!

yatt – slm yatt, waaa sanggup ke tunggu durian kat kampung masak?hehe..baik singgah tepi jalan dulu beli,hehee

bahdin – hahahah, memang durian tu best din..kena tengoklah, hargapun boleh tahan..tapi puas hatilah kalau makan durian camtu,hehe..:) aku pun tak tahan gila kalau bau durian dalam kereta..pening nak pitampun ada,hahaa..kalau bau sebiji tu takde masalah plak..:)

Ady Laynand – peerggghhh, hebat gilalah korang semua..:) bleh sampai semi..takpe, takde rezeki nak pi final..:) ni kira satu pencapaian yang paling memberangsangkan nih,hehe..bleh mintak kat en Zahar blanje dan imbuhan lain,ceewahh..itulah, aku rasa macam tak best je tak dapat join korang,huhu…tahniah bro!!!

meen – slm sahabatku meen, waa bestnya meen singgah sini..smoga semuanya baik2 je ye meen..:) durian byk jenis meen, tapi acai paling suka durian tembaga..:) yang isinya kuning pastu rasanya pahit2 skit..:) memang kalau makan 10 ulas dah pening,haha

bayan – waaaa, batang kali tu,best best!! orait kalau kena ngan timing dan free memang akan menjoinkan diri..best gak sesekali spend masa buat photo hunting ni,hehe..

fea – wakakakakak, ya Allah akku nih..mmg rugi betullah tak makan durian tau,hehe..:) best kak tau..lemak berkrim disukai ramai..:P

kui – hahah, dah dah pergi singgah..:) dapat beli sebiji yang kecik buat rasapun jadilah..dapat hilangkan ngidam tu,kekek

Sham – perrghhhh, lama gila tak jumpa ko sham sejak kahwin ni,hehe..alaa, aku baru2 belajar je ni..kalau salah tolong tunjukkan ye sham..:)

ikhwanmuda – slm bro, wakakakakaka..siot betul..tapi aku rasa tak sampai 5% orang jepun leh makan durian,hehe..nikon ni takde initial lagi ke dia nak tiru, nampak sangat durian ni popular,haha

Qayyum – weiii, kat shah alampun banyak durian,hehe..jomlah pekena durian yum,hehe

Vinil – hahah, itu sudah pasti..sekejab je mmg dah abis durian tu..siap buka biji lagin lagi,kekke..dah rasa durian musim ni lum?hehe

Nadiya Yuna – Ya Allah budak nadia ni:) nakal gila,hehe..takpe, dah besaq jadi cikgu plak,hehe..mintak2 tak kena baling ngan durian nanti,keke..takpelah, kenangan tu..kiranya nadia boleh makan durianlah gak kan? takpelah, at least tahu rasanya yag best best gila,hihi..

dyla – alaa dyla, durian depan kampung aku kat traffic light tupun best2..:) kalau yang longgok tak brape eloklah..kalau yang timbang kilo memang best,hehe..D24pun ada..:) kat kota warisan ada tak orang jual?

nurul aini – waaaaaaaaa, tahniah akku..semoga bertambah rezeki dengan kehadiran orang baru dalam keluarga nanti ye..kak, sy masih usahakan gambar2 tersebut..hdd tu masih dalam proses recovery,huhu…nanti sy singgah blog akk bagitua perkembangna terbaru ye.

Kak Azieazah – Slm kak :) waaaaa akk ni memang hantu durian nampaknye,hehe..:) sy setakat setengah biji tu ok lagi, kalau dah sebiji tu dah start panas perut..lelagi kalau durian yang pekat tu..:) sedap kan kak durian,keke

Arman – pergghh, 2 hinggit je..mau muntah2 makan tu,hehe..isi dia ok tak? aku kekadang kalau beli yang murah2 ni sampai rumah isi dia dah tak elok,huhu..lelagi kalau beli yang longgok..tapi tengok nasib gaklah,heh

kerul – wakakkaka, aku kalau ada D700 jual longgok2 mau aku beli..bleh jadi geng zayd,wakakaka…durian hybrid tu nak dapat camne kerul?

sya – hehe, kat jepun diaorg makan durian tak wak? hehe.. sedaappp, hingga menjilat jari tau :P

noly – ahahhaa..gi je kat tepi2 jalan sekarang..byk jual ..sementara stok masa ada,ceewahh..

fizz – hahaha. awakpun ada pengalaman tu ek..itulah, hanya orang yang pernah rasa je yang tahu camne rasanya best cari durian kan? suka je kumpulkan byk2 pastu lumba ngan adik sapa yang dapat kumpul paling banyak..:) best best..kenangan tu..

Wey Cai…Kitorg pun lps hbs game dorg blanje mkn durian laa..
Adoi bro, rugi woo x main..nsb baik dpt achieve target gak g semi final.
klau ko ader msti leh g final kot..dh gerenti leh g cuti2 kt sydney..friendly ngan sydney fc.

Salam cai

~ kalo setakat mkn mmg layan. nak nak durian cm dlm gmbr tu. kalo bole mmg nk perabih sorg. hehehe..
mkn ok tp kalo baunye mmg xtahn. penah skali ak buh durian dlm kete nk antr kat abg ak kat jb, pergh.. xtahan. pening2.. nek kete rs nk cepat smpai tpt abg ak je.. =)

acaii… ko nye gambor durian ni wat orang teliur je…
tak sabo nak tunggu durian kat kg masak…huhuhuuhu

Akhirnya….
Semalam Ahad, Kak AZIE pi Hulu Langat cari deriyan… ni sbb tengok pic dari blog ESAL ni ler…heheehe… tak lah…

makan kat tepi jalan tu sepuas-puasnya….

OMG!

nehi2 !

tgk gmbr pon akak da pening!

ape lagi kalo ade depan mata,terus migrain!

awas ko durian!aku benci kamu!hahahahaha…tetibe!

Layan durian sambil mengambil gmbar alam ok juga. Jom ke Batangkali untuk next trip foto hunting. Janji tak pengsan punya. Hahahhaa….

salam sahabatku acai..

tak reti la sangat la ngan durian ni acai..asal jumpa, time teringin makan la.. durian apa yg paling sedap skali ek?

tu laa dik kalu dapat adik bgtahu laa akak. rajin2 bgtahu kat blog akak ye. akak tgh pregnant nie dah nak sgt tgk gmbr2 yg acai amik tu. plsss wink wink wink :)

kalau durian mcm dlm gambar tu, aku nak la. kalau durian yg ala2 kecik, isi tak tebal tu.. erm tak puas aku makan. huhu.

mana ko dpt durian dlm gmbr tu acai?

salam acai,

selamat nadia ni bukan seorang yang hantu doyan. so macam xde kesan sangat menengok doyan yang kekunengan ape sume. heheheh

=p

tapi dulu kecik2 nadia penah ade kisah dengan durian. mase zaman agak2 jahiliyah gitu, nakal yang amat. time kat sekolah agama, nadia baling buah durian dari tingkat 3 ke bawah. kene pale ustazah. pastu g menyorok. tapi cara kanak2 menyorok. ade ke menyorok bawah meja sekolah. nampak gak. haha. memang sengal. kesannya. cik nadia kene buat kebajikan seminggu kat sekola agama.

sungguh comel perangai saya time sekola dulu kan? hehehe

hohoho.. cai.. mmg terbaek la durian tuh.. macam lembut je isi tuh.. nyum3….

p/s : aku rasa tak sampai 30 second lepas ko amik gamba nih.. komporm dah abih semua…

Aktiviti cari durian lagi best dari makan durian..setuju sangat-sangat nagn pernyataan tue..waktu kecik-kecik dulu kitaorg bangun pagi terus nak cr durian, sbb cari durian nie mcm main sembunyi2, sebab kita dh dpt bau durian, tapi kena cari kat man duria tue bersembunyi, waktu dh nmpk kelibat durian tue, mcm jd pemenang ..serius sronok..

ish2…nmpak sedap sungguh durian tu..mesti lemak manis disukai ramai kan..nak makan jugak… huhu…

wekkekek…durian D700,kompem aku bli slongok..boleh eksyen ngn zayd..tp skang ni MARDI da buat durian Hibrid..bukan kete je ada..dia pnye rasa standing ngn D24 tu(dorang ckap la)…

perghh………aku x leh ckp apa lah…aku baru jer balik last week..(spg rengam)..sekilo 2 rgt..kat KL ni mana nak jumpa mcm tu bai….lemak giler!

Salam Jumaat ESAL..
Kak AZIE orang yg sangat suka makan durian.. Sebiji besar tu leh habis sekali gus, tanpa henti tauuu.. ada harapan tak dapat belanja?

Durian mana pun tak kisah sangat.. asal nama durian.
Pernah sekali jer merasa pengalaman tunggu durian, tapi siang hari.. wakakaka…

Ehhh yang pedajal orang baling kelapa tuu? Macam pengalaman ESAL sendirik jer? Ahaaa…!

ejal – kekekeek, siot je ko jal..ada ke orang yang makan kulit dia? tanjung ada durian tak?hehe..

cot – kat bangi ada durian tak cot, nanti bleh singgah makan sesama weekend nih,hehehe…iyea cts, diaorg bising aku tak ikut main kat sana,keke

caii jom mkn durian…
kekkekee…

“bising je diaorg star tak ikut,wakakaka”

ayat ni xle blah…
whoahahahhaha

sis Honey – slm sis, waaaa penangpun byk durian ek sekarang,hehe..boleh kembung makan durian nih..arini diaorg pi penang sis..main bola:) sedih tak dapat pergi sebab ada joblah weekend ni,huhu..bising je diaorg star tak ikut,wakakaka

salam cai,

meh la durian balik pulau.mmg sedap oooo.skang harga durian kat penang dah jatuh.so murah je leh dapat.cai…sis suka durian.xnak belanja ke