Cerita Hari Guru :)

Bismillahirramanirrahim



Tanggal 16 Mei menjadi diari penting bagi seorang insan yang bergelar guru. Biarpun guru tak mengharapkan semua sambutan itu tapi dek kerana sambutan sudah menjadi kelaziman kita dari kecil dulu, apalah salahnya ucapkan “Selamat Hari Guru” kepada guru-guru yang pernah mendidik korang sekiranya bertemu mereka ye :) Aku jamin mereka pasti menghargainya.

Guru biasanya tidak mudah lupa dengan bekas pelajarnya walaupun setelah beberapa tahun meninggalkan alam persekolahan. Teringat aku bulan lepas seorang perempuan tua yang menegur aku ketika urusan kat bank. Punyalah aku nak ingat siapa dia sebenarnya. Sekali tu dia bagitau pernah ajar aku masa darjah 3 dulu,huhu. Aku plak yang terharu ngan cikgu tu. Nampak sangat dulu aku degil gila sampai dia ingat kat aku,hahaha.


Teringat cikgu aku kat sekolah dulu :)


Guru sebenarnya tidak mengharapkan sebarang ihsan atau balasan daripada anak didik mereka. Apa yang akan membanggakan mereka dan rasa dihargai adalah kejayaan anak didik dalam pelajaran dan keluar menjadi manusia berguna kepada masyarakat, agama, bangsa dan negara.

Jutaan terima kasih kepada semua guru yang pernah mengajar aku suatu ketika dahulu hingga aku jadi manusia. Maafkan segala salah silap saya ye cikgu :) Selamat hari guru juga aku ucapkan kepada semua sahabat aku yang bergelar guru. Semoga sumbangan bakti korang semua mendapat balasan dariNya,amin.

Nota kaki : Tiba-tiba teringat kat cikgu yang lempang aku kat bilik guru dulu:) Kalau jumpa dia aku nak belanja dia sebab sedarkan aku tentang banyak perkara :)

Nota kaki 2 : Cikgu fav aku dulu Cikgu Norhaniza Ariffin yang ajar BM masa SPM sebab dia cute gila, haha. Sapa fav cikgu korang ye? kenapa plak?hihi

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

izda – ahahaha..:) aku nak muntah muiz jalan tunduk.keke

mass – slm mass, thanks mass ye..nanti check kat sana ye..:)

waa.. falin sodap ckp aku jht.. x lah jht pn nakal jer.. haha.. tp aku x kaco falin sbb falin ni dulu nmpak muka pemalu.. huhu.. aku pn x perasan ko cai kt sekolah.. sbb aku x dok asrama.. lgpn akuni jln tunduk jer x tgk2 org.. hehe.. jg pndangan.. :)

falin – waaa, dulu dia jahat ke?hahaha..tapi muka sekarang dah baiklah..:) muka cam ustaz,kekeke…aah, aritu cikgu nash sakit,huhu..tapi tak tahu keadaannya sekarang..

abg nk tahu x? muiz ni, dlu fizikal dia x cmni! serius :) dlu falin menyampah dgn muiz ni :p dia budak2 gang jahat :p nasib dh besar jd ustaz :)

cikgu nash sakit? ~.~ aritu cikgu buang..smga mrk semua sihat Insya Allah

atong – hahahaha, cikgu ngajo kamerapun bleh panggil cikgu ke?hehe, bila mau jumpa ni?hehe

izda – kekeke..tiba2 teringat aku ngan cikgu md. norhan n ustazah kasmah tu..:) waa, bleh tahan gak ko ek muiz..tapi apesal dulu aku tak pernah nampak ko kat sekolah ek,hehe..agaknya ko duduk luar kot,hihi..

Kak azieazah – slm kak, kekekek..amboi2 kak..bleh plak ek suka guru lelaki je..:) tapi mmglah..kebanyakkan guru lelaki lebih sporting berbanding guru perempuan,ceeewahhh..:)

arasis – slmt hari guru cikgu arasis..:) smoga dapat mendidik anak bangsa dengan lebih cemerlang,chaiyok2!!!

Hazyq – thanks bro sudi singgah blog ni..:)

shairulfaiz- wakakakaka, siot je ko..ko mesti lagi jahat dari aku faiz..sbb tu lah ko lambat kahwin,wakakakaka..

Radin Aminurasyid – slm bro, hahahaha ya betul..lempang dah jadi trend..tapi dulu takdelah panggil mak bapak semua..kalau bagitau bapak aku, aku yang kena lempang lagi adalah,haha..

Kak Masy – hahaha, kak..akk mmg tak bleh jadi cikgu sebab muka garang..mak bapak nak marah cikgupun takut..takut kena baling ngan batu,hahaha

snm – slm falin, waaa teringat ngan cikgu buang..:) tu pun mmg fav cikgu gak..sempoi je dia ngan kereta merah dia tu,hehe..tapi segarang camnepun diaorg sbnrnya tujuannya nak jadikan semua manusia berguna kan falin..kekadang budak2 tak sedar tentang tu,huhu..pasal nak sanding tu mmg tak bleh lupalah..sbb masa tu kan slps spot check kat asrama..byk surat2 kantoi,hehe..tp abg tak takut sbb couple dulu duduk luar,hahaha

dyla – aah, cikgu nasrodin tu,hehe..dia mmg ingat nama semua budak2 yang dia ajar..mmg best kalau dia mengajar..:) aritu dia sakit tau dyla kat hospital klang,huhu

Guru Cyber – terima kasih sudi singgah sini ye..kalau anda seorang guru, selamat hari guru diucapkan juga ye..:)

aida – aida, sy activelkan moderate..jadi sebelum approve mmg tak kuarlah komen tu,hehe..

SiRebenMerah – slm awk, lamanya tak dengar khabar..moga sihat2 hendaknya ye..terima kasih atas ucapan tu ye..alaa, bukan tak nak jemput tapi sebb kelam kabut ngan pelbagai perkara..:) banjir lagi,huhu..smoga siaht2 hendaknya ye..bila majlis langsung?heh

aida – slm aida, waaa ada blog baru ye..:) thanks sudi singgah ye.

m – terima kasih sudi singgah blog sy ye mam su..rasa dah lama sangat tak nampak mak su kat sini:) moga maksu sihat ye.

one – slm awk, terima kasih..:) ada unsur2 sy ek..emm, ari sabtu lepas kan hari guru*smile

Izzat Ismail – wakakakakak, gila kentang ko ganas sampai kena baling..kalau kena kepala tu bleh biol tu,hehe..samalah kita degil gak..nasib jadi manusia sekarang..:)

baru tau rupenye sonot jd cikgu. dlu giler2 xnk jd cekgu.hehehe..

hmmm..cemana ek nk jd ckgu yg akn diingati students smpai ke tua?

Kak AZIE sayang semua guru.. esp guru lelaki.. wakakakaka…!

Guru lelaki lebih mudah berurusan.. cewahhh..

Dlm family pun ramai yg jadi guru.. tp diri sendiri tidak pula terjadi guru.. uishhh..

Selamat Hari Guru..

salam.. klu citer pasal guru fav ni susah gak nk list kan.. sbb cikgu br yg cun2 ms ngajo dulu kompem jd guru fav.. hehe.. n guru disiplin samttar mmg guru fav aku haha…kompem aku x lupa.. cikgu md. norhan n ustazah kasmah.. tp syg guru samttar dah x cam aku.. tp klu aku sebut nama n geng kompem knal hehe.. terutama cikgu disiplin… selamat hari guru.

acai aku nak wish slmt hari guru kat ko sbb aku nak ko jadi cikgu aku …ko tau lar aku kan cap ayam lg dalam dunia dslr nie..boleh yer cikgu acai…

bdk2 skang ni jahat semacam arr acai. akak ni dah laa cepat panas. kang jgn kata anak murid, dengan mak apak dorg kang makan pelempang akak wakakakakakkakakaka

hahaha selamat hari guru gak kat ko acai…heheheh kira ko jahat gak laa yer kat sekolah..ish2 apa nak jadi nie…patutlaa…cepat kawen..hahahah

Salam Acai..
blom terlambat lagi nak wish acai selamat pengantin baru.. hurmmm, x jemput kita ponnnn.. kecik ati.. hehehe..kita x lupe la.. acai yg lupe kita..

p/s: Cikgu feberet time skul dulu adalah MAMA RAMIAH.. cikgu PJK.. dia best sebab berjaya melenturkan badan I yg keras cam kayu neh waktu elemen gimnastik..hikhikhik..vanggaaaa jap verangan ala2 gimnas..=P~

Setiap orang pasti ada kenangan yang tidak dilupakan semasa di zaman sekolah dahulu. Tanpa guru siapalah kita pada hari ini.

Selamat Hari Guru 2009
Guru Pembina Negara Bangsa

erm,
aku suka cikgu KHB kite masa form 3 tu faisal. sapa ek namanya, cikgu nashruddin.

bg aku dia best.

Salam senpai :)
dh tentu bapak angkat kesayangan menjadi cikgu favourite :p
Cikgu Buang Sarpon
dia pukul falin dgn pembaris pjg masa form 3, nk PMR. sbb falin jwb math salah :( tp sbb dia lah PMR maths dpt A, SPM pun 1A :D lg 1 kan, falin takut cuak gile masa hostel assembly sblm kte balik kg tu. ada 1 part yg cikgu buang nk SANDING kan couple2 kt stage Dewan Al-Ghazali :p

cikgu norhaniza itu sgt comel! eh ustzh linda pun comel sbb suara dia cemetir. ehh..rmi la cikgu, ustaz, ustazah yg best2 :P

hahahaha..just in time aku update pasal hari guru..ko pun update..:D cikgu fav aku adalah Cikgu Helmi..dia guru bengkel aku..sebab ape fav..?sebab masa kat bengkel kayu..aku gurao2 dengan member aku..dia bengang..dari jauh dia capai bongkah kayu..baling kat aku..nasib sempat elak..huih~

selamat hari guru..bukan 16 mei ke?
ha,tang guru ni nanti org cerita..klu ingatla
*kartun tu dgn cik fesal cam lebih tak kurang,esp no.2..ekeke
sorry

cot – wakakakaka, ko ni sama je macam aku..asal cikgu tu lawa je jadi cikgu fav,hahaha..takdelah, cikgu yang aku suka tu dulu jadi cikgu angkat dalam keluarga angkat aku..:) rapat ngan aku..

Masy – selamat hari guru buat mak akk ye..:) semoga dia terus sihat dan dapat terus mengajar dengan cemerlang,amin!! nape takmo jadi cikgu kak?

salam..
caii..syahdu seyy..hahaha
cikgu fevret aku dulu Cikgu Faridah yang ajar BM ms PMR…
aku suke sbb dia baik n back up aku ms aku kene lempang ngn cikgu disiplin..paling penting dia cikgu paling LAWA kt skolah²…hahahhhaha