Yana & Saufi, Pantai Kelanang

Bismillahirrahmanirrahim,

Aku nak kongsi tazkirah yang aku dengar pagi semalam. Ustaz bagitau bagaimana nak tahu keadaan hati kita dengan bertanyakan beberapa soalan. Hati di sini bukanlah tentang masalah kesihatan, tapi kondisi hati kita dalam beragama.

Contohnya, bagaimana perasaan kita apabila mendengar orang lain menceritakan kebaikan seseorang yang lain?

Jika kita rasa gembira, alhamdulillah kita sebenarnya mempunyai jiwa yang tenteram dan hati yang tenang. Tetapi jika sebaliknya, itu petanda ada sesuatu yang buruk dalam hati kita. Jiwa yang tenteram dan tenang akan suka mendengar kebaikan. Ada orang rasa gembira melihat sahabat yang dikenalinya dalam keadaan susah, berlaku penceraian dalam rumahtangga dan berada rendah daripada mereka.

Mereka rasa dengki dan iri hati bila mendengar atau mengetahui sahabat yang dikenali berjaya, bahagia dan kaya. Ini tanda hati kita sebenarnya dah kotor. Hati yang kotor kena bersihkan dengan istighfar dan taubat. Ia mempengaruhi hidup dan cara ibadah kita tanpa disedari.















Tahniah kepada kedua pasangan romantik Yana & Saufi. Semoga rumahtangga yang dibina berkekalan bahagia sampai ke syurga.

Sesi outdoor di Pantai Kelanang yang dah makin terhakis sekarang. Semoga masih ada lagi Pantai ni 5-10 tahun akan datang, amiin.

Wallahua’lam.

Risiko Outdoor di pantai :)

Bismillahirramanirrahim


Teaser shoot majlis kat Banting :)


Akhirnya setelah setahun aku amik gambar wedding ni baru kali pertama ni dapat shoot kat tepi pantai. Alhamdulillah tercapai juga hajat, ceewaah. Cuma sebenarnya ramai client tak sedar risiko yang dihadapi oleh photographer bila shoot kat tepi pantai ni. Aku dah jumpa beberapa photographer yang terpaksa servis body kamera dan lens selepas shoot kat tepi pantai :)

Kalau nak tahu bila angin bertiup kat tepi pantai, ia bawa sekali pasir halus di udara. Tu yang kekadang kita rasa muka kita melekit bila duduk lama2 kat tepi pantai. Pasir tu sangat bahaya kepada lens dan body kamera. Bila pasir tu masuk kat celah2 ring lens, lens tu dah tak boleh zoom sebab pasir tu sebabkan lens stuck even kita tak nampakpun pasir halus tu :)

Tu kalau pasir, kalau air laut lagilah boleh buat photographer pengsan terus, haha. Nantikan full entry majlis Lia & Farid ni ye. Weekend ni aku shoot kat Penang plak. Bolehlah jumpa kawan2 lama kat sana. Rasa teruja plak nak shoot kat tempat orang. Tumpang lalu ye orang2 penang :)



Nota kaki : Start minggu ni aku dah bertugas di kaunter zakat kajang sampai akhir tahun. Kalau nak rezeki yang kita perolehi setiap bulan berkat dan bersih marilah bayar zakat kawan2 ye :) boleh tanya aku pape pasal zakat kalau tak tahu.

Nota kaki 2 : Aku masih cuba membalas email2 yang dihantar kepada aku. Mohon maaf atas kelewatan tapi insyaallah aku akan cuba balas semuanya.

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com