Bismillahirrahmanirrahim


Dalam kuliah pagi tadi aku tertarik dengan apa yang disampaikan oleh ustaz. Alangkah indah kalau dunia ni bukan tempat untuk kita bersaing dan menunjukkan kelebihan kita berbanding orang lain. Tak perlu bersusah payah berusaha menjadi orang bijak, orang kaya mahupun orang yang cantik tetapi akhirnya hanya berniat untuk pamerkan kelebihan itu kepada orang lain.

Teaser Ainaa & Baihaqi, Shah Alam


Ramai orang tidak sedar, mencari kemasyhuran dan pengiktirafan manusia kadangkala tiada bezanya dengan mencari cara untuk tambah keegoaan dan kesombongan diri. Kita akan penat hidup sebegitu. Apa yang kita dapat bila menjadi yang terbaik dari semua orang? Pujian? pengiktirafan? Selepas itu apa? Adakah ia menyumbang kepada nasib kita di akhirat kelak?

Alangkah indah hidup ni kalau kita semua berusaha membawa ahli keluarga dan sahabat kita ke arah yang lebih baik bersama-sama. Tiada persaingan dan kedengkian sesama kita sebab tujuan hidup bukan untuk mencari yang terbaik di kalangan kita. Kita berusaha untuk berjaya bersama-sama, menjadi kaya bersama-sama, banyakkkan amal ibadah sama-sama. Tiada dengki. Tiada hasad. Adakah kita akan rugi bila hidup begitu?

Kesimpulannya, kita cuba ubah minda kita dari minda bersaing kepada minda berkongsi. Sebab matlamat hidup kita bukan di sini sahaja. Bahagianya bila di syurga kelak kita jumpa ramai ahli keluarga dan sahabat-sahabat kita semasa di dunia ni. Bayangkan kalau kita pentingkan diri dan kita sorang-sorang masuk syurga dan semua keluarga & sahabat kita masuk neraka. Tiada keluarga & kawan2 yang kita kenal di syurga. Seronokkah begitu?
Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://www..faisalrahim.com/blog
Facebook : http://www.facebook.com/acaiijawephotography
Twitter : http://www.twitter.com/acaiijawe

Thanks for Comments
azieazah says:

Menginsafkan. Sangat rugi, bila kita ke sana, tapi orang yg kita sayang tidak bersama kita di sana.

Acaii Jawe says:

azieazah – Salam kak zie yang dihormati. Betul kak, kena sama2 usaha supaya seluruh ahli keluarga dan kawan2 kita masuk ke syurga sama2:)

ViniL says:

penangan FF mmg best~! :)

Acaii Jawe says:

ViniL – Alamak, mana tau ni? Ni first job kiranya,hehe.