Wedding style Indonesia : Fizi & Fadhilah

Bismillahirrahmanirrahim


Kali ni aku nak update majlis perkahwinan yang agak unik. Sebab majlis pernikahan dan persandingan pasangan Fizi dan Fadhilah ada ciri-ciri budaya dari Indonesia. Family dan saudara mara belah Fadhilah ni memang asal dari beberapa kawasan di Indonesia. Jadi ramai juga tetamu yang datang ke majlis ini datang terus dari Indonesia :)

Majlis pernikahan di adakan di Masjid UTM, Jalan Semarak. Bila sampai pengantin perempuan kat masjid memang agak terkejut aku tengok Fadhilah. Bukan apa, terasa macam aku nak shoot dalam filem “Ayat-Ayat Cinta” plak, hehe. Pengalaman aku ke Jakarta dan tengok majlis kahwin kat sana memang berbeza dengan kita. Walaupun muslim, tetapi pengaruh Hindu seperti pokok pisang dan sebagainya juga digunakan. Ia menjadi kebiasaan dan norma masyarakat di sana sama seperti masyarakat melayu di sini ada malam berinai, merenjis, tepung tawar dan sebagainya. Ia juga diambil dari dari pengaruh luar.


dila2

dila3

dila4

dila5

dila6

dila7

dila8

dila9

dila10

dila11

dila12


Majlis persandingan pasangan ni diadakan di Restoran Nelayan, Taman Tasik Titiwangsa. Pertama kali juga amik gambar kat sini. Memandangkan majlis dibuat sebelah malam memang sangat mencabar shoot kat sini sebab lampu yang suram. Tapi alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Untuk makluman juruandam Fadhilah ni juga di datangkan dari Jogjakarta iaitu kawasan kampung belah family Fadhilah ni. Sapa berminat boleh hubungi aku, nanti aku tanya Fadhilah :)

Sepanjang malam tu memang aku rasa seperti berada di Indonesia lah sebab ramai yang datang tu bercakap bahasa Indonesia dan jawa, hehe. Pengacara dan penghibur yang dijemput juga dibawa khas dari Jakarta. Walaupun aku rasa diaorang tak terkenal, tapi vokal diaorang memang senang-senang dapat kalahkan penyanyi kat Malaysia ni. Layan majlis diaorang ni sikit.

dila13

dila14

dila15

dila16

dila17

dila18

dila19

dila20

dila21

dila22

dila23

dila25

dila24

dila26

dila27

dila29

dila28

dila30

dila31

dila32

dila33

dila35

dila34

dila36

dila37

dila38

dila39

dila40


Untuk akhirnya terima kasih kepada seluruh ahli keluarga Fadhilah yang berikan kerjasama yang baik sepanjang majlis berlangsung. Mohon maaf sekiranya ada perbuatan dan perkataan yang kurang selesa. Terima kasih juga kepada sahabat baik aku Khairul Hafiz aka Cot yang membantu aku pada malam majlis persandingan. Tahniah untuk kedua pasangan yang sedang dilamun cinta ni, hehe. Semoga ikatan ini berkekalan selamanya hingga ke syurga, amin.




Nota kaki : Aku dah reply semua email yang bertanya. Kalau ada yang belum terima mohon bagitau semula ye. Mungkin termasuk spam mail dan terdelete. Aku dah tak available hingga Ramadhan 1432H. Terima kasih semua!!


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://www..faisalrahim.com/blog
Facebook : http://www.facebook.com/acaiijawephotography

Thanks for Comments

SAlam Sensei, nanti aku rasa ko akan dapat client dari kaum lain plak…1 m’sia.

Cots…bila nak terjung kolang ni??

Salam.

uwahhh. santek temen gamba nye kang. hehe.
byk blaja cara shoot kat sini.

The last pic mmg style kang. :D

taqo – salam kang :) makasih kang yo. Alaaa bioso2 waelah kang. Rikopun kenek gawe dewek,hehee.

awe – salam awe, haha. Nanti aku kena cari client dari kaum camtu gak,hehe. cot dari dulu cakap tapi bukannya nak terjun kolam kat umah aku,hehe

siti – salam siti :) hehehe. konfem lah siti, tak boleh lepaskan peluang,hehe. Cuma lain sikitlah jawe sana ngan sini :)

cot – hahahaha, betul betul!! Terima kasih banyak cot. Aku nak call ko ni nak mintak gambar,hehe

salam acaii..pic mmg mabeles..waaa,adelah port nak sembang jawe kaw kat majlis nie ekk..hehehee :)

salam..lawanye gambar….thanks a lot pada acai n cot..hehe….sorry sebab xdpt makan..hehe
p/s…acai dpt x msg sy yang nk tmbh album tu?
=)

cot – hahahahaha, siot je. Mana ada orang amik gambar time raya weh :)

fadhilah – salam fadhilah, terima kasih ye :) seronok gak bekerjasama ngan korang berdua. Dua2 malu2 kucing,hihihii. Err msge? Nanti saya check lagi fadhilah ye :)