Nostalgia sekolah rendah:)

Bismillahirrahmanirrahim



Kali ni aku nak bernostalgia tentang zaman sekolah rendah. Zaman aku mula-mula masuk sekolah rendah tahun 1980an dulu ketika semua masih pakai seluar pendek ke sekolah. Murid2 perempuan pun pakai skirt je. Sekolah rendah aku terletak kat sebelah kampung. Jadi setiap pagi abah hantar naik motor sejauh 6km. Sejuknya memang tak boleh cakaplah. Dahlah pakai seluar pendek pagi2, sampai sekolah kebas je tangan ngan semua badan kesejukan. Masa kecik2 dulu mana ada pakai seluar dalam!! keke.

Aku tak tahulah sekarang camna tapi zaman aku sekolah rendah dulu memang masih ada budak2 yang berak dalam seluar. Budak darjah 4 pun ada lagi, hehe. Tu belum kes anak manja yang mak dia teman sampai habis sekolah. Maknya tunggu kat luar kelas sepanjang hari. Menangis jangan cakaplah. Duit hilang menangis, gaduh menangis, kena marah menangis, tak mahu kawan menangis, main pastu kalah menangis, kena ejek menangis. Semua nak menangis.

Aku pun pernah menangis gak, haha. Tapi sebenarnya aku tak nangis kalau cikgu tarik side burn ke, cubit perut ke, ketuk jari pakai pembaris kuning ke. Cuma kalau kawan2 ejek barulah berkaca2 mata aku, haha. Sensitip betul masa kecik2 :)

Papan tanda camni biasa kat sekolah rendah :)


Lagi satu perangai budak2 sekolah rendah ialah suka berlari. Nak kemana-mana mesti berlari. Ke tandas kalau tak nampak cikgu pun berlari padahal nak basuh tangan je. Ingat lagi block kelas aku kena merentas padang nak ke kantin. Bila bunyi loceng rehat je, kitorang lari tak ingat dunia menuju kantin. Siap ada yang tackle2 dan jatuh terguling2 atas padang. Lelaki perempuan sama je. Tu belum tolak menolak time beratur kat kantin. Dah dapat makanan, makan dengan tercungap2 sebab penat belum hilang, hahahaha. Kata2 cikgu paling popular masa tu “Jangan Berlari!!”

Zaman-zaman tu juga ramai cikgu garang. Aku ingat lagi masa darjah 3 aku tumbuk perut budak sampai budak tu menangis. Pastu ada cikgu tu lempang aku. Sampai 2-3 jam berdesing je telinga aku. Tapi bagi budak2 degil benda tu dah biasa. Balik sekolah dah lupa pastu esok buat lagi. Tak macam budak sekarang muka brutal, rambut cacak2 warna perang tapi kena rotan sikit ngadu kat mak bapak. Pastu report polis. Hati tisu betul. Tak lasak langsung.

Cinta monyet pun boleh tahan time sekolah rendah ni. Tapi setakat suka-suka gitu lah. Tak pernah bagitau pun suka kat dia. Suka tengok dia je. Pastu kalau dengar lagu Isabella kat radio ingat kat dia, wakakaka. Mana reti nak bercinta, akupun tak tau apa benda tu. Duit pun abah yang bagi ada hati nak bercinta. Tapi budak2 sekarang memang advance, sekolah rendah dah dating kat KFC, huhu.

Banyak sebenarnya boleh diceritakan. Kenangan suka duka ketawa tangis semuanya adalah pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Mungkin ada antara cikgu-cikgu yang telah kembali kerahmatullah. Semoga Allah cucuri rahmat ke atas semua pendidik yang mendidik kita semua hingga pandai membaca, mengira dan mengeja dulu. Terima kasih cikgu.



Nota kaki : Aku jarang update sekarang sebab sibuk ngan kerja-kerja ofis :)


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

awe – salam awe, hahahaha aku rasa ko yang paling nakal kot awe,hehehe..:) tapi semua tukan kenangan yang kita boleh kenang sampai sekarang..kalau baik2 je masa kecik memang tak bestlah plak nak kenang kan awe,heheh..:)

Rugilah ko sekolah semua lelaki awe,hahahhaha

Amey – salam bro, orait..:)

Ejal – hehe, takpe, kawan2 juga ni yang promote,hehe

Mencari fotografi perkahwinan termampu? Fotografi perkahwinan di luar sana berharga lebih dari RM1000? Kini tidak lagi, dapatkan fotografi perkahwinan serendah RM 199 sahaja!

Dengan hanya RM199, anda akan mendapat :
– Sticky album 13 x 13
– Liputan eksklusif selama 5 jam berterusan
– DVD untuk 120 foto yang diedit dan ditouch up
– Dikendalikan oleh seorang jurufoto Senior (bukan junior, bukan budak baru beli kamera)

SMS saya di 012-2994398 dan layari laman blog http://www.myweddingmoment.com untuk maklumat lanjut!

facebook
http://www.facebook.com/amirsya

Salam Acaii..aku dulu budak baik sampai la sekarang aku baik..jadi aku tak lah nak citer yang tak baik-baik nih…ke mungkin aku lupa yang dulu aku pun masuk kategori yg baik ke yg nakal…tapi aku memang baik kan Caii?? ke..kee.

Sekolah aku dulu namanya SK Laki-Laki Pasir Puteh Kelantan. Tak de peluang aku nak bentes kaki budak pompuan n nak bercinta monyet ataupun tenuk…sebab sekolah aku semuanya jantan….bosan lak kadang2 asyik tengok semua sama jenis je…hee..heee

amor_mie – salam kak, betul tu..:) ikatan cikgu-murid berbeza sekolah rendah dah sekolah menengah,hehe..:) cikgu macam akk mesti tahu,hehe

Mr Fathi – salam bro..:) hahahahha..memang ebtul tu..lupa nak cakap suka conteng..kat tandas tu jangan cakaplah..siap bawak pensil warna lagi..:)

one – salam awak, waaa siap hepotesis lagi tu..:) dah lama tak dengar perkataaan tu,hehe..tapi mungkin ia juga salah satu sebab dari bnyak sebab2 lain..:)

amyn – salam amyn, terima kasih ye..:) itu memang wajiblah..permainan dulu2 lagi best sebab keluarkan peluh berbanding sekarang yang main duduk je depan pc,hehehe…:)

bocah Acaii,ojo mbelayu!!!

tapi kat skola rendah dulu ada gak signboard camtu tapi lain sikit…

“Anda murid yg baik jika tidak menconteng dinding ini”

huhuhu

mcm2 hal bdk2 sek rendah ni…ngajar bdk kecik, cikgu 2 mmg di anggap cikgu..bl ajar bdk besar cikgu 2 mcm kakak dia jerk…

hah!akhirnya.entri terbaru :)
sebelum masuk kelas,main cop tiang itu harus.bagi cergas sikit hahaha.masa tu,aku ada crush ngn sorang awek,ingat lagi nama & mukenye,sampai sekarang.tapi dalam diam je lah.ye lah,kite ni mane la cute time kecik² dulu kan.huhuhu

most probably that’s part of the reasons..
tak terfikir pulak those are reactions to cover up that guilt or perhaps forms of compensating the obligatory love for their children. menarik hipotesis ni..

Faiz Faiza – hahahha, memang malulah kalau cikgu cakap camtu kan wak,hehe..waaa, kopok lekor tu memang wajib kat mana2 sekolah..tapi kat belah sini ada yang lagi sedap, tempe goreng,hahaha..thanks wak..:)

fairuz – salam ustaz :) hahahaha..tu satu kang..nak balaspun menyorok2 tak ingat,hehe..:)

one – sangat betul..dulu nak ngadu kat makpun takut..takut mak makin marah sebab degil kat sekolah,hehe..parent sekarang ni kekadang overprotective sebab nak cover masa yang kurang bersama anak2 sebab bekerja..:)

din – hahahahhahhahaha, ko cakap camni baru aku teringat din..akupun pernah gak koyak seluar tu..:) nasib baik rumah arwah embah aku dekat ngan sekolah..aku pergilah suruh dia jahit masa tu,heheh..gilalah ko din tumbuk budak perempuan,hehe..contact lagi tak ngan budak tu sekarang?hehe

azieazah – salam kak zie yang dihormati, moga sihat2 hendaknya ye..:) aah kalau ingat balik masa2 dulu memang seronok kan kak..masa tu blanje memang sikit sangat tapi dah boleh makan banyak,hehe..:) kalau pasal hafal sifir tu memanglah macam2 pengalaman kan kak..sypun pernah kena ketuk ketampi sebab tak hafal gak,hehe..kenangan betul..

cikpingu – waaaa ni mesti banyak pengalaman manis masa sekolah rendah,hehe

Salam acai,

Hati tisu-aha, istilah baru. menarik2

Kata Cikgu Hasnah; Cikgu PK1 di SK Tapah di Hulu Terengganu, “Seluar kecik pun mak beli, ada hati nak bercinta”

Waktu rehat berlumba ke kantin semata2 nak beli kepok lekor panas & ikan celup tepung…owoh, sedaknyer!

Nostalgik zmn kecik2 yer!

salam cai..
hahahaa.. mmg nostalgia sungguh. punya aktif sampai suar terkoyak kat area kelengkang. padahnya duduk je la smpai blik. bontot tajam mak ak kata. hehehee..
masa darjah 5 plak aku pernah tumbok dak perempuan sbb aku geram kat dia sbb banyak mulut. hahahaa.. gengster gak ak kecik2 dulu tp xbole lwn budak2 skrg la. smpai bw kes polis. huhuhuu..

budak dulu mana nak mengadu, kalu diadu siap birat2 le kat betis lebih dari dendanya cikgu skolah.(oh,ini bukan pengalaman saya,sebab saya punya teruk juga hehehe)
kiranya parents bebudak sekarang pun mencipta tisu hati anak2 mereka.

Salam Dindaku ESAL…

seronok nyer bercerita pasal sekolah rendah… weyyy nostalgia dik oooiii…

Tapi Kak Azie kira baik ler. Gadis sunti gitu. cissss…
Tak lupa, dulu bawak 20 sen jer, leh dapat laksa, dgn ABC.

Cintan cintun langsung takda. Mampuih kalu mak ayah tahu.

Ingat seronok jer. Dan memang betul lah, suka berlari. Asyik nak lari. Sikit2 nak lari.

Kena pulas perut oleh Ustaz sbb tak hafal Sifat 20, perhhh sakitttt…

nik majid – salam bro,hahaha..memang hati tisu dalam hati ada taman,kekeke

amm – waaaaa, salam amm sahabat yang berada jauh di Italy..malam ni(kat sini malam) jangan lupa sokong inter milan amm walaupun ko kat Roma,kekek..aparaa ko amm, zaman kanak2 lah zaman paling best oooo…:) rindu kat ko lah amm,hehe

cot – salam cot, hahahah gila ganaslah ko cot selalu kena lempang..tapi kalau kena lempang depan awek memang sungguh tak bestlah,heheh…benda yang ko cakap memang selalu terjadi dulu masa belum sunat,hahahaha

best giler zmn skolah2 dulu…
teringat lg….
kne tampar ngn cikgu sbb bentes/sepak kaki bdk pompuan…
spai jatuh bdk2…
hahaha…
kne tampar plk kt dpn kls…
dpn awek2…
kihkihkih

“Masa kecik2 dulu mana ada pakai seluar dalam!! keke”….ni paling rare…nak2 time zip sluar pastu t’kepit…hambik ko…whoahahahaha

salam acaii…

lama tak menjenguk.. ko pun lama tak update.. windu sama kamu dong.. wakakaka..

bila aku baca entry ko ni, aku cuba flash back zaman aku sekolah sampai sekarang.. wakakaka.. most of the kenangan aku dah lupa & terkilan sbb lupa… dem.. mana la pi kawan2 lama aku..

Kak Masy – hahahahaha, betul tu..budak sekarang ni nampak luaran je ganas..tapi sbnrnya suka mengadu..:) ada kes gaduh ngan kawanpun sampai mak bapak datang salahkan cikgu sebab tak jaga murid2,hehe

bdk2 skrg ni berani bila mak bapak ade kat depan je. cube mak apak dia buat x tau, agaknye asik menangis jelah keje dia wpon muka brutal.

muka brutal kuat nanges. ade hati nk jadi samseng. hahahhaaahha