Nikah+Outdoor Eja dan Daus

Bismillahirramanirrahim



Sepanjang aku amik gambar wedding ni, aku rasa cabaran yang agak besar aku lalui ialah bila shoot nikah dalam rumah dengan kehadiran ramai tetamu. Kadangkala kita tidak mempunyai ruang untuk bergerak langsung. Sebenarnya boleh je nak melangkah-langkah orang tetapi bagi aku ia sangat tak sopan dan mengganggu perjalanan majlis. Photographer sepatutnya kekal invisible dan merakamkan perjalanan majlis bukan menjadi pengatur majlis semata2 hendak amik gambar.

Jadi kepada sesiapa yang bercadang bernikah di rumah, pastikan susun atur tempat nikah, tetamu dan barang hantaran dalam keadaan yang sesuai. Pengalaman aku kalau tetamu ramai, jangan letak hantaran kat tengah2 ruang tamu sebab ia banyak gunakan ruang. Saudara mara yang datang nak tengok majlis nikah kita bukan barang hantaran tu yang nak tengok kita. Ada masa aku cerita lanjut tentang ni :)

Layan dulu majlis pernikahan sahabat ofis aku Firdaus & Eja yang diadakan di Taman Andalas, Klang.


Eja ni sekarang kerja kat Hospital Klang. Dulu diaorang mula-mula jumpa kat Stesen KTM Klang lah. Pastu cintapun mula berputik, hihi. Akupun lupa nak tanya cinta pandang pertama ke apa sebab daus ni memang pemalu sikit orangnya :) Sebab tu selepas majlis nikah tu kitorang pergi shoot sikit kat Stesen KTM Klang sebagai mengenang kembali saat cinta mereka bermula, ceeewaaahh.

Macam biasa kul 5-6 petang mestilah ramai kat Stesen KTM tu. Memang jadi perhatianlah kedua pasangan pengantin ni. Tapi diaorang memang sporting habis. Siap ada gambar kiss kat tempat awam lagi. Kalaulah tak pakai baju kahwin buat camtu memang kena tangkap JAIS lah gamaknya, hahaha. Layan lagi sikit gambar diaorang kat tempat ni.


Mula-mula aku cadang nak bawak diaorang naik tren KTM tu. Tapi memandangkan hari dah beransur malam aku batalkan hasrat tu. Insyaallah satu hari nanti aku nak juga shoot pasangan pengantin dalam tren tu, hehe. Aku doakan semoga kedua mempelai ni berkekalan bahagia hingga ke syurga, amin. Kepada daus, dah kahwin ni janganlah lupa plak nak main futsal setiap minggu dan bola sepak ye. Aritu ko cakap aku kan? hahaha. Terima kasih kepada sahabat aku Atong yang teman aku sepanjang majlis ni :)

Kerja-kerja aku di ofis semakin banyak dan semakin sibuk. Mungkin takde banyak masa nak update selalu. Tapi nantikan majlis persandingan dan outdoor diaorang ni selepas ni..:)



Nota kaki : Aku tensen betul ngan prestasi Chelsea kebelakangan ni. Tapi aku takkan hilang kepercayaan kat team kesayangan aku tu, ceewaahh. poyo betul aku rasa, hahaha

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

kerul shukor – hahahahhaa, siot je ko kerul..:) sbnrnya aku masih tka puas hati gila ngan kaler kali ni,kekekke..kena perbaiki lagi,huhu..kalau ada imac lagi senang skitlah kerul,aahahahhahaa

Salam! ^_^

acai, disember 10 n 11 available dop? huhu sori ty kt sini je. dh email tp belum di reply..

Dhia – salam kanda, thanks ye..masih belajar lagi ni..masih belum berhenti sampai sekarang..terima kasih atas sokongan selama ni ye..:) baru buka email tu dan download..nanti akan diberi balasan :P

topeks – selamat pengantin baru takde ke topek,kekeke…siot je..ke semua yang dah kahwin camtu?hahahahhaa

HAHAHAH..
akhirnya kwn aku sudah menempuh alam hidup yg baru..Syoklah TUH! pasnih blh ikut jejak langkah acai,perut mara ke hadapan!! huhuh (aku pon lbh kureng je..heheh) Nanti nak book ko lah utk adeq ipar aku kawen..

salam dindakuss ;)

waaa…. lama xbagi komen nih..

yang pasti…. gambar2 kat sini makin cantiks dr gambar2 tunang kanda yg dinda mula2 ambil dulu & lebih cantiks dr gambar2 nikah kanda yg bukan dinda ambil aritu :D

p/s – kanda da email gambo ;) nnt tgok ye :)

Mr Fathi – salam fathi, waaaaa suka sangat dapat komen camni,hehe..:) alaa, biasalah tu fathi, keadaan mendung dan suram serta kurang cahaya memang buat gambar tu nampak suram skit..:) takpelah, lenkali boleh tegur lagi ye..thanks bro:)

Cantik,sepadan dan …..OK la…

Sejujurnya saya cakap kat sini…gambar kang Acaii makin ‘suram’.tak tau la maybe venue nak wat outdoor photoshoot tu tak cantik atau kurang menyerlah…

Maaf la kalau tersinggung…gambar ni cantik…ada momen2 yg indah…

Terima Kasih

Zizei – salam zei, waa pernah shoot kat sini gak ye zei? mana zei tak pernah nampakpun kat blog ko?huhu..hampeh betullah chelsea..takpe, kalau menang ngan postmouth rabu ni masih atas arsenal,hehe

vinil – salam bro, kekekke, tu lah ebrsepah2 je..setakat ni aku pakai satu speedlight je sebab satu lagi bulb dia terbako,huhu..thanks bro..

din – hehe, bini dia dulu kerja kat zakat klang :)tunggu entry majlis kahwin dia plak ye din,hehe..thanks..

bini dia bekas zakat rupenye. hidup ni yg xmo tu la kdg2 jd. hehehee..
ok cai, gmbr da dpt tgk.. xsbr nk tgk gmbr seterusnye. hehee..=)

heheheh wahaaa…
nampak satu body ngan 80-200 kat citu… ekekekek

nice one abam acai….
admire ur works as usually…

kipidap~~!

Salam acaii.
Seronok bila tengok tempat outdoor yang sama pernah aku buat tapi lain ideanya.. wahh best best..

p/s- seri la pulokk.. kena gak la ucap terima kasih :P :P :D

cot – hahaha, siot jelah ko cot..gambar ko pun dah mantap2 siot..:) aku sekarang dah tak biasa lah guna macbook tu..skrin kecik betullah,hahahahahhaa

aku ttp xpuas tgk gambar² ko caii…
asik tggu je hasil baru dr ko…
kipidap sifoo…

*ni editing ngn imac ke..kehkehkeh

ejal – hahahah, itulah pasal..akupun risau gak sbnrnya..tapi sampai sekarang aku tak beli pape pouch,hehe…

din – salam din, hahahhaa..dia depan bini dia nampak pemalu din,kekeke..:P dulu daus cakap takmo budak zakat kan aku dengar cerita,hehe..tapi eja bukan zakatpun sekarang,dulu je,kekeke..erk, kat tempat aku ok je gambarnya din..hahah, siot je..chelsea mesti menang punye!!

jivebumz – salam awak, terima kasih ye..:) aah, klasik betul kan pertemuan di KTM tu,hehe..

yeke daus pemalu?? ni yg ak nk bahan dia ni. hehehee.. best la dgr cite mase diaorg mule2 jumpe, agknye cm ne daus ngurat bini dia ek?? hehehee..

apesal gmbr no 3 xnmpk penuh cai?? chelsea jmpe mu nanti ak sokong ko cai. kalo 2 2 team seri lg bagus. ekekeke

ejal – salam jal..aahlah ni yang atong ikut aritu,hehe..:) aku memang takde porch tu lah jal..selalu memang tergolek2 je lens aku tu,hahaha..waras jal?

salam wak acai..mantop sih gambar2 mu itu..ni yang atong folo skali eh..aku suka gambar no 3..sbb nampak kamera dgn lens ko tergolek2 sblh kadi tu..menampakkan betapa sibuknya ko nak capture moment yg cun2 smpi lens tergolek2 tak sempat nak masuk porch…hehehe..

awe – hahahaha, siot je ko awe..:)dia memang pemalulah ngan si eja tu,kekekek..:) diaorag cakap jumpa kat KTM klang tu..yang keberapa aku tak cakap plak,hahahah..

Gambar luar tabii? hahah, ko biar betul awe..itulah, kalau tak dapat pasangan pengantin untuk post weddingpun ok gak,heheh..:)

aku rasa ni last season benitez lah..pastu dia masuk EPL balik time Alex Furguson dah bersara,hahaha

FM – salam, waaaa, dah guna nick barulah sifoo..:) terima kasih..aah setuju ngan ko, lens best kalau sempit2 camni guna fish eye..:) ada gak aku pakai tapi aku tak taruk kat sini,hehe..

Biasanya makcik2 pengantin memang suruh taruk hantaran kat tengah2 ruang tamu tu..kalau sikit takpe, kalau dah berbelas2 campur ngan belah suami lagi last2 yang dapat duduk kat situ sikit je..yang lain tengok dari dapur dan tingkap rumah..kan tak best camtu..:) sebab tu biasa aku suruh gak diaorang taruk hantaran kat tepi dinding bagi beri ruang saudara mara dan kawan2 duduk…:)

Itulah pasal, chelsea cepat klimaks lah bro,heheh..mintak2 boleh bertahan sampai akhir musim,huhu

Ada beberapa perkara info tan Daus ni Caii aku betulkan:

1) Daus seorang yang PEMALU. Ye ke?? Mungkin depan bini je kut..huaa…huaaa
2) Jumpa kat stesen Komuter tu yang ke berapa kali ko kena siasat balik ni…
3) Tak turun main futsal n bola…yg tu kena tunggu dan lihat.

Aku pun rasa ko kena gak sekali pecah tradisi ambik gambar dlm komuter sensei…dah tiba masa dah ko buat action2 yg diluat tabii (jgn salah faham) biasa gambar2 ko…mesti lagi cyaiyokkk….

Ko hangin ngan Chelsea aku lagilah ngan Liverpool….tukar beniterz…tukar…

Salam acai, wah, menarik cerita perchentaan mereka, ketemu di stesen ktm ;)

aku juga dah mengalami kesesakan di dalam rumah semasa nikah, ada la beberapa kali, tapi Alhamdulillah, sblm majlis aku dah kabo dan cadangkan ke pasangan untuk susun atur tetamu dan pasangan dalam bentuk plan lukisan, and everything goes smoothly, lagi satu, lens paling best untuk shoot dalam rumah yg sgt crowded, adalah fisheye! hehehe

apepun acai, selamat berkarya dan bekerja dengan penuh dedikasi ;)

re : Alhamdulillah, m.u memang best la cai…bergaya…hoho…aku termenung je tgk game chelsea mlm tadi…thehehe…jgn mare ;p