Salam Tahun Baru 2010 :)

Bismillahirramanirrahim



Selamat tahun baru 2010 aku ucapkan kepada semua pengunjung blog ni. Terima kasih kepada semua yang memberikan sokongan dan semangat kepada aku selama ini terutamanya wife, keluarga, sahabat2 dan ex-client. Aku sangat-sangat hargainya. Sesungguhnya tanpa sokongan dari kalian semua mungkin aku ni hanya insan biasa yang mungkin sama ngan pekerja2 Nepal yang kerja kilang kat kampung aku tu :)

Tahun lepas setiap kali sebelum pergi kerja mesti mak aku hantar sampai ke pintu rumah. Itulah juga yang mak buat bila adik beradik aku pergi mana2 sejak sekolah rendah dulu. Bila mak dah tak buat camtu lagi barulah aku rindukan perkara camtu. Nampak kecil je tapi benda tu lah yang menyebabkan aku tak sampai hati nak tinggi suara ngan mak atau melawan kata2 mak;( Itulah perkara penting yang aku belajar bila aku dah hidup berkeluarga sendiri tahun ni.


Setahun yang lepas aku berazam nak mencuba penetrate market wedding photographer ni. Alhamdulillah, walaupun tak dikenali tapi ada juga beberapa customer yang percaya hasil kerja aku walaupun saingan dalam industri ni semakin banyak dan hebat. Aku percaya Allah dah tetapkan rezeki kita masing-masing, terpulanglah kita nak berusaha ambil peluang tu ataupun sebaliknya.

Insyaallah tahun ni aku akan berusaha perbaiki kekurangan dan kelemahan yang ada. Aku nak tambah lagi pengetahuan dan skill dalam bidang ni termasuk hasilkan album yang lebih berkualiti dan lebih memuaskan hati bakal pelanggan aku. Aku doakan semoga tahun ni sahabat2 photographer aku juga dapat banyak job dan semua pembaca blog ni diluaskan rezeki yang halal, amin.

Semoga para penggerak dakwah Islamiyyah dapat merencanakan sesuatu yang lebih baik tahun hadapan demi agama Islam kita yang tercinta. Semoga pemimpin negara terutamanya negara2 Islam mendapat ilham dan petunjuk dari Allah untuk menguruskan negara dengan lebih baik. Akhir kata, cintailah kedamaian dan sifat bertoleransi sesama manusia. Jauhilah permusuhan dan persengketaan yang tak memberi erti kepada kita semua. Wallaahua’lam.


Nota kaki : Berusahalah untuk menjadi insan yang dapat memberi manfaat kepada ramai umat manusia dan bukan sebaliknya. Semoga rahmat dan keampunan Allah sentiasa menaungi kita semua, amin.

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

fea – salam kak fea, waaaaaaaaa lamanya tak dengar berita tentang akk..:) thanks kak sudi komen dan singgah sini ye..kak,sebab tulah sy cakap tak semua mak andam camtu..bila tulis tu terbayang akk sebab akk kan baik,hehe..:)

Itulah kak, kat mana2pun kalau kita naik disebabkan kita burukkan orang lain mungkin tak lamalah perniagaan tu kak..:) kita doakan jelah semoga mereka berubah dan dapat berniaga dengan lebih baik..bilalah nak dapat jumpa akk dan hubby ni,hehe..thanks kak atas doa tu ye..amin atas semuanya..semoga akk sekeluarga sihat dan ceria2 je tau..

slm..hi acai kusss…

lamanye x masok entry acai…tgk post pasal mak andam tu tetibe rasa cam erkkkkk…hehehe…no worries…akak mmg x suke aibkan org…apatah lagi hubby akak pon photographer..so sama2 kite cari makan di bumi Allah ni.akak yakin dgn rejeki Allah,kan acai?

akak pon salu kena kutuk dgn bekas cikgu dlm bidang andaman ni…perghh sakitnye hati tuhan je tau…padahal kite anak murid ni…yang bertambah sakit hati bile kite dgr cite2 tu dr org2 yang berlainan..maknanye mmg benar cite itu dijaja..ishh ishh ishh…biar la Allah je yang hakimi die…

anyway akak ucapkan pada acai,slmt menyambut tahun baru dan cpt2 timang baby…dan semoga tahun baru ni kite menjadi lebih berjaya dan kaya…hahaha…

***bulatnye acai :D

adiman – hahahahahahahha, brengsek ko sifoooo!!!

Glizzy – salam bro glizzy..:) mesti time cuti sekolah ni bizi gila kan,hehe..janganlah gelakkan aku weh, aku memang baru tau,hahaha

fuyyoo sifuuuuuuuuuu~ ada gaya lah setelah berjaya peneteret market wedding ni. huhu. nak mintak otograp bole?

bina badan – hahahahhahah, comel takde, manis tu ada,wakakaka..

arnamee – salam arnamee, terima kasih sudi singgah dan tinggal komen ye..:)

chot touch – selamat tahun baru juga sahabatku chot..:) semoga ko terus maju ngan karja2 terbaik ko pada tahun ni..dah lama gilakan kita tak jumpa sembang2,hehe

fath – salam fath, terima kasih atas ucapan..semoga fath juga terus berjaya dengan cemerlang dalam study dan kerja2 sampingan fath ye,hehe..

Dhia – salam kanda..:) waaaaaa, lama sungguh kan dah berlalu perkara tu tapi rasa macam baru je..:) kanda, rasa macam kanda guna bahasa aras tinggilah sampai terpaksa baca beberapa kali untuk memahaminya,hehe..:) terima kasih atas nasihat yang diberikan ye..insyaallah dinda akn ingat semuanya..terima kasih dan selamat tahun baru ye kandakuss..:)

fathiyyah – salam thia, waaa best2, eksperimen apa tu? nak nak..emailkanlah ye kat email biasa acai tu,hehe..:) thanks thia..:)

azim – salam zim, no aku tak bertukar cuma aku lum ada hp lagi,hehe..nanti aku sms ko no aku yang lain zim..selamat tahun baru zim..:)

atong – selamat tahun baru tong..semoga ko pun terus maju ngan semua kengkawan kita yang lain tahun ni,amin..

amin – hahaahahaha, saje je kecikkan tulisan tu..:) lagipun tu gurau je lah..comel tu cam gelilah plak,wakakaka..takdelah, selalu kat kajang time bulan ramadhan dan disember je..:) Sekrang dah kat HQ shah alam balik..

cot – hahahahaha, siot je ayat ko cot..:) apapun terima kasih byk2 cot sebab banyak bantu aku sepanjang 2009 yang lepas..aku hargai sangat2 tau..semoga kita terus maju kehadapan,amin..

cikpingu – hahahahah, cikpingu perasanlah tu cute,hehe..:) semoga tahun ni membawa keceriaan buat cikpingu lagi ye, mesti rasa gembira tu nak kahwin,haha..

Firdaus – amin juga..selamat tahun baru bro..:) dengar khabar angin cam ada kamera baru je bro?hehe..semoga semua pemimpin kita sentiasa ingat Allah sebelum melakukan apa juga perkara,mudah2an..

jivebumz – salam awk, waaa, teirma kasih ye..lupa plak nak send quot kat awk kan,hehe..:) thanks ye atas sokongan..

shasha – hahahaha, apa punye namalah ko nih,kekeke…thanks bro,amin..

Asrar – amin, lenkali kalau nak komen kena logout dulu ye,hehe…

Mr Fathi – salam bro, hahahahah..dslr baru tu lambat barulah nampaknye,hehe..:) waaa, tererlah cakap banjar..boleh belejar gak ni,hehe..:) tak reti sangat sebab wifepun tak cakap bahasa banjar,hehe

Kak Azieazah – Salam kak zie, selamat tahun baru juga..:) maaf atas kelewatan membalas ni..agak bizi skitlah time bercuti..:)alhamdulillah, semuanya berjalan baik setakat ni..sy juga doakan semoga kak zie sekeluarga dalam keadaan baik2 je:) insyaallah kalau berkesempatan bolehlah jumpa mak ngan abah sy kak zie,hehe

Kak MAsy – Selamat tahun baru juga kak masy ye..:) orang nepal hensem apa kak,haha

Zana – ok, kalau masih tak faham lagibolehlah tanya lagi ye..thanks..

Kasih – waaaa, lamanya tak dengar khabar kasih :) moga sihat2 hendaknya ye..kasih, nanti kalau nak kahwin jangan lupa jemput tau..:) nak amik gambar kasih kahwinlah plak,hehe..

salam tahun baru bro :)

me ada nk buat eksperimen la sikit

(utk kegunaan masa hadapan)

nnt kalau bro available email, kasi tahu ya. nnt sy emelkan saja eksperimen tersebut :)

salam tahun baru dindakusss :) xsangka pejam celik da setahun pertemuan kita msa pertunangan kanda dlu. bila diingat2kn sebak sbb rindu pd kenangan dinda membuli kanda msa tu. hihi..nasihat kanda, biarkan perbandingan hidup kita dgn yg lain berlalu biasa tiap waktu sbb bila kita terlalu teruja kita akan jd leka menelek perbedaan diri dgn org lain. Cuma jdkan perbandingan hdup itu satu alasan utk trus mengorak langkah jaya n kesyukuran pd yg ESA kerana dinda lbh brjaya dr insan2 lain yg kurang brjaya.. :) chaiyok dindakuss yg comei!

selamat tahun baru cai.nape nak kecikkan “yang comel” tu?standardkan sudah. :) memang kat pusat zakat Kajang je kan selalu?

selamat tahun baru caii..
semoga tahun hadapan lebih gemilang cemerlang dan terbilang..orep wong jowo…

slm.. ko dah tukar no hp ke caii.. dpt sms aku psl workshop shutterspeak..
p/s: selamat thn baru juga..

selamat tahun baru 2010! semoga bertambah murah rejezi dan dapat hasilkan produk yg lebih berkualiti dan berbaloi-baloiiiii :)

Selamat tahun baru en acai, semoga lebih success pada tahun 2010, semoga kata² ko pada perenggan terakhir tu maqbul…lama dah perati ni…oh pemimpinku…

slmt tahun baru sifoo…aku suke lihat ko jd acaii jawe…(giler sarkastik ayat aku)…
thanks ats sgla tnjuk ajar yg tlh ko beri kt aku slame ni…ko mmg sifoo bg aku..kekekkeke..gudluck untuk segalanya…

*xsenonoh betol gmbr ko..wakakakkaka

ya slmt tahun baru…azam baru…
DSLR baru…client baru(mesti la kan)…harap2 lepas ni blajar la bersurahan banjar…nanti bini sembang2 buat kadak tahok aja…
hehe.Saku kadak pandai handak bersurahan banjar…

Tahun baru nanti mesti la muncul ‘orang baru’ kan…cepat2 la ye…

aminnnn, moga semua yg dihajati akan tercapai…:)
terima kasih atas segala2nya bang….

*xleh tulis lelebih kat sini, bahaya, hehehhe…

selamat tahun baru acai…semoga tahun depan dpt acai jr. hehehe.. amin…

insyallah dimurahkan rezeki acai..amin…

acai yg demoks…. hihi..

Salam Taun Baru…
Moga taun dpn lebih baik..
Murah rezeki..
Sihat2 selalu.. (makin demok?)
Dapat baby? hihihi… ;)
Jaga camera leklok.. utk photographer, camera tu ibarat nyawa.. kan? kan? sayang woo..
dah2.. merepek2 jer kasih ni…
tata titi tutu.. :P

p/s: lom ader rezeki la nak jemput acai jd OP kasih.. sabar ek.. ;)

letak pic elok2 bole tak kucai?? dah mcm budak Nepal dah gayanya hahaah

selamat thn baru acai.. moga2 thn dpn leh dpt acai jr heheheheh~

Salam dindaku ESAL..

Semoga apa yang ESAL dah sebut dan senaraikan tu, akan tercapai, termakbul dan diberkatiNYA… aminnnnnn…

bila dikenangkan semula, setiap kejayaan yg ESAL capai lebih banyak dari usaha diri sendiri.. Orang lain hanya sekadar menyokong, selebihnya mesti datang dari diri sendiri..

Kak AZIE tetap menyokong, tumpang gumbira, tidak pernah berharap lebih selain dari doa ESAL juga untuk Kak Azie sekeluarga…

Yang benornya, kalu nak jumpa, Kak Azie lebih teruja nak jumpa MAK dan ABAH ESAL… hehehehe.

*comel ler gambar tuuuu…

Zana – Salam zana, selamat tahun baru ye..err 50mm nak amik gamabr 4-5 orang? mesti kena duduk jauh2 kan? hehe..kalau bleh muat frame tu kita kena amik kira Depth of Field (DOF) plak..sebab kalau guna aperture besar swallow DOF tu kecik menyebabkan imej yang sharp tu kecik sangat ruang dia..:) cara nak mengatasinya, cuba guna f5.6 ke atas. f8 better..:) kalau kurang cahaya gunakan flash untuk membantu..kalau guna f2.8 memang sampai bila takkan sharp orang tepi2 tu..lagi satu metering tu kena guna matrix..jangan guna spot plak..:) harap membantu.

salam..selamat tahun baru..
just singgah nak tanya tips..hehe..kalo guna lens 50mm/2.8, nak amik gambar 4-5 org, cemana nak bagi subjek (4-5 org ) tu jadi semua sharp & x blur??saye penak try amik gambar pakai lens tuh amik gambar anak2 buah, ade yg sharp & ade yg blur..cemana nak setting???tqvm ek..

zenn – hahahahahah, siot je..itulah kelemahan UWA lens ni..tu lah juga sebab kena angkat Fx body pasni,whoahaha..

Aminnnn….dan aku doakan semoga ko cpt2 tambah ahli keluarge..

p/s: lawak la gambar ni,tgn besar sebelah sbb kuat sgt ngusung kemera kot kakakakaka…

sil – salam sil, aah kilang seng ngarep kampung e nyong kue..:) saiki wes orak enek wong melayu kerjo nang kunu..sitik waelah..:) insyaallah, amin atas semua doa tu..bahasa jawe takde kot semoga berjaya tu,kekeke

kilang yg mane?gnting snyen dpan tu ke? ahahaha..rezeki kite dah ditetapkan cume kite msti usaha lebih gigih. buatlah sesuatu dgn ikhlas, insyaAllah usaha itu diberkati. slamat tahun baru 2010, semoga berkembang pesat bisnes dan bertambah ahli keluarga ;p

p/s : semoga berjaya dlm bahasa jawa ape?