Cerita basikal tua

Bismillahirramanirrahim



Hari ni aku rasa malas nak upload cerita pasal kahwin :) Aku saja nak tunjuk kat rumah aku ada sebuah basikal tua yang dah berusia lebih 30 tahun. Kekadang bila aku naik basikal ni teringat masa zaman kecik2 dulu. Masa belajar naik basikal camni. Terpaksa menyendeng ke tepi sambil mengayuh. Mana nak sampai tempat duduk yang tinggi tu, hehe.

Sepanjang jalan pusing-pusing kampung memang camtulah gayanya. Bukan aku sorang je, budak-budak baya2 aku semua naik basikal senget camtu :) Dulu tahun 80an mana ada basikal kecik. Kalau adapun mana bapak aku mampu nak belikan. Selalu aku naik basikal ni kat kampung arwah atuk aku. Kalau dia balik dari surau pas asar tu, cepat2 bawak lari basikal dia. Tapi kena balik sebelum maghrib sebab atuk nak pakai lagi, hehe.


Orang dulu-dulu kat kampung memang inilah pengangkutan utamanya. Abah aku cerita dia pernah kerja buat parit kat Hulu Langat mengayuh basikal dari Labohan Dagang, Banting. Kalau naik kereta sekarang pun dah dekat 40 minit lalu highway. Dulu mana ada highway, nak jumpa jalan tarpun tak banyak. Banyak jalan tanah merah je, huhu.

Dulu kecik2 aku jaki betul tengok orang2 muda bawak awek kat palang basikal tu, sweet je, haha. Aku cakap nanti kalau besar nak buat camtulah. Sekali dah besar orang dah tak guna basikal tu bawak awek, wakaka. Aku suka basikal tua ni sebab memang lasak dan tahan. Sampai sekarang masih boleh pakai lagi. Mana jumpa lagi break basikal guna besi cam basikal ni, hehe. Bila naik basikal ni, terasa ada lagu2 oldies berkumandang di sekeliling aku, hehe

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

tu yg gambar naik basikal tua tu ,, utk makluman encik .. saya ada amek pic org yg naik basikal tu jadi DP fb saya .. kawan2 saya kata .. saya yg naik basikal dlm pic.. padahal saya,, hahaha paham kew tak paham nyh ?

klu cerita basikal tua, aku teringat masa kecik2 dlu, my father carry aku kat dpan di boloh-boloh dilapik kain,emak dan adik aku naik kat carry blkg,my father kayuh 7 batu ke pekan tg.karang,ikut jalan tanah liat lorong tikus,jalan lecak, berpeloh2 mengucurah2,kesian betul ayah aku,tapi ayah aku tetap sabar. tpi skrg tinggal kenangan-ayah aku telah pulg ke rahmatullah – hanya doa utk ayah ku, selagi hayat dikandung badan. wsllm.

lg satu.. naik berdua, pastu yg ddk kat belakang kena kayuh.. yg depan pegang handle je.. hehe.. (zmn budak2)..

awe – hahahaah, lupa aku nak komen pasal cot ni..itulah awe, sbnrnya dia dah teringin sangat nak kahwin tu,hehe..kalau dia kahwin sok kita shoot sama2 ek..buat pre atau after weddingpun boleh..kita dera dia naik beskal ke, lori ke, hahahah..:)

awe – salam awe, waaaaa ada lagi rupanya geng budak2 muda naik beskal ni..kat kelate ramailah..kat sini memang tak jumpalah we..kalaulah ada kat sini memang aku dah join..memang gerek seh naik beskal ni ramai2,hehehe..:)

Naper cot dok kabor nak ambik pre wedding ni..aku pun nak ikut shoot gakkk…

dapat shoot kat area tepi pagar airport KLIA best gak ni…guna beskal JEPUN ni…klasik cots

Kira set terus lah cot ngan bro acai…aku pegang lighting pun ok..hee..heee…heee

Salam cai..kalu kat kelantan ada satu geng budak2 muda nai beskal ni…kat sana orang panggil beskal JEPUN. Kat tempat aku ada kelab dia…respetnya semua budak2 muda je yang join…masa tengah top itu hari..abis corok kg budak2 ni cari beskal ni..pak cik aku pun sanggup beli yg dah uzur tak leh naik semata2 nak join the club…retro abiss..

cikpingu – waaaaa pernah naik basikal camni ye? biasa kalau yang perempuan tu yang takde palang,hehe..tapi memang setuju basikal ni memang laju..lelagi kalau turun bukit,hehe..

Radin Aminurasyid – Salam radin, hahahhaa…ko dulu orang pekan kot..aku dulu dah nka sekolah menengah baru jumpa basikal BMX sume tu,hahahaha..punyelah ketinggalan zaman aku..:)

fairuz – hahahhaa, masuk parit tu biasa bro..:) tapi basikal besar ni memang susah nak kawal..kalau aku nyendengn nak belok kanan memang satu hal yang susah,hahahaha

corneamelayu – salam bro..:) thanks..sbnrnya aku lagi suka cerita2 pasal kampung, pasal benda2 klasik ni sebab jiwa aku,hehe..tapi memandangkan blog ni tempat cari pelanggan wedding, tu yang kena upload banyak gamabr kahwin,kekeke..ada masa aku selitkan cerita2 camni lah..:)

Fidaus – wakakakakaka..siot je..ko tengoklah aku sekarang ni besar mana daus..kang aku tersepit kat tengah2 basikal satu hal nak kuarkan aku dari situ,hahahhaa..

Atong – wakakakakakakak, aku tergelak sebab akupun macam pernah buat camtu…cat barang atuk aku..nasib baik tak kena tabok je..:) tapi biasalah budak2 mana tahu,hehe..duduk belakang best sebab tak sakit bontot.lagipun tempat duduknya luas tak macam basikal zaman sekarang,hehe

najmi – salam najmi, aah basikal ni lah yang dijadikan pengangkutan masa banjir tu,hehe.:) waaaa, mesti cantik gambar akk tu naik basikal tua tu..klasik gitu,hahaha..blehlah nak pinjam kalau ada buat shoot pengantin kat area2 sana..:)

ila nursalida – salam awk, terima kasih atas cadangan tu..memang ada dalam perancangan..cuba belum sempat nak laksanakannya lagi,hehe..

zenn- wakakakakak, akupun nampak tua ek naik beskal ni,haha..:) nampak klasiklah..:) basikal chopper tu mahal dulu..orang2 kaya je boleh beli,kekek..aku nak beskal ni je dulu,hehe..

cot – muahahahaha..semuanya benar2 cot tau,hehe..kalau ko nak aku ok je,kekeke..

Kak Azieazah – Salam kak zie, terima kasih atas cadangan tu kak zie..:) sbnrnya memang teringin nak amik gambar outdoor camtu kak,hehe..cuma masalah nak angkut basikal tu je..:) setakat ni sy tak pernah dapat job dekat2 tempat tinggal sy..paling dekatpun 20km,hehe..

kenangan aku ngn basikal arwah embah aku..masuk parit bersame kazen aku dan salahkan brek tak makan.padahal basikal tu lagi tinggi dr aku. hehehehe

aiseyman…
xdpt mrase zaman basikal tua nihh..

aku dibesarkn pd zaman BMX GT laa.. ;)

dlu cikpingu g skola naik beskal besar cmni laa… tp bkn la jnis yg ni..yg biase 2..pehh best giler.. laju je time trun bukit.. hahahaha

hahaha..atuk aku pun ada lagi basikal macam nie.ada dua lagi tue.aku pernah kene marah ngan atuk aku sbb aku cat warna kuning basikal dia itupun aku curi cat pakcik aku.lebih dia cat semaggang moto.haru biru aku di buatnya.dulu atuk aku selalu bawaka aku g medang pepagi.tahulah cucu atuk,tak duduk depan duduk belakang.
*inilah warisan sepanjang zaman.

acai…ape kate lepas ni ko mintak org umah shoot ko masa ko tgh nunggang beskal nyendeng mcm zaman bebudak dulu…kompom gerek…percayalah dgn cadangan bernasku ini…hehehe

mmg tua la caii beskal ko ni sampai ko pun nmpak tue mase ko naik beskal ni kikikiki… aku mase kecik xde beskal ni tp beskal cooper ade la..itu pun dh lame dh arwah wakakakaka…

ni bkn basikal yg abg acai kayuh time banjir tu ker?? pergh!!! sangat antik ar baskal tu. sy tak sempat mengayuh basikal macam ni time kecik2 tu dah ada basikal lerun, yg ada gear2 tu ngan basikal yg ada bakul depan tu. pinjam boleh abg acai? ni kalau buat photoshoot pkai basikal ni mmg menarik ar btw wedding kakak sy waktu outdoor shooting ada guna basikal tua as a prop.

ESAL… U should try..

amik gambar pengantin kayuh basikal tua bawak bride.. wahh mest menarik, lain dari yang lain…

dok bayang, kain tudung layah yang panjang tu mengerbang di belakang basikal.. wahahaha… mesti cantik…

cot – wakakakkaka, siot sungguh ko cots ek..:) blehlah nanti kalau free bleh bawak basikal tu pi mana2 buat prop..manalah tau ko nak buat pre wedding kat sini ke cot..bleh naik basikal ke,hihi..:) mesti lain dari yang lain punye aku shoot,hahaa

eleh…
letak gmbr mase bujang…
cube ltk gmbr skrg tengok…
kekekekke
aku rase dulu boleh lah ko naik basikal²..
tp skrg aku fikir belum tentu ko blh naik..
bkn ape…
kesian kt basikal²..
whoahahahahhahaha..
cabootttssss…

*meh shoot post weding gune bskal² kt ladang sawit ko….
ko ngn fiza naik..aku shoot..
wakakakakakka

puan cemut – wakakakaka, siot betul cepat..:) mana bleh basikal dapat bmw..tapi memang ada yang cecah beribu tau cemut harga basikal ni..beskal ni baru 30 tahun lebih..:)

Alif – salam bro, hahah betul tu..sekarang ni basikal ke apa ke semua tak tahan cam zaman dulu2..:) buatannya besi keras yang boleh tahan berpuluh tahun..:) aah, teringat biek embah akupun gawe camtu.ikat kaki takut kaki budak masuk rantai,hahaha..ko cakap baru aku teringat..:) basikal ni ramai yang beli mmg aku takkan jual,hehe

nanba – hahahaha, aku ngah takde mood nak edit gamabr..jadi taruklah gamabr2 lama camni nanba,hehe..yaaa itulah cara naik beskal ni masa kecik dulu,kekek

yonna- salam yonna, lama tak dengar khabar..:) basikal camni biasa memang ada peminat dia sendiri yonna..siap ada tubuhkan club lagi tu..:) tpai byk orang2 lamalah..orang baru ada gak yang minat tapi tak ramai,hehe..loceng dia dah jadi hiasan tak boleh bunyi dah,hehe

zool – hahahaha, biasalah zool..ngah malas nak edit gambar kahwin ni,kekekke..

kak azieazah – salam kak zie, hahahah memeng betul apa yang kak zie cakap tu..mmg nostalgik sungguh kalau dikenang kan basikal tua ni..:) yang bestnya, kalau pandai jaga memang tahan basikal tua tu..adik sy punye basikal yang baru2 cepat je rosak..pastu besi berkarat..basikal ni besinya tahan dan kuat..:) basikal chopper tu dah tak pernah nampaklah kan kak zie,heheh..kalau jumpa nanti sy amik gambar taruk sini ye,hehee

Kak MAsy – hahahahaha, nantilah sy bawak dia naik beskal kalau dia berani,keke

Saufwan – salam bro, hahahah..gambar2 tu memang aku amik dah lama..dari fotopages aku,kekekeke…

cikpingu – salam cikpingu, waaaaa reti ke naik beskal ni..tinggi ooo basikal ni..orang perempuan jarang yang bleh bawak,hehe

syafirol – waaaa rugi oo jual bro..kat kampung aku ramai gila yang cari basikal ni sejak diaorang nampak aku naik,hehehe..:) baasikal tu dah tak boleh jalan tapi pas tukar tayar sume baru bleh jalan cam biasa..

asrar fiza – hahahaha, tak sempat siapkan album..err makan tadi,kekeke..

mak haiii bro! mmg klasik gila bila baca entry ni dengan lagu yang berkumandang ngeee.

sgt klasik.dah takde org pakai basikal2 stock mcm ni. nak jumpa org naik basikal pun dah susah T__T apatah lagi basikal lama2 ni.

loceng dia boleh guna lagi?:) hehe

Siaran ulangan ke Acaii.. beskal ni mmg kalau budak2 naik kene senget.. kaki kayuh kat celah palang atas ngan bawah..

Salam,

Basikal zaman sekarang pakai 2,3 tahun dah copot itu ini. Yang lama jugak yang gagah.

Masa kecik2 dulu arwah embah aku ikat kaki kat palang tu, takut kaki aku masuk dalam jejari rim tu hoho.

Jaga basikal tu elok2, ojo di dhol neng besi bodol hehe. Kenangan tu kenangan. Nanti kalau jalan2 rumah kau boleh la aku pinjam :)

bape la usia beskal tu agak nye yer..kalao lagi lama simpan value tinggi tuh..kan nanti bleh tolak kat muzium ngan rega sbijik bmw ;)) bkn bmx

Memang tahu entry ni dah ada.. saja jer buat-buat tak mengerti.. cewahhh!

pic ESAL tu ofkoz ler masa lum kahwin, slim dan ramping jerrrrr… hehehehe..

Salam dindaku ESAL..

wuaaaa… teruja. Nostalgia betul beskal tua nih. Kak Azie kat kampung masa kecik-kecik dulu memang ada gak beskal tua sebijik sama macam dlm gambar tuh. Memang guna brek tangan besi kat handle tuh. Pastu kalu nak bagi brek lama (macam hand brek keta) siap buh rantai basikal sengkak kat brek tu. hahaha teringat betul..

Zaman dulu, makcik2 pun pandai kayuh beskal (even my Bonda pun) tapi beskal kecik skit atau beskal mini. Kak Azie merasa gak ler beskal rugged “beskal chopper” yang ada penyandar tinggi tapi kecik ramping tuh.. wahhh sekarang tak nampak lagi..

Jom sama-sama nyanyi lagi Basikal Tuaaaaa…. ooohooo Basikal Tuaaaa…!

a’ah lah bang, dah ada post ni dulu, hehehe…xpe…ok per dari asyik letak cite pasal org kawin jer…jgn lupe siapkan album bang :)chaiyok2!!!