Salam Aidiladha semua :)

Bismillahirramanirrahim




Nabi Ismail lahir ketika Nabi Ibrahim terlalu inginkan seorang anak setelah beberapa tahun berkahwin. Setelah sekian lama menunggu akhirnya beliau dikurniakan cahaya mata melalui Siti Hajar. Namun kegembiraan tu tidak lama kerana beliau diperintahkan untuk mengorbankan satu-satunya anak yang paling disayanginya itu. Cubalah kita bayangkanlah betapa besar dan kuatnya iman Nabi Ibrahim ketika syariat Allah tu tiba.

Sebenarnya bukan lembu atau kambing itu yang dipandang Allah dalam ibadah korban. Itu hanya simbolik mengingati pengorbanan Nabi Ibrahim dan Ismail tersebut. Malah zaman sekarang sudah ramai yang mampu korbankan beberapa ekor lembu dengan harta yang dimiliki. Namun berapa ramai yang betul-betul menghayati kesan ibadah tersebut. Betul-betul berasa telah mengorbankan sesuatu untuk agama kita.

Dalam kita mencari rezeki dalam dunia ni, seringkali kita lupa saat kematian kita. Bermacam-macam dosa telah kita lakukan. Tapi Allah tetap beri kita umur yang panjang, rezeki yang luas, kesihatan yang baik dan sebagainya. Justeru, cubalah kita berusaha berkorban walau sedikit untuk dekatkan diri kepada Allah. Jauhi perkara yang dilarang dan patuhi apa yang disyariatkan. Sesungguhnya Allah Maha Pengasih dan Maha Pengampun kepada semua umat manusia. Wallahua’lam.


Nota kaki : Setiap kali melihat binatang dikorbankan, mari kita menyebut “Allahu Akbar” sebagai mengiktiraf Allah itulah yang Maha Besar menentukan ajal setiap yang bernyawa.

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

ikhwanmuda – salam bro, yaaa, mari sama2 kita berusaha jadi jurufoto muslim yang mukmin dalam erti kata yang sebenar benarnya..:)

Semoga kita tak sekadar menghayati korban sekadar lembu, kerbau, unta yang disembelih leher mereka… berkorbanlah juga sehingga menjadi seorang jurufoto Muslim yang Mukmin:)

din , atong , alhena, bro zool, one dan as – salam semua..terima kasih atas ucapan tersebut. Selamat menyambut aidiladha untuk korang juga..:) semoga kita semua akan sentiasa hidup di bawah lindungan dan rahmat darinya,amin..

slam eidul adha (:
takde ternakan yg dikorban tahun ni?
kad itu sungguh indah kata puitisnya (imagine cik fesal yg ucapkan dgn gye jowo)

hahaha siot cai. mane dee.. blik deweean laa.. kot ye pun mane best blik ngn awek. len la kalo blik ngn bini, kalo ngantuk leh tolong urutkan bahu ke, hulurkan air ke, kopekkan kacang ke. ekekekee.. still lum ade awek yg ak nk pinang la cai.. =)

din – waaaaaaaaaa, balik ngan awek tu,hehehe…tahniah din..pasni boleh terus tunang ye..jangan lama2 din, nanti diambil orang,whoahahahahaa..

betul gak tu cai. mmg xbest kalo men futsal kejap je dh penat.. chaiyo2.. =)
jb lg jauh tu.. huhuhuu.. sblm2 ni mmg ak biase blik nek motor pn. nek bas bole dikire. blik ni nek ape?? rhsia.. hahahahaa.. =)

din – hahahah siot je..aku kena kurus badan din sebab tak best nak laripun sekejap je dah penat,hehe..nak fit cam dulu..:) ko balik naik pe? takkan naik motor? alaaa, tapi aku balik jb naik motor berulang takde hal gak,hehe..

ak penah dgr ada segelintir org perempuan suka org lelaki buncit comel. diaorg kate cute. try tnye wife ko kot2 dia suke cm 2, kalo suke kire maintain je laa.. kire ko pn tergolong org cm tu ler. hehee..

xtau lg blik bile, kalo xblik arini myb esok. tgk le cm ne. huhuhu.. tq cai. ko pn sm cai. leklok d jln ry.. =)

ila nursalida – salam salida, salam aidiladha kembali..semoga sentiasa berada dibawah lindungan dan rahmatNya,amin..

din – hahahahah, siotlah ko din…nantilah aku jogging tiap2 hari sampai kurus lagik,hahaha..ko balik kampugn bila din? ati2 kat jalan raya..aku ngan wife akulah din ke sana..:)

hehehe.. awe2. awe cbr ko tu cai.. lepas ry rsnye perut acai nek lg sikit we. nk turun tu xtau bile myb after start men futsal blik la kot.. hehehee..
cuti smpai isnin cai.. ko?? ko pg JB ngn sape?? xbw org rumah ko ke?? =)

kak masy – selamat menyambut aidiladha kak..ati2 balik melaka,hehe

awe – salam awe,haahahahhha.siot betul ko awe..yela2 nanti aku kuruskanlah badan skit..lepas raya start futsal balik..

cot -huyooo, hebatlah ko cot on the way balik kampung pun boleh online,hehe..selamat pulang ke ganu cot..jangna makan daging byk sangat weh..

Kak Aziezah- Salam kak, betul tu kak zie..apa yang berlaku mungkin ada pengajaran disebalik tu..selamat menyambut aidiladha untuk akk sekeluarga ye..hati2 dijalan raya..semoga semuanya selamat ye.

bahdin – salam din, yo podo2 din..semoga kita sama2 dapat ambil sedikit pengajaran dari peringatan sikit ni..selamat beraya din..cuti sampai hari pe din?ehe

Selamat hari raya acaii. Lepas raya nanti mesti ko kena korbankan berat badan ko…hee..heee. Ada bran?? aku tengok perut ko ngan handle 125 ko tu tinggal 2 inc lagi.huaa.huuaa

Salam cai..
syukur Alhamdulillah kite masih diberi peluang tuk menikmati nikmatnya dan masih diberi peluang menginsafi atas sume kesilpan kite. jutaan terima kasih cai atas perkongsian ilmu ini.

Salam bodho gak cai. nek lugho JB nko seng ati2. buchu kuwe gowo bareng po ora??

Salam dindaku ESAL…

apa jua peristiwa pasti ada sebab dan alasan serta pengajaran. Memperingati peristiwa korban, bukan terhad mengorbankan haiwan, tetapi lebih dari itu. Semoga kita semua mendapat pengajaran…

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin dari Kak Azie to ESAL sekeluarga.

*tang bahasa Jawa tu yang geram ni.. faham tang “daging free” jerr.. heeeeee…

Mr Fathi – Salam, Allahu Akhbar!! hahaha..angger royo hajilah kenek pangan daging akeh2..:) daging free,hehe

Allahu Akbar!!!

Salam Botho Aidiladha(back 2 jawa tongue)

ojo mangan daging akeh2…darah tinggi sape susah…bojo kang acaii waey…