Majlis Pernikahan Amy & Shafiq

Bismillahirramanirrahim



Kali ni aku nak update majlis pernikahan pasangan Amy dan Shafiq yang berlangsung kat Masjid Kampung Bukit Kapar, Klang. Sebenarnya Amy ni kerja satu bangunan ngan aku. Tapi aku rasa macam tak pernah jumpapun dia sebelum ni, hehe. Maklumlah ai kan pemalu, jalan tunduk bawah je sebab tu tak kenal orang, kekeke. Yela, takkanlah aku nak kenal semua orang dalam bangunan 10 tingkat ni.

Diaorg berdua ni ex KUIS (Kolej Universiti Islam Selangor). Jadi perkenalan diaorg bermula kat sanalah, sweet je kan :) Walaupun sekarang berjauhan sebab si Shafiq ni kerja kat JB sana tapi alhamdulillah kedua-duanya berjaya membina ikatan yang sah dan selamat bergelar suami isteri.

Ingatlah, syaitan selalu menghiasi indah sesuatu maksiat padahal ia amat keji di sisi Allah. Cinta yang didorong oleh rasa takut kepada ALLAH seperti melalui jalan perkahwinan ini akan membawa kebaikan dan kebahagian kepada semua manusia, insyaallah. Peringatan ni untuk semua termasuklah aku juga. Layanlah dulu sedikit gambar pernikahan diaorg ni :)



Sebenarnya aku cover majlis diaorg ni berseorangan je. Hanya ditemani wife aku :) Bila amik gambar sorang2 ni sebenarnya kena kerja keras sikit nak dapatkan angle yang berbeza berbanding kalau cover majlis berdua atau bertiga. Kalau ada ramai photographer sebenarnya boleh buat pengkhususan nak ambil gambar2 wide, tight ataupun kreatif. Setiap orang guna lens yang berbeza mengikut keperluan.

Tapi bila bertugas bersendirian kita kena buat semua sendiri. Kena rancang dulu dalam kepala gambar2 yang kita nak dan budget timing dia. Dengan tu kita boleh budget masa kalau perlu tukar2 lens dan tak menggelabah sangat bila majlis tersebut berjalan dengan cepat, hehe.

Sebenarnya aku nak bagitau satu rahsia kat korang semua. Kalau korang nak tahu photographer sebenarnya lagi suka kalau majlis akad nikah tu diulang berkali2,hehe. Sebab mereka ada masa untuk rakamkan gambar dari pelbagai sudut berbanding kalau lafaz akad tu sekali je,hehe


Nota kaki : Pasni update gambar majlis kahwin diaorang dan outdoor plak :)


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

Amy – Salam amy,waaaa pengantin dah kerja nih,hehe..:) takpelah, bleh rehat lagi sebelum majlis belah lelaki nanti amy, hehe..terima kasih amy dan shafiq atas kerjasama yang diberikan sepanjang majlis ye..korang memang best!!! jumpa lagi nanti ye..

kembali bekerja..waaa…letihnyer!!!first nk ucap time kasih2 byk2 kat faisal sbb jd photographer sy..ehehe…mmg sporting giler & x byk kerenah..sy rekemen kpd sumer bakal2 pengantin agar amik ngn dia..hehe..sop tu saper eh??

sil – salam sil, terima kasih ye..:) akan pertingkatkan lagi usaha,ceewahh..

awe – tahniah awe sebab dah ada blog sendiri..pasni blehlah abadikan gambar2 dan cerita seharian kat blog baru tu..:) kalau ko masuk blog mana2 ko tarukhlah link tu kat nama ko tu awe..:)

ikahwanmuda- slm bro :) yup, itu sudah semestinya..sebab ia dikira sebagai zakat pendapatan juga..kalau sebelum ni pernah buat kiraan zakat, jadi jumlah yang kita dapat dari payment tu kena 2.5% terus..:) insyaallah akan lebih murah rezeki pastu..

Salam, cai. kalo cam ujung tahun banyak dpt job… pastu payment kita tu kene zakat la dak? kira zakat pendapatan ke, zakat guane? berapa limit baru kene zakat?… sori la kengkawan. off topic sket:)

Salam, cai. kalo cam ujung tahun banyak dpt job… pastu payment kita tu kene zakat la dak? kira zakat pendapat ke, zakat guane? berapa limit baru kene zakat?… sori la kengkawan. off topic sket:)

salam cai..biar sorang asalkan
mantop
cai..blog aku dah siap dah..add lah ya…thanks banyak2 bagi tunjuk ajar…

Ku Azrul – Salam bro, thanks sudi singgah sini..waa seganlah nak ajak tag sama sebab bro lagik terer..:) ada masa blehlah jumpa ye:)

atong — thanks atong..lenkali aku ajak ko lah ye tong..:) aku lum terer lagi nak buat full time,kekeke

nanba – salam nanba,hahahahah..siot je..sapa bagitau ko nih wei..aah, sebab kalau dia ulang byk kali kita bleh lari2 cari angle lain pas angle tu dah dapat,hehee..:) weii, tak acilah ko nanba nak tukar ship, sioott aarr sume mau tukar..

zenn – salam, alaaa samalah kita..manalah ada duit banyak nak beli 17-55,hehe..:) aku pakai 10-20..sebab bagi aku kalau nak wide biar wide terus,hehe..dan kalau aku pakai lens tu memang aku takkan zoom sampai 20mm :) terpulang kepada cita rasa masing2..

kak qaseh – salam kak qaseh, terima kasih akku..:) bukanlah suka kak diaorg ulang byk kali,hehe..tapi lebih memudahkan photographer nak amik gambar,hehe..:P

kerul shukor – salam kerul, thanks bro..:) hahaha, aku pening skitlah kaler kamera tu..lain skitlah..nak buat album kena samakan guna PP lah nampaknye,hehe..:) pergghhh, aku rasa nanti kita je kot yang pakai strap kuning kerul,kekeke..zizil ek?

gmbar 1st menawan kalbu…amacam org bru di bahu..beraksi dengan cemerlang?kaler dah dpt control..hihi,ada mmber kita sibuk nak tukar ke kawnon..wekk.

wah cantiklah gamabr biarpon amik sorang2… terserlah warna baju …sangat ceria dan menarik….

ooo suka erk org akad nikah banyak2 kali…
kalau dia nk sekali jerr..,,hish..babab kang…

zenn – Salam zenn, aah dulu2 memang selalu cover sengsorang je..tapi bila dah ramai kawan selalu ajak..ia juga dapat kurangkan pressure kat photographer sebenarnya..:) waaa, guna satu lens je, mesti all rounder lens yang mahal ni..:)gambar cantik2 bro!!

Firdaus – iyeaaa, tau takpe,hehe..kalau sorang2 takde kawan nak borak, pastu tekanan tu agak tinggi skitlah..sebab takut miss shoot dan takde backup..:P kena ajar lagi orang umh tu bro sebab dia tak reti sangat nak setting2 semuaa,hehe..:) biasalah benda camnikan kena minat..kalau dipaksa kang jadi lain plak,hehe..

ila nursalida – Salam awk, terima kasih ye..:) byk lagi sy kena belajar ni..:) doakan yang terbaik untuk sy tau..

cikpingu – salam cik pingu, aahkan..lain dari yang lain..pertama kali amik gambar nikah kaler baju warna camni,hehe..:) tapi nampak nice gak kalau nampak live tau..

kui – hahahaha, takdelah doakan pengantin gagap..sebab akupun tak interfere ngan diaorg cam sergah2 ke,hahaha..tapi mana kesempatan yang ada memang kena diambillah,ceewaahh..ada dua body tapi wife masih lum mahir lagi nak ambil gambar dan setting2 semua,hehe..kena ajar lagi ni..:)

dah ade perkembanganlah shoot acai sekarang…semakin cantik. mesti bayaran dah semakin tinggi sekarang kan…
btw, good luck bro! move on…
kite suke sangat gambar no 1, cute.memula nampak tangan je, pastu nampak org dalam blur…cayalah!impress me

mmg best kalau dpt shoot wedding berdua atau bertiga….letih woo sorang je…patah pinggang…thehehe….ape lagi acai, org umah blehla jadi 2nd photog ;) apepun sian pengantin kang….kene 2, 3 kali lafaz nikah…tp untung pd photog…thehehe

Salam..Seskali kaver sorang2 mmg mencabar hehehe..Aku selalu kaver majlis sorang2 je & dari mula sampai abis guna 1 lens je sbb aku ade 1 lens je huhuhu..sedih aku…

oo acaii, ko doakan pengantin gagap ek..hehehe (gurau jek)..

cantik la plak tgk kombinasi kaler biru pink ni…

eh, body ada 2, tak bg si isteri pegang 1 ke? :D

ejal – salam jal,hahaha..nak belajar apa jal..:) aah kan jal, nanti dah kahwin ko bawaklah sekali orang umh, barulah tau penatnya amik gambar wedding ni,hehe

thia – salam thia, tehehee..iyealah sy dengar dari blog sapa tah tu pastu terus download,hehe..thanks thia ye..:) long distance thia ni lagi jauh tau :) takpe, tak lama lagipun thia, sabar ye,hihi.

sop – Wslm sop, waaa member amy ye? budak jais gak ke?thanks sudi singgah sini ye..:) selamat datang..insyaallah nanti akn update majlis dan outdoor plak..:)

Kak Azieazah – Salam kak, sy tak pengaruhi pengantin nak suh ulang tau kak,hehe..cuma kalau diaorg macam try dulu sebelum akad nikah tu pun jadilah nak dapatkan angle berlainan..sebab kalau ngah lafaz tu memang kita tak bleh bergerak dan amik angle lain sangat,hehe..:) dia jadi teman je kak, takde pegang apa2pun :)

nurul aini – Salam kak, terima kasih ye..:) insyaallah minggu ni sy kesana..minggu depan blehlah emailkan ke akk ye..:)

Askum..amy ni kwn sy..mmg mnarik n brani..combinatn caler yg dpkai ms nikah..pose gambo pn wat sy trpegun..kreatif n xrmai trpikir nak shoot kat sudut cermin msjd 2..hehe..suke la..congrate to photoghrapher.1st time sy tgk blog ni..pasni xsabo nk tgok lg..

eh,sukaa juga lagu ni! cm kenal je..:)

long distance relationship,mcm faham je thia ngn hubungan ni bro :D

abam acai..mantop la..nk kena belajo angle dr ko la..bab mengangle ni lomah btl la..hehehe..tp best gak eh bw org umh..br dia tau camne susahnya si suami mencari rezki..hehehe…

Salam ESAL..

betul…betul.. betul…! >> sokong kepada permintaan jurugambar nak soh ulang lafaz banyak kali tu.. hehehehe tak elokkkk tuuu..

Suka tengok kombinasi warna (sama mcm anak buah saya ritu).. seri pengantin menambah keindahan..

Moga ikatan pernikahan berkekalan hingga hujung nyawa..

*ESAL, wife U jadi assistant ek masa tu, dia jaga apa? lens? filem? (ada ker) hehehehe…

Kak Masy – Salam kak, oooo camtu ek..sypun tak taulah kak kena padankan baju ngan warna kulit,hehe..:) kak, datanglah sini, ada jamuan raya lagik,hahaa

cot – hahaha, thanks cot..:) aku memanglah kalau menaip kalau tak silap memang bukan akulah tu,kekekeke..:) tu tadi ngah baca pasal sukanlah,hehe..:) thanks cot!!

waahhhh…
mantap la abam acaii ni…
kaler yang cun…
aku suke gmbr 1st..
sbb besenye kalu gmbr kt tgkp mst org fokus kt muka & siluet..
tapi kali ni ko buat kelainan..
kudoss caii..

*wifey ko tmn ko shoot ke ari²…terbaik r..haha

*last paragraph ade tpyo la wei..jadi SUKAN la pulok..kekekke

shairulfaiz – hahahaha, siot je..alaa, aku guna body murah je..:) bukan pro bodypun,hehe..:) aah, akupun rasa camtu..kalau dah selalu bergantung kat orang nanti skill shoot lone ranger dah kurang,hahaa..tapi kekadang tu cuma nak teman wat borak2 je :)

Sishoney – salam sis,haaa kalau photographer memang taulah camne rasanya,hehe..:) thanks sis..jumpa nanti di sana,ceewaaahhh..

salam caii,

sis sgt2 setuju kalau akad tu diulang berkali2…bukan senang nak shoot akad ni.yela tambah2 kalau cover sorang.mmg sgt memenatkan.nak cari angle nampak kedua2 pengantin lagi.

cai,kaler semakin mantap….tahniah2…sgt teruja menunggu setiap update dr caii

ehem..ehem…pakai body baru ker…tak nak tunjuk pon ngan kawan2..heheheh nice picture acai..nak sain buleh..cabuts..

p/s: better ko shoot single rider baru mencabar dan dari situ ko dah leh learn sesuatu..hope ko fhm maksud aku..hahahha