Family Outdoor : Zakuan & Wan

Bismillahirramanirrahim



Sabtu lepas aku shoot family sahabat baik aku Zakuan (Awe) dan isterinya, Wan kat Taman Tasik Shah Alam. Dah lama sebenarnya Awe suruh aku shoot family diaorang ni tapi asyik tak berkesempatan je. Sampai Wan sekarang ngah mengandung 8 bulan baru dapat amik gambar,hehe. Tapi kasihan aku tengok dia tak larat dan tak berapa sihat. Jadi sesi outdoor tu kitorang buat lebih kurang 1 jam je.

Ambil gambar yang melibatkan kanak2 kecil ni memang sangat mencabar. Kalau dia tak kenal kita dan tak pernah nampak kamera besar mesti lagi takut :) Pastu kalau nak suruh pose memang tak bolehlah. Jadi kita kena biarkan mereka beraksi bebas dan kita yang kena sentiasa alert pergerakan2 mereka. Nak dapat eye-contact pun memang tersangat susah.

Pastu korang mesti ‘mesra alam‘ dan boleh buat lawak kat budak2. Kalau muka korang macam Jack Sparrow yang budak tengokpun boleh lari sambil menangis baik korang tak payah amik gambar budak2 ni,kekeke. Memang respek betul orang yang selalu buat baby atau kids photography ni :)


Selepas shoot gambar Awe dan anak-anaknya aku terpaksa culik mereka suami isteri untuk ambil gambar berdua-duaan plak,ceewaahh. Anak-anak diaorang wife aku jaga kat taman permainan kat situ. Tapi dapat curik dalam 10 minit je sebab anaknya dah kejar diaorang lagi :) Sweet kan diaorang berdua ni. Bulan ni merupakan anniversary mereka yang keempat. Tahniah Awe.


Insyaallah kalau aku berkesempatan bolehlah aku buat pakej untuk family portraiture ni :) Aku percaya gambar-gambar seperti ini memang berbaloi untuk diabadikan dalam satu album. Supaya kenangan membesarkan anak-anak boleh ditatap sampai bila-bila :) Kalau dapat frame gambar camni kat dinding umahpun mesti cantik kan?

Tanpa kita sedar kita semua dah melepasi 1/3 dari bulan Ramadhan. Maksudnya permulaan 10 hari lepas iaitu ‘rahmat’ telah berlalu. Pertengahan Ramadhan sekarang ini merupakan ‘keampunan’ dan 10 hari yang terakhir nanti pula akan ‘dilepaskan dari api neraka’. Tapi semua itu hanya akan diperolehi oleh orang yang betul-betul menghidupkan ramadhan dengan amalan. Jadi marilah kita kejar baki 20 hari Ramadhan ini supaya kita dapat ganjaran tersebut.



Nota kaki : Setakat ni tarawikh paling best aku pergi kat Masjid Shah Alam :)


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

sha – orait, cantiklah tu..:) insyaallah kalau berkesempatan nanti boleh kita bekerjasama.

asilahmuhajer – slm kak, terima kasih sudi bertanya ye. Kalau berminat boleh lah email sy. Buat masa ni sy takde pakej lagi untuk outdoor seperti ini. terima kasih.

cikgu pingu – salam awk,ooo member yang amikkan ye ) semoga smeuanya selamat ye.

Kak Aleeya – Salam kak aleeya, terima kasih kak ye:) selamat berpuasa tau kak..

awe- hahahhaa, camno ko bleh jadi awie plak ni we..bleh nyanyi deh pasni,haha

nanba – orait nanba, pasni blehlah aku ajak ko shoot sesama..:)

najmi – salam najmi, terima kasih ye. alaaa, bleh jelah nak amik gambar camni guna kamera biasa.yang penting moment tu yang boleh dikenang sampai bila2 :) selamat berpuasa ye.

smart ler abg acai shoot macam ni. nampak natural giler. comel pun ada gak budak-budak ni. sweet sangat yang gambar suami isteri tu. teringin nak ambik gambar camni tapi apa daya camera pun takde. ilmu lagi ler takde lansung. hebat ar abg acai..!!!

akak aziezah- moga akak pn ceria dan gumbira..selalu.

Acai- nampaknya nama aku dah jadi awie….

Iyra- apa habaq adik skrang..akak hans ada call terus bila tgk pic tu…thanks..nanti akak hans dah bersalin bg tahu ya..abg akan ajak acai turun kedah ambik gambar family akak hans..

nanba – salam nanba, Thanks nanba ye. Alhamdulillah rezeki aku bulan2 pose ni. Ada lagi satu sesi camni bulan ramadhan ni ngan orang lain, tapi tarikh tak confirm..:) aku ingat nak try photobook lah nanba. Ko pernah try?

kak ila- slm kak ila, terima kasih kak.orait, nanti sy hantar kat email akk ek..:)

Iyra Mutalib – waaa iyra, lamanya tak dengar khabar..mestilah dia kenal iyra, dah tanya dia,hehehe..:) terima kasih iyra..alaa, hujung tahun ni sy ke penang tau..kedah tu dekat je,hehe

Firdaus – slm bro, terima kasih sudi singgah sini tau,hehe.afwan ya akhi:)teman masih belajar lagi.

sha – salam sha, terima kasih. Nanti kalau berkesempatan blehlah buat camni ngan hubby ngan anak2 ek,hehe..nanti dah siap album sy publish kat sini sebagai sample.

kak AZIEAZAH – slm kak zie, terima kasih kak zie..sy pasti diaorg mesti baca ucapan kak zie tu,hehe

Salam Acai..

mula2 tgk pic neh terus teringat sesuatu.. hahaha.. sbb utama nya saya kenai abg zakuan neh.. wahhh.. da nak masuk 3 anak dia yek… nnt tlg kem slmz dia yek.. sahabat lama kenalan kakak saya tp kami da lama terputus no contact.. kalo dia still igt lagi, syukurlah..

btw, hasil pic acai semakin mantap.. sanggup ke amek customer jauh di kedah neh??

salam diku acai..
sangat comey gambar2 iteewww;)
akak nak tau brapa ratenya..
sila habaq okey by email:)

salam acai..
uhu~~~ sgt sweet gamba2 neh…
2 thumbs up!! :)
mane tawu sok2 ktorg nk wt gamba ceni jugak… :D

ajib – salam jib,thanks sudi singgah sini ye..:) sila beri tunjuk ajar jib ye..

Qayyum – Slm yum besday boy,heheh..:) thanks yum..memang susah yum, kena selalu mesra alam,hehe..tapi budak2 mesti suka ko sbb ko kan cute,haha

kak qaseh – slm kak, hehee..tak payah tunggu no 3 pun takpelah kak,kekeke..:) nnti kalau datang melakau kita tangkap gambar akk ek,hehe

kui – salam kui, tu lah baru cuba2 ni..ngah buat ekperiment buat album baru plak,hehe..supaya lebih murah dari pakej pengantin..:)

atong – salam tong,hahaha..bleh jelah atong..:) kita setlah masa jumpa,keke. byk beza kat masjid shah alam ngan tempat lain..imam kat situ baca sedap..buat 23pun masih semangat lagik,hehehe..:)

Kak lina – Slm kak lina, ooo patutlah masa masuk tu dia redirect kat website domain tu,lupanya tak bayar,heheh..:) waaa, camne bleh dapat yang lifetime camtu kak? Nak gaklah tahu,hiks..Gambar kat atas tu sy guna 2 lens je kak. 10-20 Sigma ngan 10.5 Nikkor,heheh..:)

airizz – Slm aida,nanti blehlah aida suh acai amik gambar ek,hehe..:) selamta berpuasa aida dan suami ye.

CANTIK2 NAMPAK MESRA ALAM LAR.CAII AKU NAK SUWUH KO AMBIK GAMBAR AKU LAK NAK TAK…
NOTA SEKEL:APE BEZE TERAWIH KAT MASJID S.ALAM NGAN MASJID TEMPAT LAIN..

salam acai..
wah canteknyer gambar family outdoor ni… nanti nak buat jugak lah.. blh panggil acai.. hehe… :)

Acai, hehe blog lama akak tutup sbb x mampu nak bayar..so akak buat blog baru pastu kong lg..last yg ini dgn nama akak..Alhamdullillah, rezeki buat blog yg x seberapa itu akak hanya bayar utk sekali life plan aje…

err acai guna lens apa ni….cantik giler processing pun dah mantop tahap pro dah nih…tahniah sekali lg. :)

Diya – Salam diya,hahahahaha..amboi amboi kemain lagi rasa nak mengandung diya ni,hehe.:) kenalah kahwin dulu diya..apaa??tak lama lagi?keke..thanks diya ye.
Acaipun baru belajar amik gambar camni..

chemil ila – salam ila, terima kasih ye..:) kahwinlah cepat ila bleh dapat anak,keke

kak lina – waaaaaaaaaaa, lamanya tak nampak akk,huhu..dah lama sangat tak berhubung sejak tak jumpa blog ni..itulah kak, blog akk sblm ni sy masukpun dah takde,huhu..terima kasih sudi singgah sini kak ye..:)

Kak Masy – slm kak, hahaha, kalau akk nak amik gambar pegang perutpun takpe, sy bleh tangkap kak tau,hihi.

Vinil – hehehe, aah sesekali memang pergi jauh2 skit nak pi tarawikh :) dah lebih 10 tempat tarawikh setakat ni,hehe

kurzz- hehe, itulah..nanti kalau dah ada bagitaulah aku ek,hehe..insyaallah bleh lah aku sampai ke kampung ko kurzz,hehe..:) kak masy memang dari dulu teringin dia,hehe..

Tetiba rasa nak mengandung jugak. Hak hak *sengal

Suka tengok gambar budak2 yg Acai snap. Ada sentimental value di situ =D

tambahan* masy tu teringin nk wat cmtu la nnti tuu caii….dier malu nk ckp tuu..hehe

w’salam bro..ehehe insya’allah cai..ade jodoh aku nnti..ko doa2kanlah ye..moga2 berkat doa pegawai zakat yg berhati mulia cm ko nih di permudahkn oleh-Nya..aminn :)

akulensa – slm bro,alaaa bukan projek barupun,hehe..pernah amik sblm ni cuma tak pernah publish je,hihi..thanks bro

kurzz – slm bro,hahahhaa..siot je..kahwinlah dulu kurzz :) kat uia tu kan ramai awek2 yang bleh di ngurat,kekek..

awe – salam we, heheh..itulah we,memang susah gaklah mula2..tapi ok skitlah sebab anak2 ko pernah nampak DSLR sblm ni,hehe..kalau yang tak pernah nampak lagilah suah,hehe..:) insyaallah pasni mesti lebih baik,hehe

cot – thanks cots,hehe..aku nak wat family potrait? tunggulah dulu cots..aku cuma tak sabar je nak amik gambar ko atas pelamin cots,hahahahah..

kudosssss caiii….
aku suke no 3 ngn 4…
ko bile lg caii nk buat family potrait..
sblm n slps ade ahli baru..
jgn tggu lame2 caii..
wakakakakkaka

Salam cai..thanks bebanyak. Baru ko tahu camano bila dah ada anak..heroes lak tu. Thanks jugak coz wife ko sanggup jadi bibik aku jap….hee..heee. Nanti kalu ada ore nak ambik family pic..leh la aku join lagi..ni kira edisi sulung ko..lani…

ko dh semakin mantopp….nnti aku nk ko ambik pic ‘family’ aku lak okeh tak abam acai?..eheh *eh aku lom ade lagi laa huhuhu….

Kak AZIEAZAH – Salam kak, moga akk dan keluarga sihat2 hendaknya ye..:) Hahahaha, macam2lah kak zie nak fikir camtu plak. Sy kan mesra alam kak zie,kekekkee…selain ahmad jaiz feat rafeah buand sy juga suka dia feat ngan kartina dahari kak zie,hehe..:)

Salam dindaku ESAL..

Pertama, aminnnnnn… doa moga kita mendapat keampunan di sepanjang bulan yang mulia ini..

Ehhh Kak AZIE suker ler pic hitam putih yang ke3 tu… soooooo cute…!

..jap..jap.. dok fikir, aper ler rupa muka yang ESAL dok buat utk buat budak-budak tu mau tengok lens..? hmmmm ada tak macam rupa Spongebob terlebih air…? Ahaks! kahkahkah!