Kematian itu pasti

Bismillahirramanirrahim


“Insaflah wahai {nama anda} bahawasanya mati ini adalah benar, soalan malaikat Mungkar dan Nakir di dalam kubur adalah benar, bangun dari kubur dan dihidupkan semula adalah benar, berkumpul di Padang Mahsyar adalah benar, dihisab segala amalan kamu juga adalah benar..”

Itulah serba sedikit talqin yang bakal korang dengar sejurus selepas korang masuk ke dalam kubur bila mati nanti. Dalam kesibukan harian kekadang kita lupa yang satu hari nanti usia kita akan habis, badan kita akan ditimbuni tanah dan apa yang kita kumpulkan kat dunia ni hanya akan jadi milik orang lain.

Hayati video klip yang aku convert format untuk tatapan korang semua (english subtitle) :

[flashvideo file=http://blog.faisalrahim.com/video/At-Turab.flv width=500 height=380 /]

Farsyi Al-Turab ( Dust is My Bed ) – Sami Yusuf


Aku takut sebenarnya dalam kita tertawa riang dan melakukan dosa-dosa, kita dijemput dalam keadaan kita tidak bersedia. Kita pasti menangis dan berduka menyesalinya kelak. Sebab bahagian yang kita dapat dalam kubur nanti adalah ibadah yang kita kena buat sekarang. Bukan esok, bukan lusa, bukan bila tua nanti..

Bersediakah kita untuk kembali kepadaNya sekarang?

Aku memang jauh dari sempurna. Aku tahu tu. Tapi aku suka nak ajak kita sama2 muhasabah diri bila kita dalam keadaan terlalu gembira ataupun terlalu bersedih. Masih belum terlewat. Jgnlah kita terlalu berbahagia dengan kenikmatan dunia dan mengejar kesenangan hingga lupa agama. Tidak salah menjadi orang berharta, tak salah nak bekerja bermati-matian, tak salah nak bergembira dan tertawa tapi satu masa kita akan diminta pertanggungjawaban akhirnya. Wallahua’lam.


Nota kaki : Ayah mertua aku telah kembali kerahmatullah beberapa hari lepas. Semoga roh arwah dikumpulkan bersama orang-orang yang beriman, amin. Al-fatihah.

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

Salam Acai,
Baru hari ni akk tau..
Takziah buat Acai, Fiza dan keluarga..
semoga rohnya dicucuri Rahmat Allah…

semoga Acai, Fiza dan keluarga tabah selalu ya.

Kak MAsy – slm kak, terima kasih ye atas ucapan akk tu..

zool – yup, betul tu zool..smoga roh arwah ditempatkan dikalangan orang beriman,amin.

sam rais – slm bro rais, terima kasih atas ucapan..amin atas doa ko tu ye..

katahill – thanks bro singgah sin iye..:) terima kasih atas peringatan tersebut ye..

nano – slm nano, terima kasih ye atas ucapan tu..blog dah private?huhu

einotz – slm awk,thanks sudi singgah sini ye..terima kasih atas ucapan ye..

takziah dan terima kasih atas peringatan ini.
kdg2 apa yg kita kejar didunia pesongkan halatuju akhirat. moga dapat apa yang hendak dunia dan akhirat.

salam acai..takziah buat kau sekeluarga
semoga rohnya dicucuri rahmat…dan tempatkan
dikalangan org2 yg beriman
Amin…..

amm – thanks amm atas ucapan tu ye..

fisyah – thanks fisyah sudi singgah sini dan terima kasih atas ucapan tu ye.

Broyoes – thanks yoes..bro, bila nak datang sini wei..dah lama gile tak jumpa ko,huhu..

kerul shukor – thanks kerul..tak lama pas aku call tu bapak mertua aku dah tenat..:(

shairulfaiz – thanks faiz atas ucapan ye..maaf tak dapat turun mlm tadi..lenkalilah aku lepak sama2,hehe.

takziah kat ko acai…ermmm lepasnie lagi besar laa tanggungjawab ko…hope ko fhm..kadang2 kita lalai ngan kehidupan seharian kita…

takziah pesal…semoga kita yang masih hidup ni sentiasa mendapat keberkatan dan petunjuk dariNya agar tidak hanyut dengan kenikmatan dunia yang sementara ni…

takziah caii.. aku tak tahu citer pon.. tapi aku tahu bapak mentua ko eksiden ari tu.. sampaikan salam aku pada family wife ko..

snm – slm falin, terima kasih ye falin atas ucapan tu..

pinatbate – slm kak, terima kasih sudi singgah sini dan terima kasih atas ucapan akk tu ye.

Salam abg faisal..
Takziah dari Falin. Smga roh nya tenang di sisi NYA.

Mati itu Pasti, Hidup itu InsyaAllah..

Kak Azieazah – Slm kak, terima kasih bebanyak atas ucapan takziah tu ye. semoga kita mendapat pengajaran dari setiap kematian yang berlaku sebab kita takkan pernah tahu masa kita nanti..

marzuki – thanks bro..al-fatihah untuk arwah ayah ko bro..beruntung aku masih ada orang tua lagi..aku akan hargai setiap detik2 tu..amin atas doa ko tu ye..

airizz – slm puan aida, terima kasih ye aida..betul tu..samalah kita aida..sbb tu kena sentiasa beringat dan ada orang ingatkan..kalau tak kita lalai sentiasa..

SiRebenMerah – slm awk,t erima kasih ye..mmg kita kena sentiasa bersedia..sekarang,huhu..

Zizei Wenger – thanks zei..:) smoga roh arwah ditptkan dikalangan orang beriman..kalau aku shoot ni aku nak jual gambar tu,hehehe..

salam acai,
salam takziah buat acai sekeluarga..
baca entry pasal kematian ni baru la teringat amal2ku ketika hidup ini.. sedikit sangat…

takziah acaii…

bila lihat begitu teringat pada ayahanda ku yg genap pemergian setaun pd 27.6 ni…sama-sama lah kita berdoa dan bersedia dgn segala apa yg di perlukan di SANA.

Mati itu pasti, hidup insyaAllah..

Takziah buat ESAL sekeluarga, dan wife sekeluarga. Moga tabah dan bersabar…

Semoga roh arwah dicucuri rahmat dan bersama orang2 yg beriman.. Aminnnnnn…..

Menghadapi kematian memang sedih, tapi yg lebih penting, merasai keinsafan..

kasih – slm awk, lama tak dengar khabar..terima kasih wak ye..samalah kita, smoga kita saling ingat mengingati ye..

cot – thanks cot, betul sangat tu..kita je yang kekadang lupa..sama2 kita saling ingat mengingati mana yang terlupa..