Kampung Aku Banjir :(

Bismillahirrahmanirrahim.

Hari ni aku nak cerita sikit pasal banjir yang melanda kampung aku baru-baru ni. Sebenarnya kali terakhir kampung aku banjir besar pada tahun 1995 semasa aku tingkatan 3. Banjir kali ni menyebabkan lebih 1000 penduduk kampung aku dan kawasan berhampiran terpaksa berpindah ke pusat pemindahan banjir hampir seminggu. Kerugian dianggarkan mencecah puluhan ribu ringgit.

Walaupun banyak harta benda dalam rumah aku yang rosak tapi bila tengok orang kampung aku yang lain lagilah kasihan. Hampir semua perabot rumah tak dapat digunakan lagi. Dengan kegawatan ekonomi sekarang makin sukarlah hidup mereka. Ni gambar sekitar tempat banjir yang aku sempat ambil semasa memindahkan barang-barang kenduri dari rumah aku ke lokasi baru :



Ni proses mengangkut barang-barang kenduri ke lokasi baru. 6 kali trip untuk habiskan semua barang-barang tersebut. Penat sampai nak pengsan.



Ni plak kenderaan aku yang digunakan ketika banjir. Laju oo naik basikal tua ni :) senang nak membelah air..tak payah risau air masuk kat plug enjin,hahaha.


Ya, kita sebagai manusia tidak dapat lari daripada diuji oleh Allah dan kita juga harus ingat ujian Allah datang dengan bermacam bentuk. Jangan kita ingat walaupun kita beribadat dan menjalankan perintah Allah, kita tidak akan diuji. Kerana Allah sebenarnya menguji keimanan kita dan iman akan bertambah jika kita berjaya mengharunginya.

Sebab tu bila diuji dengan perkara macam ni, kita kena ingat ujian adalah guru yang berkesan untuk mengajar, mendidik dan menyedarkan kita daripada terus hanyut dalam dosa. Memang susah tapi segala bentuk ujian harus kita tempuhi dengan penuh redha dan bersangka baik pada Allah kerana ianya tidak lain hanyalah untuk memantapkan iman kita pada Allah. Wallahua’lam

Wassalam.



Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

yosh
just love the 2nd pict
adakah pape benda yang digunakan untuk prevent camera kena air?

or just be careful?

sorry lama gila tak singgah cni

romzi – slm bro romzi, thanks ye sodi singgah sini..tahniah juga sebab dapat baby..smoga ibu dan anak bro sihat2 hendaknya..:)

Ash – slm ash yang jauh di sana..thanks ye..alaaa, kalau camni yang penting jangan bagi body masuk air..depan2 lens kena air skit takpe kot,hehe..kena berani skit amik risiko kalau amik gambar ni,hehe..

mknace – thanks broo, cool!!! :)

ranggie – thanks abam ranggie..sy budak baru belajar..sila beri tunjuk ajar ye abam ranggie..sama ada dalam photography atau rumahtangga,ceewaahhh..

izda – slm muiz, itulah baru aku nak bagitau ko kete kancil ko masuk dalam blog aku,hahaha..adik ipar ko bawak aritu..:) LD tinggi skit dari RTB tu,huhu

nano – thanks nano ye..barang2 tu selamat sebab simpan kat tpt tinggi skit aritu..:) sbb tu kena pindah awal2 takut makin teruk banjir tu,huhu..thanks nano ye..

zool – itulah yang selalu jadi dilema orang2 yang banjir bro,hehe..:) tapi nasib baik aku tak melaluinya terpaksas duduk ketika air dah naik..sblm naik kitorang dah beransur pindah..:)

kak ila – slm kak ila.DSLR lah kak yang sebenarnya..:) alaa, kalau dah minat amik gambar mana nak lepas peluang macam ni kak,hehe..jarang datang..kena abadikan betul2,ceewahh..itupun bizi ngan majlis kalau tak satu kampung sy roung,ahahha..sy semakin kuruslah kak,wakakaa

Kak Anie – slm kak,waaa lamanya tak dengar khabar akk..blog lama dah takdelah kak..yang ni blog untuk kerja sampingan saya tu..thanks kak atas ucapan tu ye..doakan sy tau..

cikgunurul – slm cikgu nurul,waaa lamanya tak dengar berita..nurul balik sini bila ye? takpelah, nnti acai msge ye..nak bagitau tentang album nurul aritu..:)

ikoko – slm awk, thanks sudi singgah sini..:) waa, ada orang tu diam2pun dah nak kahwin..tahniah in advance tau..smoga semua perancangan berjalan lancar ye..

one- waaa, mana awk lama menghilang? moga sihat2 ye..alaa, snap shoot je gambar2 banjir tu..

azim – hehe, itulah pasal..mesti ingat sampai bila2 aku kena tukar lokasi majlis kahwin last minit,hehee..

shakirah – thanks awk, nipun lama tak dengar khabar..terima kasih atas ucapan tu ye..:)

Kak azie – slm kak zie, thanks sudi singgah sini ye..:) gambar sanding?? sy tak pegang kamera kak,huhu..mmg gambar semua ada kat photographer..

Diya – hahahaha, masa tu baju acai memang dah basah kuyup diya..amik gambar sambil dudukpun takde masalah..:) alhamdulillah, banjir dah surut sekarang..

snm – falin, banting semua dah ok..arini penduduk kampung terima bantuan banjir dari zakat,hehe..saje abg tak daftar..takmo jadi penerima zakat,hihi..

Kak masy – yaaa betul..mmg nak menguji dan meningkatkan iman kita kan kak..:) semoga kita semua jadi insan yang lebih baik,amin..bila nak sikret kak?hahaha

jai – thanks bro..alaa, sama jelah gamabr aku amik ngan ko amik jai,hehe..kamera ko lagi powerlah..:)

mikemurano – slm jang, alaaa masa tu akan kelam kabutlah mike..kad kahwin akupun ada yang terendam,huhu…sian aku..memang kelam kabut aritu..rugi tak ajak ko..kalau tak mesti dapat gambar HDR dari ko,hihi…sorry jang eh..den tak sengaja..nnti main futsal kek bangi den blanjo ekau air sirap eh,hahaha

Uiii..dlm banjir pun kau masih bley usung DCLR (betul ke nyebutnya:p)& snap gambor2 banjir yeakkk(dah ku agak..kerna hobimu)
nampak neutral gambor2 tu..
& mbuatkan rakan2 di sini mrasakan brada dlm situasi tersebut juga;)

uiii..tak nmpak laman lansung umah tu yeakk..abis tu pokok2 bunga ‘kemambang’ takkk??

Rumah aku penah hampir2 didekati banjir.. Rumah aku dekat gak ngan Sungai.. Dalam 20 meter je. Aku ingat paling teruk masa aku tingkatan 6 dulu.. Sampai tandas dipenuhi air.. Jadi susahle nak melepas.. huhuhuhuhuhuhuhuhu…

Dalam banjir pun siap shutter jugak ek..

betul tu acai,
ade hikmahnye tu..
yg penting semuanya berjalan lancar
slamat brg2 kenduri tu xtgelam erk?
;)

masuk gak kancil aku erk… time tu zani yg alih.. aku ngan wife cuak giler sbb time tu kitorg kat sabah n kete masih park kat umah… nsib bek pg tu air lom tggi sgt.. takziah untuk org rtb.. alhamdulillah labohan dagang x kne teruk… pic ko mmg cun la bro..

pehh…abam acai sejak dah kawin ni shott sumer mantop2…angle yg lastt tu trilll..kalau aku yg kayoh beskal tu mau tergolek dlm banjir tu,….nice entry acai…

salam acai. SELAMAT NGATIN BARU la yerk.

ni banjir² pon, gmbr tetap superb. nak² yg 2nd tuh. tepk² skjp, cane acai buat. tak rosak lense ke…….ape ke….

salam bro…. first of all, aku dah terlambat nak wish ‘Selamat Pengantin Baru’…. semoga berbahagia selalu….

Salam acai… Harap tabah dengan ujian yg melanda… By the way,,, Tahniah kerana telah menjadi suami.. Semoga menjalankan tugas dengan sebaiknya.. InsyaALlah…

haih.. acai.. bawak camera atas air tu hati-hati.. kang termasuk dalam air kang.. nangis kang..

hish..

:)

acai.lupa cikgun ak ucap selamat pengantin baru yee.semoa selamat melayari bahtera rumah tangga…tak sangka selgonr pun banjuir.dugaan ka n

Salam acai…SELAMAT PENGANTIN BARU….semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat…dan dimurahkan rezeki hendaknya

Lamanya akak tak masuk blog acai…tukar url ke?

Cantik2 gambar yang diambil…terang dan jelas…

weh…ekau dah nikah ker..terlopeh den poikk..sampai ati ekau tak ngajak..hadiah baju chelsea original den nk bg kek kau nie den simpan jolah..buek lap lens..klu ko nak claim..buek kenduri sekali laie..den tak kiro..laie satu jugak..kalu den main futsal kek bangi..den nak elakkan geng kau..biar ekau tau berapo podih eh hati den nie..hehehhe

walaupun dalam banjir gambar mu tetap mantap bro…sabor jer la..ujian semua tu..mesti ada rahmat sebaliknya…

gambau seken tu fuuuhhhhh rasa cam akan lemas je lps snap tu hehehe

ujian2 mcm ni bkn saje utk menguji setakat mana keimanan kita, tp pun utk ‘upgrading’ the iman itself. hehehe acai lg terer bende ni mesti lg tau ;)

apepon, syukur sume dah selesai..~

no wonder ms falin tgk kwsan RTB dr atas flight, nmpk air lg..kesiannya..
abg faisal..
maaf maaf maaf..sejuta maaf psl x dpt dtg..falin smpi klia pun dh lewat..jam 9 mlm..nk pegi rumah org mlm2 pun jd segan plk :p

gambar banjir pun superb jgk lah acai shoot.

gambar kedua tu, acai amek gambar sambil menyelam eh? sblm ni jadi spiderman, skang dah jadi duyung pulak. huhuhu

p/s-moga banjir cepat surut..

Salam ESAL.. Selamat Pengantin Baru… lagi sekali..

Pasni upload gambor bersanding ekkk.. pleaseeee…!

btw… Kak AZIE suka la juga jika dapat pengalaman banjir.. (ada suka ada duka)
so far lum pernah rasa…

Moga-moga semua mangsa banjir akan lebih bersabar dengan ujian ini..