Jangan mengeluh :)

Bismillahirramanirrahim



Bila aku kepenatan dan rasa nak mengeluh selepas membuat sesuatu kerja, aku selalu terbayang kesusahan abah cari rezeki masa aku kecik2 dulu. Bila aku bandingkan kesusahan dan kepenatan aku memang masih jauh ketinggalan berbanding kesusahan mencari rezeki ketika tu. Apalah sangat nak bandingkan penat kerja2 kat ofis dan angkat kamera dengan membanting tulang di ladang dari pagi sampai petang. Berpanas dan berhujan walaupun dengan upah yang sedikit.

Teaser majlis wedding di Ipoh Ahad lepas.


Abah selalu cakap ngan aku ” Selagi badan kuat, kena rajin usaha dan jangan malas..” Itulah antara motivasi yang aku pegang bila rasa nak mengeluh ngan kerja-kerja aku. Orang sekarang memang ramai yang suka merungut dan tak puas hati kat semua benda kat sekeliling mereka. Lebih separuh status2 kat FB, Twitter dll tentang benda2 macam tu je. Insyaallah, aku cuba elakkan jadi orang camtu.

Aku minta maaf sebab tak sempat update full entry majlis lepas buat masa ni. Kesihatan akupun tak berapa baik sekarang. Kerja-kerja menyiapkan album berjalan dengan sangat intensif dan benda tu jadi keutamaan aku buat masa ni. Begitu juga ngan projek portal zakat baru kat ofis. Banyak benda baru aku belajar tentang Joomla dan CSS. Aku percaya kita semua mampu buat kerja dengan efektif sekiranya kita ada sedikit tekanan dengan syarat kita kurangkan merungut tentang semua perkara disekeliling kita. Wallahua’lam


Nota kaki : Nantikan full entry majlis-majlis yang aku shoot ni. Banyak aku nak kongsi dengan semua :)

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

kak qaseh – salam kak, hehe..biasalah tu kak..kekadang bendatupun tengok mood gak..kalau mood ngah baik, pasangan buat papepun takdelah rasa camtu..tpai kalau ngah tensen tak buat papepun boleh buat kita merungut,hahahha..:) thanks kak

Mr Fathi – salam bro, lama tak nampak..:) haha, thanks fathi..selamat study rerajin bro..:)

zenn – salam bro, itulah..memang kena cari masa berehat dan beriadah juga ni..:) memang kagumkan kalau fikirkan camne orang dulu2 berusaha nak survive..kita yang senang dapat duit ni berbanding diaorangpun selalu merungut,huhu..alhamdulillah, semoga aku dapat terus hadapi cabaran ni..April ni tak banyak sangat job..byk nak rehat,hehe..

Salam bro..mengeluh sbb badan penat sgt je tu..tp disebabkan kita buat sesuatu yang kite minat, penat tu x terase sgt…

seskali amik la mase utk berehat & beriadah bersame keluarga..
insyaallah penat tu akan hilang.. ko baru berdua, belum beramai2 lagi kikikiki… kalau dh beramai2 nnt, lg penat…

Kadang2 aku selalu terpikir cmne mak ayah kita dulu blh jaga kite adik beradik walaupun dieorg keje berganda2 lebih penat dr kite skrg ni..disebabkan penat lelah dieorg ni la, kite x perlu keje susah2 mcm dieorg dulu..

Syukur alhamdulillah..ini cume 1 cabaran kecik utk kite..aku percaye ko blh hadapi semua cabaran ni..insyaallahhhh….

mengeluh is penat…kesel…tired

aku pun ada gak sikit2 tulis kat FB…tapi pakai education la…assignment byk…

semakin hari semakin hensem U…punyer gambar!!!haha…good job…teruskan2…

betul tu..
tapi kadanag2 akk mengeluh jugak…hahah….
geramm punya pasal….

kata org kalau kita sama2 pasangan…berusaha utk membina keluarga setiap kepenatan akan terhapus dengan rasa bahagia biarpon susah….

tetapi jika hanya seorang yg berusaha mencari kemajuan dan kebahagian keluarga..setiap kerja akan terasa seperti bebanan biarpon x sepenat mana….x kiralah isteri bekerja atau tidak..tapi bantulah menjaga ekonomi dan perihal rumah tangga…..

atong – hehehe, takpelah atong..:) saja je aku ajak..manalah tau ko free ke minggu tu,hehehe..:) selamat pulang ke kampung atong..aku rehatlah nanti raya cina,hehe..takkan ada orang kahwin raya cina,hehe..

amot_mie – hahahah, kalau tak buat benda ni pun kat rumah lepak je tengok tv..tak efektif dan membantu perkembangan minta,ceeewaahhh..

kak azieazah – salam kak zie..:) moga akk sekeluarga sihat2 hendaknya ye..:) haaa, betul tu kak..kekadang budak2 zaman sekarang kena di ajar sedikit sebanyak betapa susahnya nak cari rezeki ni..supaya mereka lebih bargai setiap wang yang diberi..kalau mereka terlalu dimanjakan dengan duit ditakuti mereka boros dan tak tahu hargai usaha kita mencari rezeki tu..:)

waaa, akkpun kita tahu jugalah pasal joomla tu..:) sbnrnya sy kena setup semuanya pasal ni..nak buat portal zakat selangor yang baru,hehe..thanks kak zie ye..:)

one – hahahaha, mengeluh ngan meluah perasaan tu lain..kalau mengeluh tu macam menyesali nasib sampai kekadang tak percaya qadar Allah ..kalau meluah perasaan tu lebih kepana nak luahkan apa yang terbuku di hati..:)

ichi – salam ichi, heehe..memang akan rest nanti..tapi bukan sekarang.:) thanks bro..

imranulkhalis – salam, aritu ipoh kat pangkalan gate tambahan 2..:)

2 la psl..
ko ni wrkhlic…amk aper yg patut jer kt dunia ni..smpn sket energy tk bkln akhrat erk …:) psnn tuk dr sndiri gak…hehehehe ;)

ala acai tak dapat nak follow aku kene pulang ke kampung bini aku lar beb.dah lama tak balik..kan dah ada 2 family.minggu lg satu aku follow ko boleh .tue pun klu ko bg lar.sebelum tue ko kene rehat dulu caii.badan nak pakai lame beb.kat half cut tak jual.klu enjin vtech ko tue ada lar.huu

erm..yg ni saya fail lagi, sebab tak pasti samada mengeluh atau meluahkan perasaan..dipendam lama2 membarah, kalau nak solution kena luahkan,nanti tak pasal2 mengeluh..
aish..(keluh?)

Salam dindaku ESAL..

bila kita selalu mengingati akan hari-hari susah insan2 yang melaluinya demi kita, insaf sungguh, kan?

anak Kak Azie selalu merungut kami kadang2 keluar buat kerja di luar rutin (malam dan kdg2 Sabtu). Kak Azie kata, “kalu kita duduk rumah sahaja, duit tu tak akan datang dgn sendiri…”
Bukan kita mengejar duit utk segalanya, tetapi cuba melakukan sedaya mungkin untuk mendapat duit bagi semua insan yang memerlukannya..

Belajarlah selagi terdaya.
JOOMLA tu memang best juga. Kak Azie dah pernah attend kursus 2x mengenai Joomla, bolehlah sikit2.. Sekadar untuk “edit article” (sbb ada tugas untuk magazine online Yayasan).

So, sangat seronok bila dengar ESAL juga akan belajar mengenai Joomla…

Macam biasa, All the Best to U, ESAL….

atong – sangat setuju tu tong..:) bila dah cari duit sendiri baru tau camne susahnya bapak2 kita dulu carik makan untuk anak beranak kan,huhuu..memang kental betul orang dulu2..rileks je kerja berat2..sekarang baru kerja penat skit dah melaung satu dunia cakap macam2,hehee..aku ada kat sungai besar minggu ni..mau follow?

awe – salam awe,hahahaha..itulah pasal awe..sampai tak sihat aku..:) tapi takpe, aku kena kental dan bersemangat..kena bagi motivasi kat diri sendiri..bulan tu bila awe? aku kena cari masa lapang..mesti kena join, wajib,hahaha..

ejal – salam jal, wes suie orak weroh..:) aahlah jal, akupun memang nak cuti jap dari amik gmabar,hehe..tapi bukan sekarang lah sebab byk tempahan yang kena shoot,hehehe..:) amin jal atas doa ko..thanks jal atas ingatan..

Salam wak acai..aku pun setuju atong cakap tu..dan btl gak kata zizei ko kn amik AL la..rehat dan recharge balik..pasti lebih mantap dan menyengat lps tu wak..semoga kita semua diberi kesihatan dan kekuatan dalam menempuhi apa jua di dunia ini..amin…

Salam Caii…aku pun tengok ko mcm keletihan sangat.

Tak pe..ambik masa untuk merehatkan badan dan minda.

Sekali sekali turun arrr..sepak bola ngan kawan2. Boleh hilangkan keletihan ooo…

Bulan 3 nanti jgn lupa ada indoor game futsal kita…

caii klu kita kerja kuat pastu berbaloi tak per..tapi sekarang nie bile dah cari duit sendiri baru tahukan betapa susahnya mak bapak kita nak cari duit nak besarkan kita.macam bapak aku kene berpanas kat sawah.nak angkat galah pannjang nak potong kelapas sawit.macam2 lar lagi.pehhhh.
*utamakanlah keluarga.

Zizei – salam sifu zizei..thanks..memang penat travellah tu,hehe..badan sakit2 :) itulah pasal zei, aku dah sediakan annual leave aku dari shoot ni..tapi belum masanya, aku cuti sebulan terus nanti,hahha..thanks zei atas cadangan..

cot – kekeke, itulah pasalnya..tapi aku kuat takpe,hahahaa..cuma tak sihat sekarang ni,huhu

i like yr entri bro kali ini sangat bermotivasi..

penat sebab travel kan..?? hehe aku pernah rasa apa ko rasa, dan aku rasa ko perlu ambik annual leave ko sebagai wedding photog. (photog juga ada AL)

to refresh dan charge balik. sure lepas tu gambar ko lagi meletop2..

all the best sahabat… :D