Sanding dan Outdoor, Anne & Halim, N9

Bismillahirramanirrahim


Masa dalam perjalanan ke Serting, Negeri Sembilan aku tersesat kat sebuah jalan kampung. Yela, ketika orang lain semua dah guna teknologi GPS aku masih lagi guna teknologi zaman dulu iaitu bertanya orang kat tepi jalan. Nasib baik ada orang, kalau tak mesti aku kena tengok arah matahari terbit atau kedudukan bintang, hehe. Lebih kurang camnilah perbualan kitorang ngan penunjuk jalan.

Sahabat aku : ” Pakcik, tumpang tanya. Mana arah ke pekan Bahau dari sini?
Pakcik tu : ” limo kanan satu kiri!!

Aku berpandangan sesama member aku tu sambil cuba fahamkan dia cakap. Pastu pakcik tu nampak kitorang pening. Diapun sambung..

Pakcik tuEkau nak poie pokan kan? hah, dopan ni limo kanan, satu kiri..

Barulah kitorang sedar rupanya maksud pakcik tu, lagi 5km belok ke kanan. Pastu terus lagi satu kilometer dan belok ke kiri. Waaaa, sepanjang hidup aku tak pernah jumpa bahasa singkat camtu, hehe. Member aku si Cot lagilah tak faham pape sebab orang ganu lagilah susah nak faham loghat pekat orang N9 ni :) layan sikit gambar ni.


Masa sampai kat Serting tu memang aku teringin nak shoot kat ladang getah. Sebab aku tak pernah lagi shoot dalam tu :) Tapi sekali masuk dalam ladang nak buat outdoor nyamuknya banyak gila. Gilapun tak banyak camtu. Kalau tak bergerak memang beratus nyamuk berkerumun. Tak sampai 15 minit kitorang dah keluar sebab sian tengok pengantin kena gigit nyamuk sampai merah2 tangannya :)

Pastu sambung outdoor kat taman berhampiran. Lenkali kalau aku nak shoot kat pokok getah aku akan pastikan bawak mesin sembur cam pekerja jabatan kesihatan nak halau nyamuk aedes tu, hoho. Layan sikit lagi gambar outdoor diaorang berdua ni.


Aku ucapkan bebanyak terima kasih kepada keluarga Anne yang sudi melayan aku dan sahabat aku dengan baik selama dua hari kat sana. Aku juga doakan semoga rumahtangga yang dibina korang berdua kekal bahagia hingga ke akhir hayat, amin. Minta maaf kat Anne sebab kena gigit nyamuk masa sesi outdoor tu :) Terima kasih juga kepada sahabat aku Cot yang menemani aku selama 2 hari kat sana.

Ni aku saja upload behind the scene yang Cot amik masa aku ngah shoot kat situ :) Sebab tu aku selalu kena marah ngan wife sebab baju asyik kotor je selepas balik shoot wedding, hua hua hua.



Nota kaki : Sekarang ada projek besar nak disiapkan kat ofis. Aku sangat suka sebab akan belajar benda baru lagi. Makin bertambah sibuk aku nampaknya, huhu.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

Aku suka set ni…heehee

dalam kebun gotah pun jadilah!

Banyak improvement gambor kau acaii…lama dah tak jumpa geng TT Shah Alam ni..masing2 dah jadi photographer hebat2

Dear Acai,

Thanks sebab capture our wedding moment that day. Tak sangka hasilnye begitu memuaskan hati… Tak sbr rasa nak tengok hardcopy punya version…

Mintak maaf kalo ada apa2 yg kurang masa majlis tu.. Speaking jawe sikit ” Aku jaluk ngapuro yo seng endi2 seng ora sampurno” hehehe…Anyway, keep up the good and nice artwork… Hope to have ur service agin in the future!!!

Salam..

wa…photografer tuh dah mcm nak wat serang hendap pon ada…
*selain terer shoot mengeshoot…kata2 yg kelakar pon terer gak…
*dah x payah beli majalah gila2…mai baca tang ni ja…
*cayok2 abg acai

Kak Azieazah – Salam kak zie yang dihormati, hehe..sangat betul!! jauh perjalanan luas pemandangan..waaa, hubby akk asal N9 rupanya..:) best kan loghat orang negeri ni kak,hehe..saya suka, tak tahu nape,hehe..hahaha, sangat betul tu kak..dengar jelah sebab dia yang basuhkan baju,kekee

awe – salam awe, hehe, aku lum ada duitlah awe..kalau bonus dapat byk takpelah,hehe..:) william gallas dah arsenallah, dah tak suka,hahahah..nanti aku up kan lagi belakang tabir..

herni – salam awk..:) waaaa tak aci..tapi kalau terer boleh dapat gamabr cantik apa kat situ,hehe

Mr Fathi – Salam bro, thanks..:) semoga ko pun makin maju sekarang ni,hehe..waaaa, macam tau2 je aku ngah diet,hahaha

Kerul Shukor – selamat hari lahir kerul..:)thanks kerul..aku rasa mmg boleh dapat byk lagi best kat ladang getah ni tapi apakan daya nyamuk terlalu byk,hehe..

Sensei kena angkat makro lens satu..bila ada nyamuk ke atau lain2 serangga boleh buat close up depan..belakang pulok ada pengantinnya…hee..hee. Boleh ke macam tu??

AKu suka lagi Robbie William ni sensei…tapi ko lagi suka William Gallas kan??

Tapi aku lagi suka sensei dah mula masukkan gambar2 ‘belakang tabir’ dan cots yang dilarang pandang belakang tu…lepas ni boleh masukkan lagi sensei…. ad cerita kat situ…

Salam dindaku ESAL…

Kak Azie tak perlu nak hurai lagi soal “jauh berjalan luas pandangan dan tambah pengalaman”. ESAL sudah faham kan?

Kak Azie pun lama tak pegi Bahau, sbb dah jarang balik Kuala Pilah sejak nenek (sebelah suami) dah tak der.. Rindu lak nak balik ke N9.. jalan2 ke Juaseh, Tg Ipoh dll..

Bestnyer amik gambar dalam kebun getah…!

*Yerrr… orang dah ada wife, baju kotor pun tak kisah, kan? Sebab balik nanti dia suker dengar bini dia bebel-bebel… kang tak “bergaduh” tak meriah plak…Ahaks!

suka aku tgok dlm kebun getah tu..nice cai, gud moments too..wlaupun brada dlm keadaan byk nyamuk, tp brjaya mnghasilkan gmbar best..gud job cai!!

semakin hari,semakin minggu,semakin bulan,semakin tahun,gambar kang acaii tetap cantik,ada seni,ada umpph…

pendek kata kuruskan badan itu….hehe gurau jer…

yatt – salam yatt, hahahaa..:) itulah pasal..akupun kalau setakat biasa memang faham je yatt..:) ni dah luar biasa punye,hehe..:) pengalaman tu..

Firdaus – Salam sifuu, itulah pasal..sebenarya malam sebelum outdoor tu dah macam2 aku rancang dalam kepada otak aku ni,hehe..siap survey tempat pagi tu..tapi tak sangka nyamuk terlalu byk..:(

Memang tak sampai 15 minit aku rasa..tangan pengantin dah merah2 kena gigit nyamuk..shoot asyik halau nyamuk dari badan je,hahaha..:) aku biasa kalau kering takpe lagi..kalau basah memang lapik ngan tikar kat kereta aku tu,hehe..:) thanks sifoo..

Salam en. faisal rahim, menarik cai, aku pun memang suka shoot kat kebun getah, bnyk idea bleh buat, swirl bokeh, leading line pokok getah dan memacam lagi, apepun aku pun baru 1st time dengo bahase singkat sepertimana yang digunakan pakcik tu…hehe

acai, ko lenkali bawakla satu kain selimut nipis atau paper utk alas bila ko shoot angle paling low tu….ekekeke…kompom tak kene maroh dah nanti…aku biasa guna tikar gulung yg dah rabak je….hehe

hahahah giler punyo short cut.
den orang nogori pun tak paham.
kot ingek 5 simpang kanan 1 simpang kiri.hehehe

cot – hahahaha, itulah pasal..nasib baik betul direction yang dia tunjuk..kalau tak mau kita terlajak sampai pahang,hehee..thanks cot teman aku sepanjang kat sana..dengan hotel yang besar lagi,kekeke..lenkali kalau ko ada job jauh2 jangan lupa ajak aku,hehe..weekend ni mau follow? kat dewan..

atong – hahahahha, podo waelah karo ku kang..:) hari ahad aku shoot kat kl, taman melewar..sabtu tu yang aku dekat je..kat subang-sungai buloh tu..:)

beser lar caii aku kan dah jadi bapak kene ngomong kayo wong tuwek sitik.heheheh.job aku hari sabtu umah sepupu aku pun ngan ijal sekali.ahad ko job kat ner..dekat2 leh follow

limo kanan satu kiri..
kihkihkih…
pengalaman yang xleh lupe…
nasib baik ko buat2 paham kn caii..
kekeke..
spt bese la..
gmbr ko mantap wei..
bile la nk shoot lawa cam ko ni..
mwahahha..
aku suke gmbr dlm trowong²..
yg kaler oren n pepel..
semart ;)
thanks ajk aku ari² ;)

atong – hahahahhahaa, ko cakap sebijik cam bapak aku kalau ngengada taknak gi kebun atau mengadu kena gigit semut, tebuan dll..:) waaa, menarik tu..tapi aku ada joblah plak sabtu ahad ni,huhu..kalau tak boleh follow..

ala caii nyamuk kecik ko kan besar dan dah semakin membesar skrg.hehehe..minggu nie aku nak test shoot outdoor kat ats bukit lak tempat org bele rusa.klu tak ujan.harap2 tak ujan lar..

fathiyyah – salam thia :) thanks thia..dah besar2pun nak naik buaian,hehe..:)

kak masy – hahahahahhahaha…:) dahlah masa dia cakap tu mukanya garang kak, ingat dia ngah marah kitorang,kekee

baca tulisan bro, tergelak sorang2 :)

Bro! me suka gambar ketiga terakhir. cantikkkk!

keep it up bro!

atong – salam atong :) hahaha, ko norehlah kat pokok kelapa sawit tu atong,hehe..aku pernah dulu masa kecik2..tempat aku dulu byk gak getah tapi dah besar ni dah tukar kelapa sawit..:) kalo ko tengok nyamuknya pun boleh takut..banyak gila macam tawon..

ejal – salam ejai pengantin yang dah baru sangat,haha..wei, bila mau ikut aku ni? takpe jal, ko kan masih berbulan madu lagi..takpelah, spend masa kat umah dulu ngna wife ko,kekekeke…ada masa jomlah join aku wei..

Salam wak acai..hahaha..jalan sakan yer..dah macam cuti-cuti malaysia plak..aku tgk ko,aku yang penat..hahaha..macam biasa..mantopppp bro..angle yg pelik tp ttp cun..i likeeeee..tp banyak2 gambo aku suka gambo last skali tu..dah macam penembak tepat group gerak khas la gamaknya..hahaha..good job bro..bile la aku dapat ikut ko shoot ni agknya..kuikuikui..

salam caii aku memang teringin nak noreh getah caii sbb seumur hidup aku nie aku tak nah lg toreh getah.pasal nyamuk tue lain kali ko bawak ler ubat nyamuk caii asap tue leh jadikan efect sekali time shoot.tak kan nak bawak mesin sembur macam jabatan kesihatan bukan nyamuk jer mati org pun leh mati + poko getah lagi mati.hehehehee