Majlis Nikah Anne & Halim, N9

Bismillahirramanirrahim


Bila dah jumpa ramai pasangan pengantin ni kan, kekadang aku dah boleh baca karakter pasangan tersebut, ceewaahh. Contohnya ada pasangan yang mungkin dah lama kenal dan kurang malu dengan pasangannya. Ada juga pasangan yang masih malu-malu dengan pasangan dia. Pasangan kali ni Anne dan Halim memang masuk kategori tu lah aku tengok, hehe. Dua-dua masih malu antara satu dengan lain :)

Jadi memang aku kena sesuaikan diri jugak lah masa nak amik gambar supaya pengantin selesa ketika berada di depan kamera :) Anne ni merupakan kawan baik adik perempuan aku masa belajar dulu. Majlis ni diadakan di Felda Haji Alias, Bandar Baru Serting. Ni kali kedua aku amik gambar kat Negeri Sembilan :) Memang pekat gila loghat kat sini. Sampai pembantu aku Cot, orang ganu susah nak faham, hahaha.

Layan sedikit majlis akad nikah diaorang yang di adakan kat rumah. Kawasan untuk bergerak memang agak terbatas sebab ramai tetamu dari belah Halim di Johor turut hadir ke majlis ni :)


Pada belah malam tu ada majlis malam berinai. Satu perkara yang menarik perhatian aku ialah masa majlis potong pulut kuning tu. Kat sini diaorang macam ada satu game lah :) masa nak suap kat suami isteri tu pasangan yang nak kena suap tu kena mengelak dari makan. Pasangan lagi satu kena cari cara nak masukkan, tak kisahlah sampai kena hidung ke, muka ke janji masuk :)

Nasib baik diorang tak sampai kejar2 nak masukkan dalam mulut tu. Kalau tak penat gak aku nak amik gambar sambil berlari, haha. Inilah yang aku suka bila pergi ke tempat orang. Jumpa perkara yang tak pernah jumpa kat tempat aku. Ekau tengoklah sendiri camno kek bawah ni.


Aku sedang berusaha siapkan semua album client2 aku sekarang. Harap semua dapat bersabar ye. Insyaallah, aku akan buat yang terbaik untuk semua. Setiap hari dari pukul 8 malam sampai 12 malam aku buat album. Penat balik kerjapun tak hilang lagi masa tu. Hujung minggu dah kena shoot wedding lain lagi. Memang takde life sangat buat masa ni. Tapi takpe, aku suka cabaran camni. Buat aku bertambah rajin dan tak sempat nak bermalasan, ceewaahh.

Lepaih ni den upload pulak gamba majlis sanding ngan outdoor diaorang :) den lupo nak ceghito plak kek entry ni pasal pengalaman den nak poie tompek ni..tunggu jap laie yo.


Nota kaki : Walaupun dah bizi gila tapi apesal aku masih gemuk lagi ni, hahaha


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

aku peratikan ada makan pulut kuning ni lebih kurang ngan adat perkahwinan melayu sarawak.

kalu kat Sarawak dipanggei Makan Nasi Temuan. Caranya sama je. Ada game suap menyuap sampai masuk mulut..wuwu

apa²pun, nice shot acai!

atong – kekekee, bisa di atur..aku jarang bawak macbook ke tpt keja tong sebab aku naik motor je selalu,hehe..

Kak Azieazah – Salam kak zie yang dihormati, aah kak memang seronok sangat kalau lihat tempat orang..mesti jumpa pengalaman baru..benarlah kata orang, jauh perjalanan luas pengalaman,ceewahh..:) waaa, mana akk tau sy selalu main futsal ni,hahaha..mmg dah jarang mainpun,huhu

Salam dindaku ESAL…

bertuah dapat pergi tempat orang, lihat budaya yg kita tak pernah tahu pun sebelum ni..

Kenapa masih gemuk? Sebab ACAI dah lama tak main futsal… hehehehe

ok cun ini yg aku suka kat org jawe nie..hehehehee.ko time lunch bese makan nang d.tapi hari nie aku tak bawak laptop lar klu ko bawak lap top leh ler..lepak hari nie…

atong – wakakakaka, siot jelah ko..kalau nak tanya pasal editing jomlah datang jumpa aku wei..lunch ke, bukan jauh sangatpun tpt kerja ko kesini..tak sampai 15 minit sampai,hehe…ko tanyalah apa2 yang ko nak tanya..guna telefon kang ko tak faham..

chot – salam chot, thanks..:) tapi aku masih belum sehebat ko nak capture moment2 camtu,hehe..

Firdaus – salam ustaz firdaus..:) haha, aop yang lainnya? samo den tengok ah..aku budak baru belajar lagilah, sogan nak bawak ekau pi shoot samo den,hehe..:) thanks bro ye..

Zizei – salam zei, hahahaha takdenya aku nak buat fulltime..bini aku mesti tak bagi punye zei,kekeke..thanks zei..bila free zei? teringinlah nak shoot sama2 ngan ko,hehe..akhir bulan ni aku ada shoot kat taman melewar, jom..

nadiayuna – salam cikgu nadia, waaaaa samalah lagu kita..) ngah best didengar lagu ni,hehe..acai tak pernah nampak pun penyanyi dia,haha..memang kena bersenamlah gamaknya ni nadia..tengok biggest loser tu jeles je,haha..

den nak koba hasil shoot ekau yang baru ni memang mabeles acai weh, terujo je den tengok, jauh tu serting, den penah shoot kat situ satu maso dolu…apopun, nak tergoliat mulot den, sobolum tergoliat den mintak diri dulu yo….bestnya kalau dapat pollow master acai poie shoot orang kawen…hehe

ala len kali lar caii.mungkin takder rezeki aku.minggu nie aku ada job nikah lak.caii aku nak tanya bab editing nie, malam klu aku tepon ko, ko angkat tak aga2nya.hehehehe..

Salam acai,

kenape gemok lagi? sebab tak senaman tu acaii. hehe

oh acai

nadia baru letak lagu aiman tu di pagi-pagi tadi. sekali kat acai pun adelaaa. heheh

acaii o acaii

silalah bagi motivasi kat saya. wawawaaa

Salam acaii.
Wah kaler ko pehh… cemburunya haha.

Acaii aku rasa ko dah boleh fikir utk full time la, bila job tak abis2 ni… heheh pk bro pk.. hahaha :P

cot – wakaakakaka, akupun kalau teringat tergelak sendiri je..thanks cot byk tolong aku 2 hari tu..aku hargai sangat..:) nanti aku cerita byk lagi,hehe

AloNa – salam alona, terima kasih sudi singgah danberi komen ye..:) sy masih belajar lagi ni..jom sama2 belajar..:)

Mr Fathi – waaaa, patutlah riko iso ngomong banjar karo jowo..nang tempatku orak enek wong banjar..:) bangla rameilah,hahahah..:) banjar ngan jawe tu bahasa..tapi cam bahasa utara, kelate, n9 tu loghat sebab masih base bahasa melayu…

kak masy – wakakakaka, itulah..tapi rasanya sypun tak reti nak jawab kak,hahaha

atong – salam tong, ooo patutlah bini ko tak terkejut sangat,hehe..ooo rugilah ko tak follow weh..aku jumpa ramai artis masa tu..:) nanti aku tunjuk dan belagak skit ngan ko ye,hehee..

citer paal loghat,kat tempat saya mcm2 loghat boleh dengar…

bersurahan banjar boleh
kecek klate boleh
cakap minang pun boleh
cakap slanga pun boleh

JAWA?????semestinei iso ngomong…
(sumer2 kat atas ni bahasa atau loghat???)

Nice pic tapi apsal ngantinan kuwi kulitnei muteh???koe edit photo opo??atau kulitnei tenanan muteh…

eh lupo plk aih..
den pun senyum sorang² bilo baco ekau punyo nota kai tu haa…
macam mano nak kuruih…
ekau tak besonam..
kihkihkihkih

mwahahhaha…
den tggu ceghito ekau yer..
smpai skrg den senyum sorang² bilo teringat “limo kanan satu kiri”..
kihkihkihkih

caii..pahang nie tak sila belah belah jerantut tue yg pekat tak silap lar.(sowi ler org phg klu silap).bini aku dia tau gak ckp jawesikit2 sbb dulu member dia ada org jawe.tapi aku still boleh kutuk dia ngan bahasa jawe lar klu ngan ajey n ijal.hahaha.minggu nie job maner caii…hari tu aku nak g tapi ada hal lar pulak last minit.

persoalan acai tentang kegemukan tu hanya acai je yg mampu menjawabnye hahahahahahah

atong – salam atong..:) hahaha..aku rasa loghat pahangpun best gak..:) suka dengar sebab tak ramai orang yang cakapnye,hehe..ko ok lagi boleh paham skit2..bini ko lagi kesian sebab tak faham orang cakap jawe kalau balik umh ko,hahahahah..:) aku ngan loghat negeri sembilan dah biasa sebab aku ramai member sana..kmpung akupun dah dekat ngan N9,hehe

kabare acaiii
hari nie aku org pertama rasanyer nak komen kat blog ko nie..macam bese gambar leleh.ko dah makin membesar ker caii.hahaha jgn mare,,cita pasal loghat nie aku pun ada cite gak.masa mula mula aku jadi salah sorang warga pahang(umah mertua)aku bnyk melongo jew sbb tak paham.kengkadang aku wat tak tau jew(dlm hati nak jer ckp jawe).tp sekarang dah ok cikit lar.so ko suwuh cot tue duk lelame sikit kat n9 mesti dia pandai.hehehe