Outdoor Haniza & Hilmi

Bismillahirramanirrahim



Salah satu topik yang kerap dibincangkan dalam forum photography ialah tentang kamera dan lens yang mahal2. Biasanya aku hanya tengok sebelah mata je sebab aku tahu tak mampu nak beli semua tu. Lagipun aku masih boleh hasilkan gambar yang aku nak dengan body dan lens aku sedia ada,hehe. Tapi terbukti aku silap tentang benda tu selepas cuba lens yang Cots bawak masa job kat Sungai Besar ni.

Bila dah pakai barulah kita tahu kenapa berbaloi habiskan hampir RM7000 untuk sebijik tele lens sedangkan lens yang sama boleh dibeli dalam lingkungan RM2500 untuk third party brand :) Dari segi speed dan sharpness memang prestasinya sangat bagus berbanding lens biasa. Kalau kita nak hasilkan gambar best sebelum ini memerlukan 3 step, mungkin ia boleh dilakukan dalam 1 step je guna lens tu, lebih kurang camtulah perumpamaannya. Tapi tak bermakna aku akan beli lens tu lah dalam masa terdekat,keke.

Kali ni aku nak update Outdoor pasangan Haniza & Hilmi ni. Aku buat outdoor kat 3 lokasi. Dua lokasi kat area rumah pengantin kat Batu 38, Sabak Bernam sana pastu pergi Sungai Besar untuk ke sawah padi plak :) Layanlah dulu gambar diaorang ni.


Akhirnya impian nak amik gambar kat sawah tercapai juga,ceewaahh. Walaupun gambar aku tak best cam photographer yang duduk area sana tapi aku telah lakukan yang terbaik untuk client aku :) Banyak lagi ruang untuk penambahbaikan yang boleh aku lakukan. Aku harap korang boleh memberikan kritikan dan teguran untuk aku perbaiki diri pada masa hadapan.

Untuk kedua mempelai ini aku ucapkan selamat menjalani kehidupan berumahtangga. Semoga ikatan yang dibina kekal bahagia hingga ke akhir hayat,amin. Ini merupakan client terakhir aku sebelum tiba Ramadhan nanti :) pas raya baru sambung cerita kahwin ye.


Nota kaki : Minggu ni aku sangat bizi siapkan multimedia untuk sambutan Ramadhan al-Mubarak. Pasni kalau nampak iklan zakat kat bas rapidkl, tv dsb korang blehlah ingat kat aku ek,kekeke.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

acai~
gambo ke 4 terakhir tu cantek meh~.. hehhe.. keep up ur good work.. dont stop learning… saye suke gmbar candid yang mempunyai makna yg mendalam dlm gmbr tu…. kdg2 detik yg mendalam tu cuma berlaku dlm 1, 2 saat je tp itu la moment yg mmbwa sejuta makna… acai, hunt for this capture ya~ hehe..

Zenn – orait, takde hal bro..kalau datang sini khabo2 lah..no aku ada kat setiap entry aku tu,hehe

aidilx – slm bro aidil, thanks sudi singgah sini ye..:) terima kasih..aku masih lagi belajar, kalau ada salah silap sila tunjukkan ye..:)

pergh! makin mantap ko nyer shoot & skill acai! aku tabik kat ko!

nanti leh rekemen kan ko lah acai! ko pun x kurang hebat cam yg lain.

Zenn – waaa, jauhnya pahang..itulah, kalau ada rezeki bleh je jumpa..mana yang aku tahu memang takde hal nak kongsi..:)

aku duduk jauh..pahang..tah bile la terlepas ke sane tp kalau aku terlepas jugak,aku kontek la..blh sembang2 sambil sedut ilmu skit hehehe..

Zenn – slm bro, thanks sudi singgah sini..:) duduk mana bro? aku kat area shah alam, jomlah ngeteh ke tt,hehe..bleh je..akupun baru belajar gak ni..:)

Salam..dh lame tgk + bace blog ni,br skrg komen..makin dasat skrg ni yek..?? tahniah2..bagus2.. ni la berkat usaha + rajin..boleh berguru ni hehehe.. harap2 blh TT sama2 1 ari nnt..

Salam..dah lame tgk + baca,br ni komen..makin dasat yek..bagus2.ni la berkat usaha + rajin..blh berguru nih.. harap2 blh TT same2 1 ari nnt..

kak qaseh – slm kak, terima kasih kak..bila nak amik gambar akk nih?hehe…kedai tu kat pekan kecik dekat je ngan umah pengantin kak..:) ada dengar orang cakap, kat sinipun mau tangkap gambar kaa?hahaha

Kimie – slm kimie, thansk sudi singgah sini..:)

Rais – Slm rais,best tau pakai fish eye nih,hehe..:) alaa, bleh je nak tag tapi seganlah orang dah hebat2 dan otai cam bro nih,hehe..

acai .. Bestlah pakai mata ikan tu.. Lens tu… tak pe lah slow2 nanti boleh angkat juga kan . Pic ko best lah . Bila aku leh tag ngan ko.. kekekeke

Honey – waaa, pengantin dah masuk sini,keke..:) thanks hon hire acai ye..tunggulah album siap nanti ek :P

Kak Azieazah – slm kak, hahaha..memang kak, sy yang menggaru2 sampailah malam,huhu..memang sypun suka kalau amik gambar orang pakai baju purple tau..:) sebab warna tu menyerlah,ceewahh..:) thanks kakku ye..

nanba – hehe, aku typo lah tu nanba..:)thanks.

Miang padi pun dah tak kira… Silap2 si tukang amik gambar lebih menggaru-garu…hikhikhik!

Memang kaler PURPLE sangat cantekkkkk…. Tak terkata, terkedu nengok betapa cantiknyer kombinasi warna, latar belakang dicampur lak skill si Tukang Amik Gambar… fuhhhh…. berbaloi ler kalu beli gak lens yg riban-riban tu ESAL…

kerul shukor – slm kerul, dah baik demam lum nih?hehe..aku rasa bukan jerami tu kerul..tu padi yang dah dituai..entahlah, akupun tak tahu,kekeke…thanks kerul..

atong – salam atong, hahaha..itulah, dah selalu lepak kampung ko tapi tak pernah dapat shoot pengantin..:) mana ada byk lens, ada tambah satu je,hehe..ko bizi je manjang tong..ajey mana? senyap je dia sekarang,hehe

salam
tahniah..tahniah cai sebb dapat capi cite2 nak ambik gambor kat sawah padi.wah makin byk lens dah skrg ..biler nak bg aku pinjam lens nie n bile nak ajak aku g menembak ..huhuh

Vinil – salam, kekeke..itu bukan nak meracun..tapi tu memang hakikatnya,ceewahh..tapi kena ukur baju badan sendiri gaklah,hehe

cikpingu – thanks cik pingu ye..:)

nanba – slm nanba, akupun dah lama gak nak shoot kat sini nanba, nasib dapat gak,hehe..nanti kalau ada lagi aku roger ko ek..:)

hhehehe apabila acai dah keluarkan statement.. mesti ramai teracun pasnie…

gamba2 pun banyak penangan nikkor nih,,, kekeke

Kak Masy – slm kak, hahahaha..cantikkk..blehlah sy jalan gi melakau pasni,hihi..amiklah sy kak nnti,kekeke

as – slm as, aah, tunggu selama sebulan iklan tu akan kuar..buat beberapa version..tapi biasa diaorg akan pilih yang paling simple,hehe..iklan dalam 15 sc jek,hehe

Diya – slm dia, yaaa betul..diya je yang tahu nape bizi,hehe..:) tahun ni pun sama macam tahun2 yang lepas:) waa, taste diya memang pelik skitlah,hehe..thanks ye..diya tak pernah tengok lagi lens yang rega macam sebijik umah kan? kalau tengok mesti teruja,haha..acai pernah pegang lens yang RM45K..:)

Qayyum – hahaha, thanks ayum..:) aku masih belajar lagi ni yum..nanti akalua da masa memang aku tag lagi ngan ko,keke..kalau ko follow aritu mesti best gak,hehee..

Acai setiap kali nak tiba bulan Ramadhan harus lah tersibukkan diri dia. Hehehe.

P/s-Kali ni, diya suka gambar nombor 4. Suka semua sebab memang cantik semua tapi paling suka nombor 4 =D

P/ss-Erk, 7k untuk seketul lens sajok? Adeh. Dahsyat nau.

shairulfaiz – thanks paiz, aah kat area kampung ni byk benda bleh pakai dan main. aku cakap je lens mahal tu best,tapi aku tahu masih lum mampu nak beli,wakakakak..aku dah ada two touchlah,baru beli aritu..ni wedding pertama guna two touch tu,hehe..tapi sbb ada 70-200 aku byk guna tu je,kekeke

acai pics terbaik…aku memang suka shoot kt kmpg sebb banyak benda leh main…heheh pasal lens tue memang banyak membantu….tp klu dh takde duit…pakai jer thirdy party….yg penting behind the lens..hahahah apa lagi angkat two touch ajer…murah sikit..hhahahhaha

cot – wakakakaka, siot ko cots..:) thanks lagi skali sebab follow dan meracun aku pada hari tersebut,hahaha..:)