Cerita sawah padi

Bismillahirramanirrahim



Masa aku kecik2kecik dulu aku teringin sangat nak pergi sawah bendang. Selalu dapat tengok kat TV dan gambar je. Yela, kampung aku masa tu ada kebun getah ngan kelapa sawit je. Punyalah teringin sampai aku pernah suruh abah tanam pokok padi pulak gantikan kelapa sawit,hahaha.*bengong. 20 tahun kemudian barulah aku dapat tengok live padi masa melawat kawan kat area sana.

Ingat lagi dalam perjalanan balik aku berenti kejap tepi bendang tu pastu aku cabut beberapa pokok padi nak tunjuk kat mak kat umah. Comel betul aku rasa perbuatan aku tu,kekeke. Akupun lupa masa tu aku mencuri sebenarnya :) Masa aku start amik gambar, memang salah satu impian aku nak amik gambar kat kawasan sawah padi selain tempat2 macam Rome, Madrid, Chelsea dll, hahahaha.

Teaser Majlis Perkahwinan Haniza & Hilmi


Akhirnya ada gak client aku yang duduk sana,hehe. Pastu barulah aku tahu pokok padi ni pun boleh tahan miangnya. Sampai ke malam aku gatal2 kat tangan ngan badan. Pengajarannya jangan suka hati baring2 kat sawah padi. Patutlah aku tengok ada budak2 gelakkan aku masa amik gambar siap baring2 kat situ,hahaa. Padan muka aku sendiri!!

Nantikan full entry majlis kahwin diaorg ni yang aku amik semalam. Aku bizi sekarang :)

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

seriously.. this’s among my few amazing moments seeing wonderfull fish eye version..tgk gambar depa yg guna fish eye cm tak faham apa mata2 ikan neh, bulat2..(what a jakun..hehheh )
shok owh lyn gmbar cik fesal bersama seleksi lagu2 tu ..gifted2,artistically

atong – wakakakakaka, idea ko mmg bernas tong..tapi aku takut pengantin tu masam je kalau suh buat kerj,ahahahah..

buzzybug – waaa, kampung kat area mana wak?hehehe..ni dekat je ngan pekan sungai besar tu..lalu depan masjid ngan balai polis tu..

Best dok ko leh suruh pengantin tanam padi.tak pun bawak tong racun merACUN.mesti cun nyer siap tanjak kat kepala lagi. tak nah ada owang wat tue ….ok tak idea aku nie..

noli – hahahhaa, dah tak miang lagi..:) biasalah orang dari daerah lain mmg jakun skit ngan padi,hehe

pier – slm, terima kasih sudi singgah sini ye..:) thanks ye.

atong – wakakakkaka, aku memanglah tahan atong..sebab tu masa dah rasa gatalpupn aku masih bleh baring lagi,kekek..cuma sengal2 jelah badan asyik garu je,hahahhaa..kalau aku suh gagau kang, ada pengantin nangis nanti,kekeke..kat belah2 tanjong aku tengok padi baru ditanam..tak best sangat amik gambar,hehe

fairuz – slm bro, waaa aku memang amik gambar kat sabak bernam..:) dekat ngan sekolah agama tu..batu38. Umah kat mana bro? BNO ke?hehe..pandai2 je aku teka..sebab nampak signboard BNO oritu,hehe..

Far East – slm bro, ooo patutlah aku tengok orang tak baring kat sawah padi,hahaa..takpe, tu mungkin style aku nak dapatkan gambar..:) lain orang lain caranya..tak takdelah, sepanjang mas aku baring,hehe..

Ranggie – wakakakakkakak, ko lagilah comel ranggie..mesti bulat comel je ko dulu kan?hihi..thanks bro..

syahila – slm awak, terima kasih ye sudi singgah sini..:) terima kasih ye..aah memang masih belajar lagi ni..tak sampai setahun lagi amik gambar kahwin ni,hehe..:) nnti sy emailkan quot ek..majlis bila syahila?

fea – slm kak, terima kasih ye..:) miang lain tu camne kak?kekekkee

shaifulsafar – slm pul..waa, nanti kalau aku pergi sana blehlah ajak ko pul..:) kat kampung kita mana da padi,hehe..padi tu daun dia macam lalang skitlah, kasar pastu ada cam duri2 tajam kat tepinya..kalau kena benda tu mmg gatal badan,hehe..

yatt – slm yatt, mestilah yatt, takkan korang je bleh ke sawah,hahhaa…lagipun acai tak pernah amik gambar kat sawah lagi,hihi:)

nano – waaa nano dah kahwin!!! tak ajakpun ye,huhu…tahniah ye dan pregnant, semoga selamat sampailah kelahiran nanti..:) patutlah tak bleh masuk blog, rupanya link dah lain,hehe..thanks nano sudi singgah sini ye..padi tu mmg dah tumbang masa datang..tak tau camne bleh jadi camtu,hehe

waa..sg besar..dah dekat ngn kampung den..toghoih dopan sket,sampai sabak bernam.
apoapo pun.gmba kau mmg super.utilize gile2 ngn FE.saspek2…FE mmg rawks

woi acai takkan baru baring sikit kat sawah dah gatal.ngomonge kue kie jowo ponorogo.tp nopo rak ganas.woi kalau leh ko suruh pengantin gagau kat sawah ngan baju pengantin lagi best ….huhuh

salam..
acai,saya kawan haniza. kita ada jumpe masa wedding dia hari ahad yg lalu.. 1st time masuk sini, ape yg boleh saya cakap, cantik gamba2 yg acai ambik..tapi masih kene sentiasa blaja utk teknik2 terkini. ceewah…;-)
acai, bg saya package utk tunang. email saya,k. tq..;-)

Acai…ko gatal miang baring atas padi ker atau gatal lain..warghkakakka… btw gambar seperti biasa mantop….

nota ketiak : baru aku tau masa kecik ko comel..warghkakak…

haha … a ah! memang miang … sebab tu org shoot dkt padi selalunya berdiri je ;) tapi nak dpt angle yg best, sakit sekali je :p

lame sungguh xmenapak kat sni, hihi..

ehh ade org tu prasan comel la..
huhu..
lawa gmbar,
mcm sawah padi tu kene libas ngn angin hely je rupenye..
ke cmne bley jd gtu?

kui – slm awk,hahahaha..padi tu orang cakap padi angin tah apa..:) yang tinggi2 tapi kosong dalamnya..sbb tu kot diaorg robohkan,hehe..gambar esoklah, arini masih bizi,hahaha

Vinil – slm awk, aah, mmg tak dituai kot..sbb dah akde beras kot dalamnya..:) tak tau sangat pasal padi ni,hehe..err, kat situ kering je:)

cikgunurul – slm cikgu, waaaaaaa bestnya..terima kasih cikgu:) nnti cikgu tengoklah sendiri ye..oh ya, lupa nak ucapkan tahniah atas ‘kembar’ tersebut,hehe..suka sangat dengar berita tu tau nurul,hehe..thanks lagi skali cikgu.

firdee – slm bro, waaa dah dekat sangatlah tu..:) sy buat kat jln masuk dari balai polis sungai besar tu je..:) kat belah2 belakang skit..:) orang sabak ni mesti jawa or banjar,hehe

lawo juga bila guna mata ikan tu eh…acai…kat bahagian mana sg besar tu?…dekat dah dgn kampung sy tu di sh haji dorani…

hai faisal.husband cikgu tak habis2 memuji album gambar tu..hari ahad ni husband cikgu g miri a=nd bawak album tu.nice job..:)

hahaa… padi tuh macam tak leh tuai je pun.. macam ‘rebah’ je(^_^)

heheh nice picture… eeerr tak basah lak ea?

slamba jek main landing atas padi orang, turunla harga sebab dah penyek..haha (logik ke?).. ha cepatla letak byk2 gambo… bizi konon..hahah (lariiiiiiiiiiiiii)

kak qaseh – slm kak,aah kak..kalau tak memang takkan baring or guling kat situ lagi,hehe..miang macam lalang pokok padi ni rupanya,haha..waaa, umbut padi tu apa plak? tak taupun,huhu

pengalaman…dah tau len kali x buat lagi..
cantiklah gambar…cam dok atas bukit lak…..

akk mase tecit2..suka mkn umbut padi…habis kena kejau satu kg ngan tuan tanah…:P

kurzz – ooo, patutlah..:) ingat ko dah lama menghilangkan diri,hehe..orait, nanti kita set bebaik..bleh jumpa geng2 lama,hehe..:) thanks bro..

piiown – slm wan, thanks bro..:) waaa, aku sampai petang ada kat sana. kalau tau blhe calling2..:) aku kat belakang pekan sungai besar tu outdoor,hehe..ko ada job kat sana gak ke wan?

nice angle compo sifu. aku ada di sg besar semalam. kalau nampak hg boleh la aku sound2 dok landing atas pokok padi org. hehe.

w’salam…hehhe itula aku ingat tdi korg redah jer padi tu hahaha..erm aku selalu gk singgah sini..cuma jrg tinggalkn jejak jer..ko dh semakin cekap guna kamera ye acai..gambo n sudut pun dh semakin mantap! :).ha’ah kn nnti kita gath lagi bulan pose nih okeh..

Kak MAsy – slm kak, hahah, bleh jela kak..tapi mmg macam tkde kerjalah nak pi amik gambar kesana semata2..:) aah, sama lah kita..ingat padi tu senang tercabut,haha

cot – kekeke, tak sentuh lagi yang lain,hehe..thanks follow aku cots..:) nnti aku update lagi..

kurzz – slm bro, lama tak nampak,hehe..bulan pose ni jom buka sama2 lagi,hehe..padi tu mmg dah tumbanglah..gila aku nak tumbangkan padi orang..mau kena kejar ngan parang nanti,haha

cantek cantek. klu akak saje2 nk amek gambau kawen kat sg besar bole ke? wakakakkkakakkkka

akk penah gak nk cabot padi masa kekecik dulu – stail acai gak kot. masalahnye sikit punye susah ke. ku pikir cam cabot rumput je heheh

Kak AZIEAZAH – Salam kak zie, moga sihat2 hendaknya ye..betul cakap akk tu..kekadang apa yang kita selalu jumpa tu memang kita tak hairan sangat..padahal kalau orang lain jumpa memang batak sangat,hahaa..:) bila teringat cabut pokok padi orang tu rasa lawak plak sebab masa buat tu dah besar panjang,hahaha..nasib baik tak jumpa lintah aritu,hihi..

Salam ESAL..

1st.. Kak AZIE suker benor kaler PURPLE tuh… menawan giler…
Bercerita pasal sawah padi ni, Kak Z antara insan kampung yg sangat suka sawah pagi. Kampung memg sawah (tp malu gak nak sebut, tak pandai langsung buat padi)..

Keadaan ESAL mengingatkan Kak Z masa pertama kali sentuh pokok getah (masa umur 18 tahun) baru dapat pegang hidup2 siap menoreh lagi. Jahanam ler pokok orang tu, ntah sapa ler tuannyer.. adooooiii.. ampunnnn..

Moral of the story, tidak salah terjun sawah asal tak menjerit kena lintah.. wakakakaka!