Majlis Pertunangan Dhia & Zaffa

Bismillahirrahmanirrahim,

Ini adalah job pertama aku selepas belajar dari beberapa ‘tag along’. Terima kasih kepada Dhia yang beri kepercayaan kat aku walaupun aku belum ada portfolio lengkap dan pengalaman amik gambar. Aku akan ingat sampai bila2 pengalaman tersebut. Dhia ni merupakan sahabat yang aku kenal melalui blog. Tetapi yang menariknya aku tak pernah jumpa dia walau dah lebih 3 tahun kenal di alam maya..:) Hanya jumpa pada hari pertunangan dia kat Rawang tu je.

Tapi alhamdulillah selepas jumpa tu rasa macam dah lama kenal je. Dia sangat peramah dan cantik orangnya. Berborak sakan macam dah kenal lama je. Dia buat aku rasa selesa untuk membuat kerja-kerja aku. Aku suka sangat kalau dia senyum dan muka dia memang mesra kamera lah,hihi. Oleh kerana ni merupakan job pertama, aku rasa masih banyak perkara yang aku kena perbaiki. Aku sentiasa tulis benda-benda yang aku pelajari supaya aku dapat sentiasa improve pada masa akan datang..:)


Oleh kerana aku takde pengalaman aku ajak member aku Ajey untuk ikut aku shoot majlis tersebut. Diapun baru belajar2 amik gambar macam aku juga;) jadi sama-sama belajar lah,hehe. Selain tu bleh jadi back-up takut2 kamera aku jammed ke time majlis tak ke haru biru muka aku kalau tu terjadi,hahaha. Ni gambar aku ngan ajey masa balik dari job tersebut.

Wassalam.

p

p

Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Tag along bersama sifu

Bismillahirrahmanirrahim,

Salah satu cara paling berkesan bagi photographer yang baru berjinak2 dengan wedding photographer ialah dengan cara “Tag Along” dengan photographer yang lebih berpengalaman. Bila ada kesempatan aku memang tak lepaskan peluang seperti itu. Dengan cara tu kita dapat belajar flow diaorang cover majlis, cara PR diarog, dan setting2 kamera yang biasa diaorg pakai.

Selepas sebulan aku beli beli kamera, baru aku dapat beli flash SB600. Pastu aku terus ikut Janiee shoot pasangan pengantin kat Simpang Balak, Kajang. Satu perkara yang menarik perhatian aku ialah budaya angkat pengantin kat majlis tersebut. Kat tempat aku memang tak pernah jumpa camtu. Jadi aku agak jakun skitlah,hahaha. Pastu kitorang shoot outdoor pasangan tu kat putrajaya. Aku tak dapat amik gambar byk sebab aku takde lens yang sesuai cam diaorg,huhu..aku cuma ada 50mm je masa tu..:P


Sehari sebelum tu aku follow sifu aku Peveyhack kat Sungai Manggis, Banting. Dia seorang yang berbakat dalam photography dan aku memang minat style dia amik gambar :) mybe aku kahwin nnti nak amik dia,hehe. Lagipun setiap minggu aku jumpa dia kat TT Bangi. Aku harap satu hari nanti dapat hasilkan gambar2 berkualiti cam dia..


Satu perkara yang kena jaga bila tag along ni ialah menghormati Official Photographer (OP) yang cover majlis tu. Sebab mereka menjalankan tugas dan dibayar untuk itu. Sebab tu aku selalu hati2 bila nak amik gambar supaya aku tak menghalang laluan OP dan aku utamakan dia dulu amik gambar2 majlis. Dengan tag along ni aku dapat jimatkan dan skip beberapa tahun belajar shoot gambar pengantin sebab aku bleh terus apply cara diarog dalam majlis yang aku cover. Kalau aku dah terer sok aku akan cuba bawak tag along utk newbie2 plak,hehe..

Wassalam.

p

p

Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com