Berakhirnya tahun 2014

Bismillahirrahmanirrahim.   Alhamdulillah, kita dah sampai penghujung tahun 2014. Tahun yang pasti dikenang semua dengan banyak ujian dari Allah kepada negara kita. Kehilangan 2 pesawat MAS + 1 Air Asia, banjir besar yang melanda negara, kejatuhan ekonomi negara pengeluar minyak dsb. Sebagai seorang muslim yang beriman, sudut pandang kita perlulah berbeza. Semua ujian ini memang dalam pengetahuan Allah. Allah yang … Read More

November update

Bismillahirrahmanirrahim. Alhamdulillah dapat coretkan sesuatu kat blog ini. Terima kasih Allah sebab panjangkan umur untuk berjumpa tahun baru hijrah 1436H. Nak kongsi sedikit tazkirah bersama Dr Abdullah Yassin tentang orang yang terpedaya dengan amalannya sendiri. Ustaz bagitau jika kita melihat orang lain yang berbuat dosa dengan pandangan jelek, ketahuilah kita sebenarnya seorang yang ego, sombong dan terpedaya dengan amalan kebaikan … Read More

Wedding Izan & Gadaffi, Telok Panglima Garang

Bismillahirrahmanirrahim     Alhamdulillah harini dah masuk bulan terakhir dalam kalender Islam iaitu 1 Zulhijjah 1435H. Seronok tengok ramai umat Islam yang menunaikan haji di Baitullah. Mudah-mudahan mereka semua mendapat haji yang mabrur, amiin. Kepada yang tidak menunaikan haji, kita sangat-sangat digalakkan untuk berkorban kerana pahalanya juga sangat besar. Jangan lupa 10 hari pertama dalam bulan Zulhijjah ini kita digalakkan … Read More

Bariah & Hadi, Klang

Bismillahirrahmanirrahim     Sebenarnya aku cemburu. Cemburu kat sahabat-sahabat yang dapat panggilan haji dan bakal berangkat beberapa hari sahaja lagi ke Mekah. Rasanya memang impian setiap insan untuk tunaikan rukun Islam ke-5 tersebut. Pengalaman berada sebentar di sana ketika tunaikan umrah cukup untuk buatkan aku rindu tanah haram tersebut. Susananya, kepanasannya, hadir awal ke masjid tunaikan solat fardhu, membaca Quran … Read More

Wedding Naim & Farhana, Temerloh

Bismillahirrahmanirrahim     Ya Allah, lamanya aku tak update. Sebenarnya aku memang sengaja berhenti shoot wedding dalam 3 bulan camtu bagi memberi ruang rehat kepada diri aku sendiri. Rasanya ni kali pertama sejak aku shoot wedding dalam 7-8 tahun lepas. Dapat beribadah dengan lebih tenang sepanjang Ramadan lepas. Alhamdulillah. Aku ada banyak lagi pasangan yang belum aku update dalam bog … Read More

Pernikahan Farhana & Naim, Temerloh

Bismillahirrahmanirrahim     Semalam adalah hari ibu. Ramai juga menyambutnya bersama ibu tercinta. Tak kisahlah apa jua yang kita lakukan, yang penting kita kena pastikan ibu kita redha dengan kita. Ada yang menyambutnya dengan kek, ucapan dan majlis khusus. Namun untuk menggembirakan hati seorang insan bernama ibu ada banyak lagi cara lain. Ia berbeza mengikut keluarga dan tidak semestinya sama … Read More

Normaszarina & Airie, Putrajaya

Bismillahirrahmanirrahim     Alhamdulillah, terima kasih Allah kerana berikan nikmat iman kepada kita semua. Nikmat keluarga yang mendamaikan hati dan sahabat yang selalu mengingatkan kepada kebaikan. Dalam kuliah baru-baru ini, ustaz bagitau seorang sahabat yang baik akan menjadikan kita lebih hampir dengan agama. Sebab itu, jika perasaan kita tidak tenteram dan selalu gelisah, selain mendekatkan diri kepada Allah kita sebenarnya … Read More

Zafran & Nissa, Kuala Lumpur

Bismillahirrahmanirrahim     Semasa pulang dari ofis semalam aku lalu di satu persimpangan jalan yang sesak. Ketika itu hujan lebat. Tetapi polis yang mengawal lalu lintas masih tetap berada di tengah jalan menjalankan tugas dalam kebasahan. Aku perhatikan raut wajahnya. Kadangkala, ada pekerjaan yang beri lebih banyak pahala walaupun jika dikira dari sudut gajinya tidaklah sebesar mana. Dalam satu tazkirah … Read More