Cerita raya aku :)

Bismillahirramanirrahim Alhamdulillah, aku dah selamat bekerja hari ni. Bila dah seminggu raya ni, badan semua dah rasa berat dan montel2 kembali termasuklah aku, hehe. Konon je nak diet sepanjang bulan puasa, makin berat adalah :P Sambutan raya tahun ni agak berbeza bagi aku kerana pertama kali beraya setelah bergelar suami. Jadi ada 2 tempat dan lebih banyak rumah saudara mara … Read More

Ucapan Syawal dari aku :)

Bismillahirramanirrahim Bismillahirrahmanirrahim Bila dah hampir syawal ni teringat kenangan menyambut raya masa kecik-kecik dulu. Seronok mengenang perkara yang membuatkan kita terasa kemeriahan beraya walaupun masa tu kita meraikan aidilfitri dengan serba kekurangan dan bukanlah hidup selesa seperti sekarang. Ingat lagi tak dulu kita berdebar-debar tunggu pengumuman raya dan perasaan seronok sangat bila esoknya hari raya? Bermain meriam, mercun dan memasang … Read More

Anak buah aku dah setahun :)

Bismillahirramanirrahim Weekend lepas aku sempat balik ke kampung untuk hadir majlis hari jadi anak buah aku sorang tu, Nur Amni Nabihah. Kejap je dah setahun budak kecik tu :) Selain tu ada majlis doa selamat sempena rumah baru adik aku dah siap sebelum raya,hehe. Kitorang sekeluarga berbuka puasa bersama-sama dan sambut besday tu di rumah baru adik aku tu. Sebenarnya … Read More

Kenapa kena bayar zakat?!

Bismillahirramanirrahim Pernah tak korang rasa kekadang gaji kita setiap bulan asyik tak mencukupi je? Tak tahu dibelanjakan ke mana tapi duit tu dah abis? Kekadang duit gaji tu habis untuk betulkan kereta, motor ataupun untuk bayar bil klinik diri sendiri, isteri dan anak-anak yang kerap sakit, demam dsb. Jika dilihat dari sudut agama, selain ia merupakan ujian dari Allah ia … Read More

Family Outdoor : Zakuan & Wan

Bismillahirramanirrahim Sabtu lepas aku shoot family sahabat baik aku Zakuan (Awe) dan isterinya, Wan kat Taman Tasik Shah Alam. Dah lama sebenarnya Awe suruh aku shoot family diaorang ni tapi asyik tak berkesempatan je. Sampai Wan sekarang ngah mengandung 8 bulan baru dapat amik gambar,hehe. Tapi kasihan aku tengok dia tak larat dan tak berapa sihat. Jadi sesi outdoor tu … Read More

Tips : Perbaiki komposisi amik gambar

Bismillahirramanirrahim Hari ni aku nak kongsi tips untuk mengambil gambar yang lebih baik. Perkara ni merupakan perkara paling asas dalam kaedah mengambil gambar dengan cara yang betul:) Jadi ia mmg tak sesuai kepada sesiapa yang dah terer amik gambar. Photographer2 sila beredar ye. Syoh syoh,hahaha. Rules Of Third (RO3) Mengikut peraturan RO3 ini, kita cuba ELAK meletakkan subjek sama ada … Read More

Kenangan Berpuasa di Universiti

Bismillahirramanirrahim Alhamdulillah, dah 4 hari kita berpuasa. Mudah mudahan kita masih lagi bersemangat melakukan amal ibadah sampailah akhir Ramadhan nanti. Bulan puasa ni takde orang kahwin, jadi takdelah cerita pasal kahwin buat masa ni :) Mesti jimat kan kalau buat kenduri kahwin time bulan puasa,hehe. Masa berbuka puasa semalam tiba2 aku teringat kenangan berpuasa masa belajar kat Universiti dulu-dulu. Masa … Read More

Ucapan Ramadhan

Bismillahirramanirrahim Salah satu sample EKAD yang aku buat :) Selamat berpuasa. Dulu masa duduk kat kampung setiap kali sebelum datang Ramadhan aku akan pergi melawat kubur arwah atuk dan nenek aku. Bersihkan kubur mereka, sedekahkan yasin dan doa. Bagitau kat mereka yang Ramadhan telah tiba. Bulan yang tiada siksaan kubur dan bulan yang semua syaitan dibelenggu. Sengaja nak lepas rindu … Read More